Helsingin poliisin mukaan seksuaalirikokset ovat vähentyneet kaupungissa

5

Helsingin alueen rikostilastot on julkaistu tänään. Helsingin poliisi julkaisee tilastot neljä kertaa vuodessa ja niistä selviää, että tuoreiden tammi-syyskuun tilastojen mukaan muun muassa seksuaalirikokset, asuntomurrot ja väkivaltarikokset ovat vähentyneet viime vuoteen verrattuna.

Väkivaltarikoksia on tänä vuonna kirjattu 335 kappaletta vähemmän kuin viime vuonna, eli laskua on ollut yli seitsemän prosenttia. Myös perheväkivaltatapaukset ovat vähentyneet.

– Osittain tätä muutosta selittää ihmisten ilmoitusaktiivisuus, mutta toisaalta ihmisiä on myös saatu ohjattua aiempaa tehokkaammin avun piiriin, arvioi rikosylikomisario Juhani Vuorisalo Helsingin poliisilaitokselta.

Sen sijaan törkeät pahoinpitelyt ovat jonkin verran lisääntyneet (+ 29,67% eli 27 kpl) ja niitä on kirjattu erityisesti yksityisissä asunnoissa. Helsingin kaduilla törkeiden pahoinpitelyjen lisääntyminen ei näy.

– Suurinta osaa näistä tapauksista yhdistävät päihteet, ja yleensä kyseessä ovat olleet yksityisasunnoissa iltaa viettävien kaverusten välienselvittelyt, Vuorisalo tarkentaa.

Myös ryöstöt ovat jonkin verran lisääntyneet (+ 10,39% eli + 35 kpl). Ryöstäjä on usein alle parikymppinen nuori.

– Moni nuori ottaa opikseen ensimmäisellä kerralla, kun jää kiinni ryöstöstä ja se on tietysti hyvä asia. Tällaiset asiat saisivat jäädä kuitenkin kokeilematta. Mitä moni nuori ei tule miettineeksi on se, että mikäli käyttää teräasetta tai muuta ryöstövälinettä uhkausta tehostamaan, onkin rikosnimikkeenä varkauden tai ryöstön sijaan jo törkeä ryöstö, ja sakkorangaistuksen sijaan puhutaan jopa kahdesta vuodesta vankeutta. On siis kyse vakavasta rikoksesta, muistuttaa rikoskomisario Mikko Halme Helsingin poliisilaitokselta.


Asuntomurrot vähentyneet selvästi Helsingissä

Asuntomurtojen määrä on lähestulkoon puolittunut Helsingin alueella viime vuoteen verrattuna. Laskua on peräti 42 %, eli asuntomurtoja on kirjattu tänä vuonna 148 viime vuotta vähemmän.

– Tätä laskua selittää se, että poliisi on toisaalta onnistunut saamaan kiinni aktiivisia tekijöitä ja he istuvat tällä hetkellä vankilassa. Toisaalta Suomeen ei ole tänä vuonna syystä tai toisesta eksynyt aiemmissa määrin kiertäviä ulkomaalaisia rikollisporukoita, kertoo rikosylikomisario Kari Niinimäki.

Myös talousrikoksia on kirjattu selvästi viime vuotta vähemmän (-42,14%).

– Viime vuonna tutkinnassa oli esimerkiksi Cannonballin kokonaisuus, josta kirjattiin Helsingin poliisilaitoksessa kymmeniä rikosilmoituksia. Tällaiset isot tutkintakokonaisuudet vaikuttavat aina tilastoihin. Voidaan melkein sanoa, että luvut ovat palautuneet nyt aiempien vuosien tasolle, toteaa rikostarkastaja Ismo SiltamäkiHelsingin poliisilaitokselta.

Myös omaisuusrikokset ovat kokonaisuudessaan vähentyneet. Eniten ovat vähentyneet petosrikokset (-28,55%).


Seksuaalirikosten määrä laskenut – seksuaaliset ahdistelutapaukset vähenivät selvästi

Seksuaalirikokset ovat vähentyneet viime vuoteen verrattuna (-13,88%). Eniten ovat vähentyneet seksuaaliset ahdistelutapaukset (-39,62%).

– Seksuaaliset ahdistelutapaukset olivat viime vuonna näyttävästi esillä julkisuudessa. Julkisuus vaikuttaisi myös lisänneen ilmoitusaktiivisuutta. Myös nämä määrät ovat kuitenkin nyt palautuneet edellisvuosien tasolle, Vuorisalo taustoittaa lukuun liittyvää vähennystä.

– Jos kokee, että on joutunut seksuaalirikoksen uhriksi, tulee ottaa yhteyttä poliisiin. Seksuaalirikosjuttuja ei pystytä käytännössä selvittämään ilman asianomistajan yhteydenottoa, Vuorisalo jatkaa.

Mikäli joku epäilee joutuneensa rikokset uhriksi, tulee akuuteissa tilanteissa soittaa hätäkeskukseen 112 ja tehdä tapauksesta rikosilmoitus joko poliisin nettisivuilla www.poliisi.fi tai paikan päällä poliisilaitoksella rikosilmoitusten vastaanotossa.

Kiireettömissä asioissa poliisilta voi kysyä myös neuvoa poliisin valtakunnallisesta neuvontapuhelinnumerosta 0295 419 800. Numero palvelee arkisin klo 8-16.15.

Lähde: Poliisi

5 KOMMENTIT

  1. Kirjataankohan näihin tilastoihin niitä rikoksia jotka tekevät oleskelu-/maleskelulupaa odottelevat? Nehän eivät ole minkään maan kansalaisia eikä niiden nimikään ole yksiselitteinen.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.