Työttömyys pomppasi takaisin ”normaaliin” – Työttömiä syyskuussa 10 000 enemmän kuin vuosi sitten

2

Työ- ja Elinkeinoministeriön tilastojen mukaan TE-toimistossa oli syyskuun lopussa yhteensä 275 600 työtöntä työnhakijaa. Määrä on 53 900 vähemmän kuin vuosi sitten. Myöskin pitkäaikaistyöttömien ja yli 50 vuotiaiden työttömien määrän kerrotaan laskeneen. Kuitenkin tilastokeskuksen luvut kertovat työttömiä olevan 10 000 enemmän kuin vuosi sitten ja työttömyysprosentin pompanneen elokuisesta 7,5 prosentista, kahdeksaan prosenttiin. Vuoden takaisesta työttömyys on lisääntynyt 0,3 prosenttiyksikköä.

Eroavaisuudet näkemyksessä työttömyyden tilasta selittyvät tavalla, jolla luvut on hankittu. inisteriö perustaa lukunsa TE-toimiston ilmoittamiin, sen ”ehdot” työttömyydelle täyttävien lukumäärään, kun taas tilastokeskuksen työvoimatutkimus on tehty otostutkimuksena.

TEM:n Työnvälitystilastossa työttömyyden määritelmänä on, ettei henkilöllä ole työsuhdetta eikä hän työllisty yritystoiminnassa. Lisäksi Työnvälitystilastossa kokoaikaisesti lomautetut luetaan työttömiin, mutta päätoimisia opiskelijoita ei. Tilastokeskuksen Työvoimatutkimuksen työttömyyden määritelmä on tiukempi: se edellyttää työttömiltä aktiivista työnhakua edeltävien 4 viikon aikana ja valmiutta ottaa työtä vastaan seuraavien 2 viikon aikana. Kansainvälisesti vertailukelpoisena Tilastokeskuksen työvoimatutkimus tuottaa viralliset työttömyysluvut.

Lähde: Työ- ja Elinkeinoministeriö

2 KOMMENTIT

  1. Työttömyys nousee ja sille ei tämä idioottihallitus voi mitään. Orpo valehtelee luvuista vaikka itse tietää että laskua ei ole. Lukuja kikkaillaan laittamalla työttömiä liimailemaan erikeepperillä makaroneja A4 arkille tai täyttämään ristikoita ja ei pidä unohtaa 16000 jotka ovat saaneet karenssin ym ym.

  2. Heh heh… Pitääkö Työkkärin siirtää jälleen osa pitkäaikaistyöttömistä eläkeläisiksi jotta saadaan luvut näyttämään positiivisilta Vanhasen/kataisen/Stubidon/Sipilän hallitusten tuhotöiden jälkeen? Vastahan keväällä siirrettiin 20 000 ihmistä eläkeläisiksi ja nyt on siis 10 000 VIELÄ ENEMMÄN työttöminä. On ollut kurja kesä suomalaisille. 30 000 työtöntä lisää.

    Oletteko muuten huomanneet että viimevuotisen Sipilän myllykirjeiden ja avautumisten jälkeen media ei ole uutisoinut konkursseista, ei lomautuksista ei YT-neuvotteluista eikä työvoiman vähennyksistä. Niistä ollaan oltu todella hiljaa. Mutta työttömien lisääntyminen tällaisella vauhdilla tarkoittaa että Suomella menee taloudellisest huonommin kuin kertaakaan e. hallitusten aikana.

    Se että vieti vetää, sen voi jokainen tarkastaa tullintilastoista. Ainoa artkkeli joka vetää ulkomaille alati kiihtyvällä tahdilla on vilja. Sitä on viety kohta 2.5 vuotta mutta esim. viime vuonna sen vietiarvo oli 39 miljardia euroa. Ja siitä tulee se slogan ”Suomen ulkomaankauppa positiivisinta pitkään aikaan”.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.