Irakin lakiesitys sallisi jopa 9-vuotiaiden tyttöjen avioliitot

4

Irakissa tulee parlamentin käsittelyyn lakiehdotus, joka voimaan tultuaan sallisi jopa 9-vuotiaiden tyttöjen avioliitot. Lakiesitys käsittelee laajemminkin naisten oikeuksia, tai pikemminkin niiden kaventamista. Lakiesitys on aiheuttanut vastustusta ympäri maata. Ihmisoikeusjärjestöt ovat järkyttyneitä siitä, että lakiesitystä edes käsitellään.

Asiantuntijat kuitenkin ovat sitä mieltä, että lakiesitys tuskin menee läpi, sillä samanlainen esitys hylättiin vuonna 2014. Joka tapauksessa jo lakiesityksen eteneminen parlamenttiin on nostanut huolen siitä, nostaako Irakissa päätään tasa-arvoa ja muita naisten oikeuksia uhkaava ääriajattelu.

Eniten irakilaisia tuossa naisten oikeuksia polkevassa lakiesityksessä suututtaa lapsiavioliittojen esittäminen hyväksyttäviksi. Naisten oikeuksia ajavat järjestöt ja kansalaisjärjestöt ovat järjestäneet Irakissa mielenosoituksia lakiesitystä vastaan. Sosiaalisessa mediassa on käytetty hashtagia #NoToUnderageMarriages eli suomeksi ”ei lapsiavioliitoille”.

Nykyisen lainsäädännön mukaan naimisiin voivat mennä 18 vuotta täyttäneet henkilöt. Uskonnolliset lait antavat kuitenkin samaan aikaan ymmärtää, että tyttöjen murrosikä tarkoittaa sitä, että tyttö voi mennä naimisiin. Joissain tapauksissa iäksi on määritelty yhdeksän vuotta, joissain 12 vuotta.

– Uudelleen tehty lakiesitys rohkaisee lapsiavioliittoihin ja muistuttaa meitä siitä, miten terroristijärjestö Isis kohteli nuoria tyttöjä: kuinka he pakottivat tyttöjä naimisiin järjestön jäsenien kanssa ollessaan vallassa Mosulissa ja Raqqassa, kansanedustaja Rizan al-Sheik Daleer kertoo.

Naisten oikeuksia on muutenkin yritetty rajoittaa Irakissa viime aikoina. Tämä lakiesitys tuli esille samaan aikaan.

– Islamistiset puolueet yrittävät saada läpi tämän lain samaan aikaan, kun naisten roolia Irakin politiikassa on pyritty rajoittamaan, sanoo merkittävän naisten oikeuksia ajavan Al Amal (Toivo)-järjestön vetäjä Hanaa Edwar.

Edwarin mukaan vuonna 2004 naisilla oli muutamia merkittäviä paikkoja Irakin hallituksessa, mutta viime aikoina määrä on dramaattisesti pudonnut.

– Se on vakavasti otettava merkki sovinismin noususta Irakissa, Edwar toteaa.

Lähteet: Niqash.org, The Guardian, United States Institute of Peace

4 KOMMENTIT

  1. Geelipäille kelpaa Lammas tai Vuohikin. Mikä ettei sitten pikkulapsikin. Suvakit Suomessa haluavat saman käytännön tännekkin koska haluavat lisää näitä pedofiileja Suomeen.

  2. Tähän ei taida mitkään #metoo vouhotukset auttaa? Vai mitä feministit ovat mieltä? Olisiko irakin keikalle tarvetta?

  3. ”Se on vakavasti otettava merkki sovinismin noususta Irakissa, Edwar toteaa.”

    No eihän ole, vaan fundamentaalisen islamin.

  4. Ajatus ei ole lainkaan tuulesta temmattu. Kuvan tytöllä olevat kauniit silmät eivät enää kasva, vaan ne ovat yhtä suuret kuin aikuisenkin naisen.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.