Alle 25 vuotiailta otettavat papa-kokeet eivät pienennä kohdunkaulan syövän riskiä

Suomen syöpärekisterin tutkimuksen mukaan oireettomilta, alle 25 vuotiailta otettavat papa-kokeet eivät pienennä kohdunkaulan syövän riskiä. Pääasiassa säännöllisiin seulontoihin kutsutaan kaikki 30-60 vuotiaat, mutta joissakin kunnissa myös 25 ja 65 vuotiaat. Määräaikainen papa-koe otetaan viiden vuoden välein.

Kyseisen tutkimuksen tekijöihin kuuluva Petra Makkonen kertoo papa-kokeita otettavan naisilta myös seulonnan ulkopuolella esimerkiksi hormonaalisen ehkäisyn hakemisen, tai uusimisen kohdalla.

-”Papa-kokeen ei pitäisi olla mikään gynekologinen yleiskoe. Pitäisi aina miettiä, testataanko siksi, että halutaan ehkäistä kohdunkaulan syöpää, vai siksi, että naisella on jokin oire.”

Makkonen kertoo seulonnan ulkopuolisen kokeen olevan paikallaan mikäli oireita, kuten esimerkiksi poikkeavaa verenvuotoa, yhdynnän jälkeistä verenvuotoa tai poikkeavaa valkovuotoa ilmenee. Hän korostaa myöskin, ettei oireettomien naisten ole tarpeellista käydä ylimääräisissä papa-kokeessa seulontatutkimusten lisäksi.

Syöpäjärjestön mukaan nuorilta naisilta löytyy kokeissapaljon kohdunkaulan syövän esiasteita, jotka useimmiten paranevat aina itsestään. Tämän lisäksi ylimääräiset testit aiheuttavat lähinnä turhaa huolta ja lisääntyneitä kustannuksia.

Lähde: gynecologiconcology-online.net

 

2 thoughts on “Alle 25 vuotiailta otettavat papa-kokeet eivät pienennä kohdunkaulan syövän riskiä

  • 4.11.2017 at 00:45
    Permalink

    …ja sitten on tämä kohdunkaulan syövän rokote, joka tekee mm. steriiliksi.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.