Lakimuutos: 1.12. jälkeen liikennekäytöstä poistetulla autolla ajamisesta tulee vähintään tonnin lisävero

Liikennekäytöstä poistetulla autolla ajamisesta määrätään 1.12.2017 alkaen lisäveroseuraamus, kun aikaisemmin saattoi selvitä sakoilla. Lakimuutoksen myötä liikennekäytöstä poistettuja autoja on mahdollista valvoa tulevaisuudessa myös automaattivalvonnalla. Autoilijan kannattaakin varmistaa, mm. käytetyn auton oston yhteydessä, että auto on ilmoitettu liikennekäyttöön.

Autojen liikennekäytöstä poistolla ja otolla on mahdollistettu ajoneuvoveron katkaisu helposti tarpeen vaatiessa. Autoilijan on kuitenkin huolehdittava siitä, että liikenteessä oleva auto on ilmoitettu liikennekäyttöön.

Liikennekäytöstä poistetulla autolla ajamisesta määrätään lisävero, joka on vähintään 1000 euroa tai viisi kertaa vuotuisen ajoneuvoveron määrä. Lakimuutoksen myötä lisävero voidaan määrätä tulevaisuudessa automaattivalvonnan perusteella. Tavoitteena on saada liikennekäytöstä poistetut autot pois liikenteestä sekä varmistaa oikeudenmukainen verokohtelu ajoneuvoveron osalta kaikille.

Valvontaa suoritetaan rekisterikilpien etäluentalaitteella

Poliisi valvoo liikennekäytöstä poistettuja autoja. Valvonnassa käytetään poliisiautoissa olevia rekisterikilpien automaattisia etäluentalaitteita. Poliisi toimittaa havaitsemansa rikkeet Trafin järjestelmään, josta tieto välitetään auton haltijalle sekä rekisteriin merkitylle omistajalle.

Aikaisemmin poliisi saattoi määrätä liikennekäytöstä poistetulla autolla ajamisesta lisäveron sijasta sakkorangaistuksen, mutta 1.12.2017 lakimuutoksen myötä lisävero on määritelty ensisijaiseksi ja ainoaksi seuraamukseksi.

Liikennekäytössä vai ei – tarkasta helposti netistä

Auton käyttäjä vastaa siitä, että liikenteessä oleva auto on ilmoitettu liikennekäyttöön. Myös käytetyn auton ostajan kannattaa varmistaa, että auto on liikennekäytössä ennen kuin lähtee tien päälle. Asiasta kannattaa huolehtia, sillä inhimillinen unohdus tai tietämättömyys ei vapauta lisäverosta.

Tiedon siitä, onko auto liikennekäytössä vai ei, voi tarkistaa Trafin julkiset verotiedot -palvelusta rekisterinumeron perusteella. Oman auton tiedot saa tarkistettua Trafin oma asiointi -palveluista. Molemmat palvelut ovat maksuttomia.

Auton liikennekäytöönotto sujuu helposti ja maksutta netin kautta Trafin sähköisissä palveluissa. Liikennekäyttöönoton voi tehdä myös ajoneuvojen rekisteröintejä hoitavilla katsastustoimipaikoilla ja vakuutusyhtiöissä.

Lähde: Trafi

12 thoughts on “Lakimuutos: 1.12. jälkeen liikennekäytöstä poistetulla autolla ajamisesta tulee vähintään tonnin lisävero

  • 16.11.2017 at 09:23
    Permalink

    Miksi meitä vihataan niin paljon? Onko se etnistä vihaa?

    Reply
  • 16.11.2017 at 10:51
    Permalink

    Taas yksi konsti millä kerätään rahaa valtion pohjattomaan taskuun, kuinkahan moni auton ostaja muistaa tuon kun on jo tonnin lasku postilootassa.

    Reply
  • 16.11.2017 at 10:52
    Permalink

    Koskeeko tämä laki myös pahvihousuja ja suojavärillä varustettuja Stubbin kavereita.

    Reply
  • 16.11.2017 at 12:29
    Permalink

    Osa lakipakettia jolla saatetaan seurantalaite pakolliseksi kaikkiin autoihin. Aiemmin jo Trafille annettiin vapaat kädet määrätä katsastusvaatimukset eli seurantalaite, ja nyt määrätään mätkyjä katsastamattomille eli liikennekäytöstä poistetuille autoille. Jos et ota aeurantalaitetta, jää auto katsastamatta ja sillä ajamisesta seuraa rangaistus. ja kaikki tämä ilman julkista keskustelua ja ilman että kenenkään (kepun) tarvitsee tehdä poliittista itsemurhaa.

    Reply
  • 16.11.2017 at 13:11
    Permalink

    Kohti poliisivaltiota mennään yhteiskunnan jokaisella osa-alueella -ihmisten kyttääminen on suomessa viety äärirajoille ja pahempaa on tulossa.

    Reply
  • 16.11.2017 at 13:40
    Permalink

    Äh. Jos auto on laitettu seisontaan tai se on pois rekisteristä, niin miksi sillä saisi ajaa? Ihme narinaa.

    Reply
    • 16.11.2017 at 13:47
      Permalink

      Eihän sillä saakaan ajaa, eikä siitä ole pohjimmiltaan kysymys, vaan siitä mitä autoihin tullaan määräämään pakolliseksi että sillä saa ajaa ja sen voi katsastaa ja pitää rekisterissä. Teeskenteletkö tietämätöntä vai oletko oikeasti sellainen?

      Reply
  • 16.11.2017 at 14:24
    Permalink

    Niinpä niin. Isän maastoautolla on samalla rekisterinumerolla museomoottoripyörä joka ainakin viime vuonna otettiin pois käytöstä talveksi. Tiedän tämän siitä että juttelin tovin poliisien kanssa tien poskessa siitä miksi ajan autolla joka on poistettu liikennekäytöstä. Nyt vaan siis odottamaan lisätälliä veroihin koska trafin systeemi on vajavainen

    Reply
  • 16.11.2017 at 15:18
    Permalink

    Meillä on nyt 5 massatallennus perusteista jörjestelmää, nyt ensinmäinen saa luvan seuraamusten antamiseen.

    Koska ristiinajettuna järjestelmät tietävät missä ihminen liikkuu, mitä tekee ja mitä ostaa, järjestelmän voi luoda myös laskemaan ennalta mahdollisia rikkeitä, melko käsittämätöntä että miten ihmisen seuraaminen tässä mittakaavassa on laillista..

    Tiedän että noin 90% tämän lukeneista ajattelee, että eihän se ole mahdollista, niin tehkääpä vaikka kokeeksi rikos josta voidaan tuomita yli 6v vankeutta, niin esitutkinnassa näette sittten miten systeemi toimii ja samalla muistatte sen että systeemi ei seuraa rikollisia, se seuraa kaikkia, sieltä poimitaan sitten mitä tarvitaan

    Tekstiviestit, sijainnit, ostokset, rahaliikenne, puhelut, missä ajoit, oliko matkustaja, mitä nopeutta ajoit missäkin, tai mitä söit vaikka toissa kesänä kun kävit ravintolassa.. Olisi varmaan vähän kaikkien syytä miettiä miksi ja mihin tälläistä tarvitaan ja kenen etu se on, moniko teistä on valmis jakamaan kaiken mitä elämässä tapahtuu, vai haluatko käydä kahvilla ihan itse yksin ja silloin kun sinä haluat?

    Reply
    • 16.11.2017 at 20:57
      Permalink

      Moni on valmis jakamaan kaiken mitä tekee, missä sijaitsee ja mitä mieltä on tai ei uskalla olla. Juuri nämä hyödylliset ”rehellisellä ihmisellä ei ole tässä mitään pelättävää”- idiootit ovat, ja ovat historiassa olleet kaikkien totalitaaristen järjestelmien hyödyllisiä idiootteja ja edellytys, jonkinlaisesta Tukholma-syndroomasta kärsiviä tai nauttivia lampaita jotka kyllä jollakin tasolla tajuavat että pässiltä päätä leikataan, mutta hädissään samaistuvat ja kuvittelevat olevansa sitä jengiä joka leikkaa.

      Reply
  • 16.11.2017 at 17:27
    Permalink

    Maksa rahalla saat juoda kahvia rauhassa….

    Reply
  • 16.11.2017 at 19:20
    Permalink

    Onhan näistä tietääkseni tullut ko veroseuraamus+sakko, jo heti kun ko Käyttöpoisto systeemi otettiin käyttöön? Ainakin itse olen 1010€
    veron+sakot maksanut ko synnin tehtyäni, vakuutusyhtiön virheelliseen tietoon luottaen.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.