Petteri Orpo sivuuttaa kolumnissaan oman puolueensa nuorisojärjestön tylytyksen maataloustukia kohtaan

Syksyisin Suomen ja Keski-Euroopan ilmaston ero on suurimmillaan. Viime torstaina Brysselissä oli lämmin ja aurinkoinen syyssää. Brysselistä suuntasin Kainuuseen, jossa maa oli jo valkoinen. Säistä juttelin myös tavatessani kokousmatkani yhteydessä maatalouskomissaari Phil Hoganin. Tutustuimme hyvin toimiessani maatalousministerinä. Olemme sen jälkeen aina silloin tällöin istahtaneet alas muistelemaan yhteisiä taistoja ja rakentamaan EU:n tulevaisuutta.

Julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 25.10.2017

Kesä oli Suomessa huono ja maatalouden kannalta surkea. Kasvukausi oli myöhässä ja kelit haittasivat merkittävästi sadonkorjuuta. Koko hallitukselle oli selvää, että jotain on tehtävä viljelijöiden auttamiseksi. Myös opposition suunnasta vaadittiin toimia.

Löysimme maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän kanssa täsmätoimia viljelijöiden auttamiseksi. Sovimme myös, että käynnistämme yhdessä selvityksen toimista, joilla varaudutaan tuleviin kriiseihin. Lupasin myös auttaa ministeri Leppää, jotta sovituille toimille vaadittavat hyväksynnät EU:lta saataisiin mahdollisimman nopeasti.

Komissaari Hogan oli hyvin tietoinen Suomen vaikeista sääolosuhteista ja kertoi sään olleen myös Baltiassa sateinen, kun taas Etelä-Euroopassa oli ollut ennätyskuumaa. Hän kertoi komission selvittävän pikaisesti, josko heillä olisi keinoja auttaa poikkeuksellisista säistä kärsineitä viljelijöitä. Hän lupasi myös valvoa, että Suomen EU-hyväksyntää vaativat kansalliset toimet käsitellään komissiossa mahdollisimman nopeasti.

Ehdin käydä muutkin ajankohtaiset asiat läpi komissaarin kanssa. Komissio aikoo tuoda maatalouspolitiikan uudistuksen suuntaviivoja ulos marraskuun lopulla. Vaikuttaa siltä, että esimerkiksi yhtenään muuttuviin peltolohkojen pinta-aloihin voi viimein löytyä ratkaisu. Toukokuussa komissio aikoo tuoda ulos esityksen EU:n tulevasta rahoituskehyksestä. Etelä-Amerikan maiden kanssa neuvoteltavaan Mercosur-vapaakauppasopimukseen liittyvät huolet kävimme myös läpi.

EU-edunvalvonta on joukkuepeliä. Kun neuvottelin EU-tukea maidontuottajille, sain tukea neuvotteluihin sekä silloiselta valtionvarainministeri Antti Rinteeltä että pääministeri Alexander Stubbilta. Pääministeri otti asian esille tavatessaan Suomessa käymässä olleen maatalouskomissaarin, ja puhui asiasta muun muassa liittokansleri Merkelin ja komission puheenjohtaja Junckerin kanssa. Kun asia on tärkeä, kaikki pelipaikat, kuten tapaamiset komissaarien kanssa tai huippukokousten käytäväkeskustelut, pitää hyödyntää.

Viime kuussa Euroopan parlamentti otti Suomelle mieleisen kannan LULUCF:ssä. Suomi toimi parlamentin suuntaan laajalla rintamalla ja hyvällä menestyksellä. Keskityin varmistamaan, että Euroopan parlamentin suurin ryhmä EPP on oikeilla linjoilla. Sen sijaan toissa viikon ympäristöneuvosto oli Suomelle pettymys. Emme saaneet ymmärrystä LULUCF-tavoitteellemme, vaikka oikeaan suuntaan mentiinkin. Suomi ei voi nostaa hakkuitaan tavoitteeksi asetettuun määrään ilman, että hakkuista koituu laskennallinen ilmastopäästö.

Kun ympäristöministereiltä ei herunut sympatiaa Suomelle, meidän on seuraavaksi vaikutettava korkeimmalla tasolla reilun ratkaisun saamiseksi. Viime torstaina EU:n johtajien huippukokouksessa pääministeri Sipilä käyttikin tilannetta hyväkseen ja keskusteli kollegoidensa kanssa LULUCF:stä. Jäsenmaiden välinen kohtelu ja laskentasäännöt on saatava oikeudenmukaisiksi, jotta uusiutuvaa raaka-ainetta kestävästi hoidetuista ja hiiltä sitovista metsistämme voidaan käyttää fossiilisten korvaajana. Tämän tavoitteen eteen meidän kaikkien pitää tehdä yhdessä töitä.

Petteri Orpo/ Maatalousministeri

Lähde: Valtionvarainministeriö

2 thoughts on “Petteri Orpo sivuuttaa kolumnissaan oman puolueensa nuorisojärjestön tylytyksen maataloustukia kohtaan

  • 25.10.2017 at 10:13
    Permalink

    Kysymys; mikä on pienempi kuin 0 nolla. Vastaus= Orpo

    Reply
  • 25.10.2017 at 10:19
    Permalink

    Orpolla on parempia kohteita valtion rahan käytölle, tosin niistä ei ole mitään hyötyä tavalliselle veronmaksajalle mutta joku pieni piiri hyötyy.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.