Uusi laki: Hoitoalan työntekijät pakotetaan ottamaan rokotukset työpaikan menettämisen uhalla

8

Hoitoalalla työskentelevä lukijamme vinkkasi Nykysuomen toimitusta uudesta laista, joka astuu voimaan ensi maaliskuun alusta eli 1.3.2018. Kyseessä on ”velvoite käyttää vain asianmukaisen rokotussuojan omaavia työntekijöitä”. Pykälän seurauksena rokotuksista kieltäytymisestä voi seurata työntekijän työsuhteen pättäminen.

Ammattiliitto SuPerin verkkosivuilla asia ilmaistaan yksiselitteisesti:

”Jos työntekijän työsopimuksen mukaisina työtehtävinä on hoitaa ns. riskiryhmään kuuluvia potilas- ja asiakasryhmiä, eikä työnantajalla ole tarjota hänelle muita työtehtäviä, voidaan rokotuksista kieltäytymistilanne tai rokotussuojasta selvityksen antamatta jättämistilanne rinnastaa työstä kieltäytymiseksi.

Mainos

Työnantaja voi irtisanoa työntekijän toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen asiallisesta ja painavasta syystä. Kun irtisanomisen perusteena on työsuhteeseen olennaisesti vaikuttavien velvoitteiden vakava laiminlyönti tai rikkominen. Työntekijällä ei ole oikeutta kieltäytyä sopimuksensa mukaisista tehtävistä. Kieltäytyminen on itsenäinen peruste irtisanoa työntekijän työsuhde. Työnantajalle voi rokotuksista kieltäytymisen johdosta syntyä oikeus irtisanoa työntekijän työsopimus.”

SuPerin sivuilla myönnetään, että ko. pykälä on herättänyt paljon keskustelua ja tiedusteluja liittoon. SuPerin ohjeistus asiaan liittyen on luettavissa kokonaisuudessaan tästä linkistä (pdf).

Nykysuomea vinkannut hoitaja kommentoi, että uudessa laissa suojellaan potilaita eikä hoitajia, ja että potilasturvallisuus menee hoitajien yksityisyydensuojan ohi.

– Mihin katosi hoitajien itsemääräämisoikeus, hoitoalan ammattilainen kysyy.

Lähde: Super

 

Mainos

8 KOMMENTIT

  1. En ole ottanut yhtään flunssaraokotusta enkä tule ottamaan. Mutta minut irtisanottiin somessa ilmaisemieni mielipiteiden vuoksi, jotka eivät millään lailla viitanneet työnantajaan. Tällainen perustuslakia rikkova ihmisjahti on tässä maassa menossa. Valmistautukaa! Sillä sisällissotahan tässä tulee, neekerit ja niiden perseennuolijat juutalaismielisine päättäjineen vastaan tavallinen Suomen kansa.

  2. Aivan täysi itsemääräämisoikeus tässä säilyy. Ei ole pakko ottaa rokotetta, mutta sitten ei työnantajan ole pakko pitää töissäkään. Ei siitä joudu mihinkään rikosoikeudelliseen tai sopimusvastuuseen, jos ei ota rokotetta. Työnantaja vain saattaa vaihtua. Ihan yleisesti, jos ei kiinnosta potilaiden turvallisuus, niin voi etsiä muuta työpaikkaa.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.