Sakari Timosen blogi johti kanteluun Lohjan kaupungista

0

ETVK on tehnyt kantelun Lohjan kaupungista koskien kuntouttavaa työtoimintaa, jota kantelun mukaan Lohjan kaupunki käyttää väärin.

* ETVK = Eettisten sääntöjen Tiedotus- ja Valvontakeskus Ry

ETVK:n sivuilla kirjoitetaan seuraavasti:

Sakari Timonen – Harvinaisen laitonta  ”Nykyisin alkaa olla ihan tavallista, että kunnat käyttävät kuntouttavaa työtoimintaa vastoin lakia korvaamaan palkkatyötä ja säästääkseen maksuosuuttaan työmarkkinatuesta. Ihan tavallista se on ollut koko olemassaolonsa ajan, mutta nykyisin asialla suorastaan rehvastellaan. Röyhkeys kasvaa, koska valvovat viranomaiset sulkevat silmänsä.” Lue koko juttu yllä olevasta linkistä.

Sakari Timonen kertoo blogin kakkososassa miksi laitonta? lainasimme muutamia kohtia.
  • Kuntouttavalla työtoiminnalla ei saa korvata virkasuhteessa tai työsuhteessa tehtävää työtä. Kuntouttava työtoiminta ei saa aiheuttaa kunnan tai muun toiminnan toteuttajan palveluksessa olevien työntekijöiden irtisanomisia tai lomauttamisia, eikä heidän työolosuhteidensa tai etuuksiensa huonontumista.
  • Kuntouttavan työtoiminnan käyttäminen ensisijaisesti säästötarkoituksiin ei ole sallittua.
  • Kuntouttavaan työtoimintaan ei saa ohjata täysin työkykyisiä. Toiminta on sosiaalipalvelua, ja se on tarkoitettu vain niille, jotka eivät kykene palkkatyöhön tai muihin työvoimapoliittisiin palveluihin. Tämä sanotaan selkeästi sosiaali- ja terveysministeriön 31.12.2014 kaikille kunnille lähettämässä ohjekirjeessä.
  • Viimeinen laittomuus on kilpailun vääristämisen kiellon rikkominen. Tätä kieltoa ei ole kuntouttavasta työtoiminnasta annetussa laissa, mutta julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta säädetyn lain 4 luvun 7 §:n 2 momentin 2-kohdasta se löytyy: Henkilöasiakasta ei ohjata työkokeiluun, jos: 2) työkokeilusta aiheutuisi sen järjestäjälle sellaista etua, joka vääristäisi yritysten tai yksityisten elinkeinonharjoittajien välistä kilpailua.

*Lainkohdat tarkistettu sosiaali ja terveysministeriön sivuilta.

Miksi kunnat sitten suosivat työkokeiluja palkkaamisen sijaan?

Kuntouttavan työtoiminnan määrä on kasvanut sen jälkeen,  kun kunnat joutuivat maksamaan puolet yli 300 päivää työttömänä olleiden työmarkkinatukikuluista, ellei heille oltu tarjottu työtä, koulutusta tai aktiivitoimenpiteitä. Lisäksi kunta saa 10,09 euroa päivässä jokaisesta kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvasta.

Kuntouttavaa kokeilua on kritisoitu kuntien pelastukseksi ja työkykyisten riesaksi.

Lähteet: S.Timonen blogi, ETVK, Talentia

 

Mainos

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.