Nettiostokset EU:n ulkopuolelta kallistuvat: Pienten tavaralähetysten tuontiverovapaus poistuu – ”Syrjii EU-maiden toimijoita”

1

EU-maiden valtiovarainministerit käsittelevät muun muassa verkkokaupan arvonlisäverotuksen uudistamista tiistaina 7. marraskuuta, kun talous- ja rahoitusasioiden neuvosto kokoontuu Brysselissä. Euroryhmä keskustelee maanantaina pankkiunionin loppuunsaattamisesta. Suomea edustaa kokouksissa valtiovarainministeri Petteri Orpo.

EU:n komissio antoi joulukuussa 2016 ehdotuksen arvonlisäverotuksen uudenaikaistamiseksi rajat ylittävässä sähköisessä kuluttajakaupassa.

Ehdotuksen mukaan sähköisten palvelujen erityisjärjestelmä laajennettaisiin muiden palvelujen myyntiin sekä EU:n sisäiseen ja EU:n ulkopuolisten maiden kanssa käytävään tavaroiden verkkokauppaan. Myyjät voisivat jatkossa maksaa arvonlisäverot keskitetysti kaikkiin EU-maihin yhden sähköisen järjestelmän kautta. Pienten tavaralähetysten tuontiverovapaus poistuisi, koska se syrjii EU-maiden toimijoita.

Komission mukaan muutokset pienentäisivät yritysten hallinnollisia kustannuksia ja kasvattaisivat jäsenvaltioiden arvonlisäverotuloja.

Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto pyrkii saavuttamaan asiasta poliittisen yhteisymmärryksen. Suomi tukee komission ehdotusten tavoitteita.

Rahoitusmarkkinoiden valvontaa vahvistetaan

EU:n komissio esittelee neuvostolle ehdotuksensa finanssivalvontajärjestelmän vahvistamisesta. Ehdotus lujittaisi Euroopan valvontaviranomaisten ja järjestelmäriskikomitean asemaa.

Hallitus suhtautuu yleisesti myönteisesti komission ehdotuksiin Euroopan finanssivalvontajärjestelmän vahvistamisesta. EU-tason valvontaa on perusteltua kehittää rajat ylittävissä tilanteissa, mutta kuluttajatuotteiden valvonta voi olla hyvä säilyttää kansallisilla viranomaisilla.

Talous- ja rahoitusasioiden neuvoston muita aiheita ovat maksukyvyttömyysdirektiivi, vuosittainen katsaus taloustilastointiin, G20-kokouksen ja Kansainvälisen valuuttarahaston vuosikokousten tulokset sekä Euroopan tilintarkastustuomioistuimen vuosikertomus vuoden 2016 talousarvion toteuttamisesta.

Euroryhmä käsittelee pankkiunionia

EU:n talous- ja rahaliiton kehittäminen nousee esille euroryhmässä, kun ministerit keskustelevat pankkiunionin loppuunsaattamisesta sekä finanssipoliittisen kapasiteetin luomisesta euroalueelle ja finanssipoliittisten sääntöjen yksinkertaistamisesta. Nämä keskustelut käydään laajennetussa kokoonpanossa, eli niihin osallistuvat kaikki EU-maat paitsi Britannia.

Lähde: Valtiovarainministeriö

1 KOMMENTTI

  1. Pelkkää pelleilyä tuo pikkusummien nyhtäminen. Mielestäni alle 20€ veroseuraamusta ei edes kannata periä, koska se maksaa enemmän kuin tuottaa.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.