Päätös glyfosaatin kieltämisestä siirtyi taas – Mikäli päätöstä ei saada aikaiseksi, Monsanton roundup katoaa EU-markkinoilta joulukuussa

4

EU-parlamentti on tällä viikolla hyväksynyt glyfosaatin käyttöä vastustavan päätöslauselman. Parlamentti ei osallistu lopulliseen päätöksentekoon, vaan kertoo kantansa jäsenmaiden edustaman pysyvän komitean käyttöön. 27.10 komitea kokoontui päättämään glyfosaatin myynnin jatkoluvasta, mutta se ei saanut uutta päätöstä aikaiseksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi Monsanton roundup-tuotteen myynti loppuu joulukuussa, ellei jatkolupaa myynnille saada vuoltua ennen sitä.

Euroopan unionin komissio ehdotti myyntilupaa jatkettavan kymmenellä vuodella, mutta kuten sanottua, ehdotus ei saanut enemmistöä taaksensa. EU-parlamentin edustajien mukaan glyfosaatille tulisi saada asteittaiseen käytön lopettamiseen tähtäävä suunnitelma, jonka ensimmäinen askel tulisi olemaan aineen kotitalouskäytön täyskielto ja maatalouskäytössä tulisi suosia luontoystävällisempiä vaihtoehtoja aina kun mahdollista.

Glyfosaatin turvallisuudesta on ilmaantunut tutkijasta riippuen varsin ristiriitaista dataa. Erityisesti sen syöpää aiheuttavien ominaisuuksien olemassaolosta, tai olemassaolemattomuudesta on kiistelty, jokainen osapuoli oman tutkijansa tutkimuksen tuloksia heitellen.

Mahdollisen kiellon suurin kärsijä vakavien syytösten kohteena

Maailman suurinta maatalousyritystä ja glyfosaattituote roundupin tuottajaa, Monsantoa on syytetty muunmuassa kriittisten tiedemiesten vaientamisesta ja tutkimustulosten vääristelystä. Yhdysvaltalainen asianajotoimisto The Baum-Hedlund-Aristei-Goldman on usuttanut EU:a tutkimaan mm. maatalous- ja kasvinsuojelutuotteita valmistavan Monsanton toimia. Erityisesti polttopisteeseen on asetettu monsanton ”Roundup”-kasvinsuojeluaine. Miljardien dollareiden arvoinen myrkky on odottanut yli vuoden EU-viranomaisten pöydällä lausuntoa tuotteen turvallisuudesta. Roundupin myyntilupa EU-alueella loppuu alkuvuodesta 2018.

The Baum-Hedlund-Aristei-Goldmanin mukaan yrityksen väärinkäytökset ovat törkeitä ulottuen aina tiedemiesten uhkailuun, omien, tuotteen kannalta positiivisten tutkimustensa julkaisuun ”aavekirjoittajana” ja kriittisten tutkimusten tahalliseen hävittämiseen asti.

Lähde: NykysuomiMT

4 KOMMENTIT

 1. Mutta juurihan EU:n kemikalivirasto kokoontui kesällä Helsingissä ja antoi glyfsaatille kuusi vuotta lisäaikaa. Tämä siksi että kaikista tieteellissitä näytöistä huolimatta ei voida katsoa että glyfosaatti aiheuttaisi suurissa määrin ongelmia. Ja vielä Suomessa!!!

 2. Ei varmasti kielletäkään.

  Eihän euroopassa ole kuivureita vaan siellä vilja kuivataan glyfosaatilla. Kieltäminen johtaisi nälänhätään yms.

  Kertauksena: muualla euroopassa viljat saa ruiskuttaa glyfostaatilla ennen puintia. Viljat kuolee ja kuivuu pystyyn. Ei tarvitse kuivata.
  Tätä ei Suomessa saa tehdä. Hyvä niin mutta missä on ihana ja yhtenäinen eurooppa?

  Ps. Glyfosaattia on myös kymmenillä muilla valmistajilla kuin monsatolla.

 3. Tuon aineen käyttö on suorastaan räjähtänyt ainakin nykysillä suurtuotantotiloilla. Kaikki pellot vedetää surutta tuolla myrkyllä syksysin keväisin. Ihmetellään hyönteisten katomaista, minä en ihmettele. Kukaan ei tiedä aineen pitkäaikaiskäytön seurauksia. Käy kuten tämän saman yhtiön DDT:n käytön.

 4. ”Ei saa sanoa ”myrkky”, roundappi on kasvinsuojeluaine”… Kymmenen vuotta sitten professori Helsingistä oli soittanut osuuskaupan maatalouspuolen myyjälle jolla oli todettu kivessyöpä. Professori kysyi, oletteko tekemissä amerikkalaisten kasvinsuojeluaineiden kanssa? Joo kyllä, myyn ja levitän niitä pelloille… Professori kertoi huomanneensa kivessyövän ammattisairautena maatalouspuolen myyjillä ja yhdistäneensä niihin syyksi amerikkalaiset kasvinsuojeluaineet. Myyjä kuoli vuoden kuluessa tuosta soitosta.

  Kysyin kerran K-maatalouspuolen myyjältä, tiedätkö mikä on osuuskaupan maatalouspuolen myyjien ammattisairaus? Myyjä pudisteli päätään ja sanoin, se on amerikkalaisilla kasvinsuojeluaineista saatu kivessyöpä. Enpä ole koskaan ennen miehen muuttuvan vitivalkoiseksi tämän tajutessa sen koskevan häntäkin.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.