Eu:n nettomaksajan kruunu siirtyi Saksalle, saajat myös selvillä

Maksut EU:lle nousivat hillitysti uusista maksualennuksista huolimatta.

Suomi maksoi viime vuonna EU:lle yhteensä 1 829 miljoonaa euroa. Maksut nousivat 39 miljoonalla eurolla toissa vuodesta. Lokakuussa 2016 tuli voimaan uusi päätös EU:n talousarvion omista varoista eli tulopuolesta, ja siihen liittyi uusia maksualennuksia osalle jäsenvaltioista. Päätöksen takautuvat vaikutukset on huomioitu talousarviovuosien 2014 ja 2015 kohdalla.

Suomen osuus Britannian maksuhelpotuksen rahoituksesta oli viime vuonna 164 miljoonaa euroa.  Kaikkiaan maksuhelpotusten osuus Suomen maksuista oli noin 10 prosenttia.

Viime vuonna Suomi keräsi EU:n puolesta 166 miljoonaa euroa tulleja ja sokerimaksuja. Tästä 33 miljoonaa euroa tuloutettiin valtion talousarvioon kantopalkkiona.

Saksa suurin nettomaksaja, Bulgaria nettosaaja

Suurimmat nettomaksajat suhteessa bruttokansantuloon olivat viime vuonna Saksa (0,40 prosenttia), Ranska (0,36 prosenttia) ja Ruotsi (0,33 prosenttia).

Suurimmat nettomaksajat asukasmäärään suhteutettuna ovat:

*euroa asukasta kohden

  1. Ruotsi (158 euroa),
  2. Saksa (157 euroa)
  3. Tanska (137 euroa).

Suurimmat nettosaajat suhteessa bruttokansantuloon olivat viime vuonna:

  1. Bulgaria (4,17 prosenttia),
  2. Romania (3,64 prosenttia)
  3. Unkari (3,34 prosenttia)

Asukasta kohden laskettuna eniten EU-tukea saivat:

*euroa asukasta kohden

  1. Kreikka (403 euroa)
  2. Liettua (403 euroa)
  3. Slovakia (372 euroa)

valtiovarainministeri Petteri Orpo kommentoi nettomaksuja:

”Nettomaksu ei kerro kaikkea sitä hyötyä, joka myös Suomen osaksi koituu esimerkiksi yhteisistä sisämarkkinoista tai työvoiman vapaasta liikkuvuudesta. Samalla EU ponnistelee yhteisesti ilmastonmuutoksen torjumiseksi, puolustaa kansalaisiaan sekä ratkaisee pakolaisuuteen ja maahanmuuttoon liittyviä ongelmia. Nämä ovat niitä asioita, jotka tarvitsevat yhteisiä EU-tason ratkaisuja ja tuovat toteutuessaan lisäarvoa kaikille”

Suomen maksut vuosilta 2007-2016:

Tukea liikenneverkkojen rakentamiseen

Suomen saamat tulot EU:lta kasvoivat toissa vuodesta yhteensä 200 miljoonalla eurolla 1 531 miljoonaan euroon.

Merkittävästi toissavuotista enemmän tuloja, yhteensä noin 64 miljoonaa euroa, Suomi sai Verkkojen Eurooppa -rahoitusvälineestä, josta myönnetyillä investoinneilla tuetaan Euroopan laajuisia verkkoja liikenteen, energian ja digitaalisten palvelujen alalla. Tästä 50 miljoonaa euroa tuli liikenneverkkojen rakentamiseen.

Myös rakennepoliittiset tuet nousivat lähes 38 miljoonalla eurolla. Maataloustuet ja maaseudun kehittämistuet kasvoivat lähes 19 miljoonalla. Turvallisuuteen ja kansalaisuuteen, kuten maahanmuuttoon, liittyvät tulot kasvoivat 33 miljoonalla.

Lähde: Valtiovarainministeriö

4 thoughts on “Eu:n nettomaksajan kruunu siirtyi Saksalle, saajat myös selvillä

  • 3.11.2017 at 23:58
    Permalink

    Suomi on todellisuudessa ollut ja on varmasti yhtä juurikin suurin nettomaksaja EU:ssa.

    Ei pidä paikkaansa nuo luvut näet.

    Tuossa ei oteta riittävän kattavasti eri vaikutteita ja tukia huomioon, kuten tappiot keskuspankkine toiminnan rajoituksissa (niiden muututtua EKP:n sivukonttoreiksi) ja maataloustukien rajoituksissa esim.

    Reply
  • 4.11.2017 at 07:00
    Permalink

    Nettomaksajat ovat myös luopuneet sadoista tuhansista työpaikoista bruttosaajien hyväksi. Eu on dumpannut rahaa valtavia määriä noihin Euroopan halpatyömaihin ja josta hyötyjiä ovat suuret monikansalliset rosvoyhtiöt, joiden voitot valuvat verottajilta piiloon partiisiyhtiöihin.Täysin kusipäistä touhua meno jatkuu.

    Reply
  • 4.11.2017 at 08:58
    Permalink

    Orpon, joko vajavaisen ymmärryksen tai järjen puutteen vuoksi, nettomaksaja onkin siis saaja!

    Johan ala-astelainen tietää, mitä nettotulot, nettohinta ja nettomaksaja tarkoittaa!
    ORPOLLE; Nettotulo tarkoittaa, vähennysten jälkeen, käteen jäävää puhdasta tuloa. Nettomaksaja tarkoittaa maksuosuutta, joka jää maksettavaksi saatujen hyötyjen päälle!

    Ei ihme, että valtiontalous on mitä on kun valtiovarainministeri ei tuota edes tiedä!

    Reply
  • 4.11.2017 at 09:07
    Permalink

    PS; valtiovarainministeri Petteri Orpo kommentoi nettomaksuja:

    ”Nettomaksu ei kerro kaikkea sitä hyötyä, joka myös Suomen osaksi koituu esimerkiksi yhteisistä sisämarkkinoista tai työvoiman vapaasta liikkuvuudesta. Samalla EU ponnistelee yhteisesti ilmastonmuutoksen torjumiseksi, puolustaa kansalaisiaan sekä ratkaisee pakolaisuuteen ja maahanmuuttoon liittyviä ongelmia. Nämä ovat niitä asioita, jotka tarvitsevat yhteisiä EU-tason ratkaisuja ja tuovat toteutuessaan lisäarvoa kaikille”

    Johan Orpo vitsikkääksi tässä heittäytyi. EU ponnistelee ilmastonmuutoksen torjumiseksi, puolustaa kansalaisiaan, ratkaisee pakolaisuuteen ja maahanmuuttoon liittyviä ongelmia!???
    Mitähän ne ovat? Kertoisiko Orpo meille ja samalla mitä itse on tehnyt asian eteen? Muuta kuin haalinut ja paaponut.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.