Etäpalvelut helpottamaan ikääntyneiden yksinäisyyttä

0

Sähköinen asiointi ja sähköiset palvelut ovat tulleet jäädäkseen. Digitalisaatio lisää ja monipuolistaa etäpalveluja, jotka voivat lievittää iäkkäiden vakavaa ongelmaa – yksinäisyyttä.

Viime viikonloppuna Helsingissä pidetyn Hyvinvointi-hackathonin voittajaksi tuomaroitu digitaalinen ratkaisu toisi toteutuessaan tarpeellista apua ja tukea kotona asuvalle vanhukselle. Aihion palvelulle kehitti Sanoste Oy.

STM oli Hyvinvointi-hackathonin pääyhteistyökumppani, ja asetti yhteensä 12 haastetta koodareiden, palvelumuotoilijoiden, hyvinvoinnin asiantuntijoiden ja kokemusasiantuntijoiden ratkottavaksi. Tuomaristoon STM:stä kuuluivat hankepäälliköt Anja Noro ja Hanne Kalmari, ylitarkastaja Ritva Partinen ja erityisasiantuntija Jukka Lähesmaa.

Ei vain tietoa, vaan myös virkistystä

Tiedon välittämisen lisäksi tarjottaisiin mieltä virkistäviä ja kroppaa aktivoivia sisältöjä. Henkilökohtainen kontakti puheen ja kuvan avulla lisää myös yksin asuvan vanhuksen turvallisuuden tunnetta.

Toimikykyyn ja osallisuuden lisäämiseen perehtyneiden ammattilaisten tuottamat palvelut välitettäisiin kotiin kuvapuheluna. Palvelut saisi reaaliajassa, ja ne voisivat olla esimerkiksi terveysneuvontaa, jumppaa, joogaa tai luentoja. Digitaalinen ratkaisu mahdollistaisi sen, että aika palvelun etsimisen ja palvelun saamisen välillä lyhenee.

Koti- ja omaishoidon uudistusta ministeriössä vetävän Anja Noron mielestä palvelu tukisi uudistuksen tavoitteita hyvin:

”Digitaalinen palvelu on hyvä lisä kotiin tuotaviin palveluihin erityisesti vähentämään yksinäisyyttä ja tuomaan arkeen sisältöä ja henkilökohtaista ja tuttua kontaktia. Palveluun voidaan liittää järjestö- ja vapaaehtoistyötä.”

Lähde: STM

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.