Ohjelmistoala kasvaa vauhdilla, mutta mistä löytyvät tekijät?

Ohjelmistoala ja tekninen konsultointi kasvavat vauhdilla. Erityisesti vienti on nopeassa kasvussa. Alojen yritysten liikevaihto kasvoi vuosina 2013–2015 lähes kolmanneksen ja kasvu jatkuu edelleen voimakkaana. Suurin osa alojen henkilöstöstä on korkeasti koulutettua. Huolena on osaavan työvoiman riittävyys korkeaa osaamista vaativilla aloilla.

Tiedot käyvät ilmi työ- ja elinkeinoministeriön toimialapalvelun 25.10.2017 Helsingissä julkaisemasta ohjelmistoalan ja teknisen konsultoinnin syksyn 2017 toimialaraportista. Samalla julkaistiin myös liike-elämän palveluiden toimialabarometri.

– Ohjelmistoala ja tekninen konsultointi nojaavat kumpikin vankasti korkeaan osaamiseen, tutkimustyöhön ja laajaan verkostojen hyödyntämiseen. Jotta korkeaa osaamista vaativat työt ja organisaatiot voivat menestyä Suomessa jatkossakin, on meillä panostettava vahvasti näiden alojen tutkimus- ja koulutustoimintaan, kertoo toimialapäällikkö Timo Metsä-Tokila.

Ohjelmistoalan ja teknisen konsultoinnin kasvuvauhti on henkilöstön osalta ollut erittäin nopeaa. Henkilöstön määrä on kasvanut viimeisten vuosien aikana lähes kuusi prosenttia. Aloista on tullut merkittäviä työllistäjiä. Niiden palveluksessa työskenteli vuoden 2015 lopussa jo yli 80 000 henkeä. Suurimpia työllistäjiä alojen sisällä ovat ohjelmistosuunnittelu sekä kone- ja prosessisuunnittelu.

Yritykset raportoivat entistä enemmän ongelmista osaavan työvoiman löytämisessä. Molemmat alat vaativat korkeasti koulutettua työvoimaa, jota on haettava myös ulkomailta.

Ohjelmistoalan yrityksistä ja henkilöstöstä jo yli puolet on keskittynyt Uudellemaalle ja pääkaupunkiseudulle, koska sieltä löytyy parhaiten osaavaa työvoimaa. Teknisen konsultoinnin yritysten keskittymiä on myös Pirkanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Varsinkin ohjelmistoalalla pelätään, että osaajapula nykyisestä kasvaessaan muodostuu kasvun esteeksi yksittäisissä yrityksissä. Erityisesti Varsinais-Suomessa, jossa auto- ja meriteollisuus rekrytoivat voimakkaasti, osaavien tekijöiden löytämiseksi tulee löytää uusia keinoja.

Toimialaraportit -julkaisusarja kokoaa ja yhdistää eri lähteiden aineistoja toimialakohtaisiksi perustietopaketeiksi, jotka tarjoavat asiantuntijoiden näkemyksen pk-yritysten päätöksenteon apuvälineeksi.

Nyt julkaistu ohjelmistoalan ja teknisen konsultoinnin raportti on ensimmäinen viidestä TEM Toimialapalvelun lähikuukausina julkistettavista toimialaraporteista. Kaivosalan toimialaraportti julkaistaan 31.10., sosiaali- ja terveysalan raportti 16.11., uusiutuvan energian raportti 23.11. ja matkailun toimialaraportti alkuvuodesta 2018.

Lähde: TEM

2 thoughts on “Ohjelmistoala kasvaa vauhdilla, mutta mistä löytyvät tekijät?

  • 25.10.2017 at 17:59
    Permalink

    Kyllä tekijät löytyvät heti kun löytyy palkanmaksuhalukkuutta. Firmat hakevat senior-tason osaajia, mutta haluavat maksaa vain harjoittelijan palkkaa, niin lopputulos on työvoimapula.

    Ei kukaan, jolla satatuhatta asuntovelkaa, halua puolittaa tulojaan sen vuoksi, että joku firma on vailla tekijöitä. Kaipa niitä koodareita löytyy sitten sieltä Suomi100/Päiväntasaajan Koodaribussin jäljiltä. Tänne tulijoilla ei ole velkoja, yhteiskunta maksaa oleilun eikä palkkaakaan tarvitse maksaa kuin nimeksi.

    Reply
  • 26.10.2017 at 00:07
    Permalink

    Näin se on buddy boy on asiasta tietoinen.Tieto esim siirtää toimintoja Viroon .palkaa 500 päivää lusineet töihin 2-3 kertaa pienemmällä palkalla uutena työntekijänä,siis entiset työntekijänsä.ja suomessa on muka pula.vitut töitä vaan ei ole normaalilla palkalla.siksi intialaiset painavat 3 k putkeen duunia ja sit vaihtoon ,samaa tekee nokia ja kaikki suuret muut..ootelaan vuosikymmen niin osaajia ei enää tarvita.myllyt hoitaa itsensä.Mahtaako vielä löytyä IBM 400 haldaajia suomesta.on vielä käytössä monessa yrityksessä.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.