Ministeri Risikko: Poliisin resurssit varmistettava nykyistä pitkäjänteisemmin

– Poliisi ja muut turvallisuusviranomaiset eivät voi elää kädestä suuhun ja suunnitella toimintaansa aina vain vuodeksi eteenpäin. Turvallisuusviranomaisten voimavarat on varmistettava useammaksi vuodeksi kerrallaan, sisäministeri Paula Risikko korosti Suomen Poliisijärjestöjen Liiton liittokokouksessa Helsingissä 25. lokakuuta.

Hallitus päätti jo keväällä, että turvallisuus on yksi painopisteistä hallituksen koko loppukauden. Turvallisuustilanne on muuttunut olennaisesti eikä se ole enää sama kuin hallituksen aloittaessa. Turvallisuus edellyttää, että niin viranomaisten toimivaltuudet, suorituskyky kuin voimavarat ovat tilanteen vaatimalla tasolla.

– Hallitus lisäsi kehys- ja budjettipäätöksissään vuodelle 2018 poliisille yhteensä 44 miljoonaa euroa ja Suojelupoliisille kuusi miljoonaa euroa määrärahaa. Lisärahan turvin poliisien määrä voidaan säilyttää 7200:ssa poliisissa myös ensi vuonna.

Poliisin vaativien tilanteiden kaluston ja varusteiden lisäämiseen sekä operatiivisen suorituskyvyn ja kyberrikostorjunnan toimintakyvyn parantamiseen osoitettiin budjettiriihessä lisämäärärahaa yhdeksän miljoonaa euroa ja ennalta estävän toiminnan mallien kehittämiseen puoli miljoonaa euroa. Suojelupoliisin operatiivisen suorituskyvyn tehostamiseen osoitettiin kaksi ja puoli miljoonaa euroa.

– Riittävää suorituskykyä ei rakenneta hetkessä. Se edellyttää koulutusta, varustamista ja muiden toimintaedellytysten turvaamista jo hyvissä ajoin. Lokakuun alussa julkaistu sisäisen turvallisuuden strategia korostaa turvallisuuteen vaikuttavien muutosten ennakointia. Myös resurssisuunnittelun pitää olla pitkäjänteistä. Riittävien henkilöresurssien turvaaminen on lähiaikojen tärkeimpiä tavoitteita.

Vaikka riittävät voimavarat ovat välttämätön osa turvallisuusviranomaisten toiminnan takaamista, yksin raha ei riitä. Poliisilla ja muilla turvallisuusviranomaisilla on oltava myös lainsäädännön turvaamat riittävät toimivaltuudet.

Lähde: Sisäministeriö

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.