Tupakkafirmat huokaisevat helpotuksesta – Poliisi ei aio tutkia ns. ”kevytsavuke-juttua”

2

Keskusrikospoliisi ei aloita esitutkintaa niin sanotussa kevytsavukeasiassa. Asiassa tehtiin syyskuussa tutkintapyyntö, jossa pyydettiin poliisia tutkimaan, ovatko Suomen tupakkateollisuuden edustajat syyllistyneet rikoksiin markkinoidessaan niin sanottuja kevytsavukkeita vuosina 1972-2002.

Tutkintapyynnön tekijän näkemyksen mukaan kuluttajille oli annettu väärä kuva kevytsavukkeiden vaarallisuudesta muun muassa nimeämällä tuotteet esimerkiksi kevyiksi, erittäin kevyiksi, lighteiksi, ultra lighteiksi ja vähätervaisiksi. Tutkintapyynnön tekijä katsoo, että savukkeiden myyntiin tuominen ja niiden markkinoiminen loivat tupakoitsijoille väärän kuvan, että kevytsavukkeet olisivat vähemmän haitallisia kuin ”tavalliset” savukkeet ja siksi yhtiöt olisivat syyllistyneet törkeisiin terveyden vaarantamisiin, törkeisiin pahoinpitelyihin ja murhiin.

Keskusrikospoliisin tekemän, muun muassa aiempaan oikeuskäytäntöön ja esitutkintalakiin pohjautuvan selvityksen perusteella esitutkinnan käynnistämiselle ei ole perusteita. Tupakkayhtiöiden johtohenkilöiden vastuuta tupakoitsijoiden sairastumisesta on käsitelty aiemmin useissa oikeusasteissa ja lainvoimaisissa tuomioissa on katsottu, etteivät tupakkayhtiöt ole olleet tuottamusvastuussa eivätkä tuotevastuulain mukaisessa ankarassa vastuussa tuomioissa tarkoitettujen kantajien sairastumisesta.

Nyt käsittelyssä olleessa tutkintapyynnössä ei ole mukana sellaisia uusia selvityksiä tai perusteita, joita ei olisi ollut mukana jo oikeudessa käsitellyissä tapauksissa. Tutkintapyynnössä ei myöskään ole esitetty, keihin henkilöihin väitetyt rikokset olisivat kohdistuneet. Pyynnön perusteella ei näin ollen ole syytä epäillä rikosta tai rikoksia ja siksi esitutkintaa ei käynnistetä.

Lähde: KRP

 

Mainos

2 KOMMENTIT

  1. No eihän korppi korpin silmää noki. Tämä ei ollut mitenkään yllättävä tieto sillä onhan taustalla Rttingejä ja Aroja.

  2. Entäs jos isänmaalliset kessuttelijat olisi jotenkin yhdistettävissä näihin savukkeisiin.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.