Kristiina Kalliojärvi: Tarina lakimiehestä

2

Pieni varoittava tarina

Muistakaa aina, siis AINA, lakimiehen kanssa asioidessanne sopia etukäteen maksun suuruudesta, laskutusperiaatteista -ja kirjallisena ja allekirjoitettuna. Silloinkin, kun kysymys on ystävästä tai perhetuttavasta.

Älkää tehkö niinkuin minä. Älkää luottako lakimiehen rehellisyyteen. Muistakaa, että ainoa mihin voi luottaa, on lakimiehen rahanahneus ja suuremmoinen käsitys omasta arvostaan. Toki tiedän, että toisenlaisiakin lakimiehiä on olemassa. Tämä tarina ei kerrokaan heistä.

Sisareni kuoli. Täysin yllättäen ja ennen aikojaan. Kuolinpesän asioita oli hoitamassa isäni muistisairaudesta johtuen käytänössä vain yksi ihminen. Minä.

Katsoin, että tämän menetyksen käsittelemisessä on minulle enemmän kuin tarpeeksi ja annoin perunkirjan tekemisen lakimiehelle. Perhetuttavalle, voisipa jopa sanoa ystävälle. Niin ainakin luulin.

Minulla ei ollut tarkkaa käsitystä siitä, mitä perunkirjoituksen laatiminen tälläisessä hyvin yksinkertaisessa kuolinpesässä tulisi maksamaan. Oletin sen joka tapauksessa jäävän alle 800 euron, mihin kuolinpesästä olisi löytynyt varat.

Lopullinen summa 2 895 euroa oli siis jokseenkin järisyttävä yllätys. Lisää yllätyksiä löytyi, kun aloin käydä laskun toimenpide-erittelyä läpi. Huomasin muunmuassa maksaneeni jokseenkin satasen lakimiehen ehdottamasta teenjuonnista perunkirjoitustilaisuuden yhteydessä. Jokaisesta minuutista puhelimessa, siis hyvänpäivän toivotteluineen ja kuulumisten vaihtamisineen maksoin noin 200 euron tuntitaksalla. Hänen vaimonsa allekirjoitus perunkirjan toisena todistajana maksoi minulle 65 euroa. Toivoisinpa joskus kirjoittavani kirjan, josta saisin tuolla lailla hinnoitellun palkkion.

2 KOMMENTIT

  1. Kyllä lakimiehetkin tekee talkoita kun oikein tiukille pistetään. Minä esim. hinnoittelen omat työni sen mukaan mitä kukin tienaa. Siis otan niiltä joilla on varaa. Ja teen halvemmalla niille joilla ei ole. Siksi esim. lakimiehet jotka käyvät luonani kiroavat minut joka kerta kertoen että kaupungissa saisi saman paljon halvemmalla. Mutta minä kohautan olkapäitä koska tiedän olevani ainut joka pystyy tekemään tiettyjä asioita. Ja jopa suostuu tekemään lakimiehille.

    Sitäpaitsi, Tampereellakin alkaa olla jo noin 450e+alv palkkiot. Joka oli vielä muutama vuosi sitten Helsingin etuoikeus. Siksi saatan olla toisille todella kallis mies. Mutta hei, elämmehän markkinataloudessa.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.