Armeija pidätti Zimbabwen presidentti Mugaben – Kiistää sotilasvallankaappauksen

1

Zimbabwen armeija ilmoitti tänään, että maata koko sen itsenäisyyden ajan hallinnut presidentti Robert Mugabe on pidätetty, mutta turvassa.

– Kohteemme ovat rikolliset hänen (Mugaben) ympärillään, jotka tekevät rikoksia ja aiheuttavat sosiaalista ja taloudellista kärsimystä maassamme. Haluamme saada heidät oikeuden eteen, kenraalimajuri S.B. Moyo sanoi valtion ZBC-tv-kanavalla.

Sotilaat ovat vallanneet myös ZBC:n toimiston. Tilanne näyttää sotilasvallankaappaukselta, mutta armeijan esikuntapäällikkö Moyo kiisti tämän.

– Kun olemme saavuttaneet tavoitteemme, odotamme, että tilanne palaa normaaliksi, Moyo kommentoi.

Maan pääkaupungissa Hararessa on rauhallista, ihmiset menivät aamulla normaalisti töihin ja liikenne sujui maan sisäistä lentoliikennettä myöten. Monet ihmiset ovat kuitenkin jääneet koteihinsa tarkkailemaan tilannetta.

Kaduilla on paljon armeijan joukkoja ja parlamenttirakennus on eristetty.

93-vuotiaan presidentti Mugaben olinpaikka ei ole tiedossa. Maailman vanhin valtiojohtaja on hallinnut maataan 37 vuotta, ensin pääministerinä ja myöhemmin presidenttinä.

Zimbabwen tilanne kiristyi, kun Mugabe erotti viikko sitten varapresidentti Emmerson Mnangagwan, josta povattiin vielä jokin aika sitten Mugaben seuraajaa. Hänen erottamisensa jälkeen alkoi näyttää siltä, että valtaapitävän roolia valmisteltaisiin presidentin vaimolle, 52-vuotiaalle Grace Mugabelle, joka johtaa osaa hallituspuolue Zanu-PF:stä. Grace Mugabesta oltiin tekemässä varapresidenttiä ja puolue piti näyttäviä julkisia kokouksia tukeakseen häntä.

Armeijan komentaja kenraali Constantino Chiwenga kertoi maanantaina olevansa valmis ”tulemaan väliin” lopettaakseen Mnangawan tukijoiden puhdistuksen. Valtapuolue syytti eilen Chiwengaa maanpetturimaisesta käytöksestä.

Keskiviikkoaamuna hallituspuolue Zanu-PF kertoi Twitterissä, että kyseessä on veretön vallanvaihto ja että erotettu varapresidentti Mnangagwa on jatkossa puolueen väliaikainen johtaja. Mediatietojen mukaan armeija oli läsnä myös puolueen päämajalla.

Lähde: BBC

Mainos

1 KOMMENTTI

  1. Tuolle dikataattorille on vain yksi kohtalo. Zimbabwe on taantunut kivikauteen tuon ukon aikana. Valkoiset on karkoitettu ja osa tapettu. Sentään pitivät maata pystyssä ja ruokahuolto toimi. Nyt tavallinen kansa näkevät nälkää, järkevää toimintaa.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.