Valtio tukee sittenkin Tampereen monitoimiareenaa – Summa tosin saattaa karkottaa muut sijoittajat?

Nykysuomi kirjoitti lokakuussa Tampereelle mahdollisesti tulevan monitoimiareenan rakennusprojektista, jota valtio aikoi tukea aiemmin luvatun neljän miljoonan lisäksi 18 miljoonan lisärahoituksella, perustellen tätä sen väitetysti tuomilla työpaikoilla. Kävi kuitenkin ilmi, että opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen lupailemia 3500 työpaikkaa ei ole tulossa ja jopa kyseisen rakennuksen työllistämispotentiaali romahti 60%.

3500 uuden työpaikan arvio suli kun kävi ilmi, että arvio oli perustunut pelkkiin toimistoneliöiden määrään, eikä ollut minkäänlaisia viitteitä siitä, että tiloihin oltaisiin perustamassa uusia yrityksiä. Suomen kuvalehden artikkelissa mainitaan todennäköisempää olevan, että tiloihin muuttaa vanhoja yrityksiä, joten uusia työpaikkoja ei ole tulossa lähimainkaan opetusministerin lupaamaa määrää.

Kuten sanottua, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen perusti arvionsa uusien työpaikkojen määrästä tilojen tuomaan potentiaaliin, ei konkreettisiin tulevaisuuden näkymiin tai varsinaisiin esisopimuksiin. Tampereen kaupunki teki rakennusyhtiö SRV: pyynnöstä poikkeamispäätöksen ja antoi luvan rakentaa aiemmin toimistoiksi tarkoitettuihin tiloihin pääasiassa asuntoja.

Ministerin lupaamat työpaikat vaihtuivat kalliiksi keskusta-asunnoiksi ja alunperinkin ilmalla paisuteltu lupailu tuhansista työpaikoista on käytännössä kuollut. Tällaisenaan hankkeesta on vaikea löytää sellaisia aspekteja, jotka antaisivat valtiolle syytä rahoittaa hanketta luvatulla 18 miljoonan euron summalla ja kuten tänään julkaistuista hallituksen esittämistä täydennyksistä vuoden 2018 talousarvioon käy ilmi, summa onkin pienentynyt kuuteen miljoonaan.

Urheiluministeri Sampo Terho näki kyseessä olevan valtakunnallisesti merkittävä hanke ja alunperin luvattu neljän miljoonan valtion tuki perustuikin puhtaasti urheilullisiin arvoihin.

-”Tampere Areena on Suomen olympiakomitean lausunnoissa nostettu valtakunnallisesti merkittäväksi hankkeeksi, minkä johdosta se aikanaan hyväksyttiin rahoitussuunnitelmaamme 4 miljoonan euron osalta”

Valtio siis tukee projektia 10 miljoonan euron summalla, josta Sampo Terho on löytänyt perustellun aspektin neljän miljoonan osalle. Aiemmin on käynyt ilmi, että mikäli valtio ei osallistu lupaamallaan 18 miljoonan euron panoksella projektin rahoitukseen, projektia varten perustetusta kiinteistöosakeyhtiöstä  jäävät pois myöskin LähiTapiola- ja OP-ryhmiin kuuluvat yhtiöt. Myöskin pankkien lupaamat lainat olivat ehdollisia nimenomaan valtion rahoituksen osalta.

Lähde: SK

 

Kaikesta

 

2 thoughts on “Valtio tukee sittenkin Tampereen monitoimiareenaa – Summa tosin saattaa karkottaa muut sijoittajat?

  • 17.11.2017 at 00:11
    Permalink

    Mietitäämpäs hetki… Tämä ”Kansi areena” velvoittaa ympäristökunnat maksamaan osuutensa siitä, ”Tampereen kaupunkiseutu”-hankkeen nimissä. Koska ympäristökunnat ovat pakotettuja osallistumaan Tampereen keksimiin hankkeisiin (Kuten tunneli, pistoraide Pirkkalaan, ratikka Tampereelle, jätevesipuhdistamo Sulkavuoreen..) niin miksi ympäristökuntien pitää osallistua vielä toiseen kertaan verojen muodossa? Eikö Tampereen pitäisi pikkuhiljaa maksaa itse omat kulunsa? Eikä aina maksattaa niitä ympäristökunnilla.

    Nytkin Tampereen Sähkölaitos omistaa 100% Tarastejärven jätteenpolttolaitoksen. Jätteenpolttolaitos laskuttaa ympäristökuntien ihmisiä jätteiden poltosta kiloperustaisesti. Se myy sekä sähkö- että lämpöenergia Tampereen kaupungille ja sen käyttäjille. Mutta se että se saisi polttoenergiansa ilmaiseksi ei riitä, siitä pitää laskuttaa Pirkanmaan Jätehuoltoa jonka kautta kerätään piiloveroja koko Pirkanmaan asukkailta. Ja jälleen kerran Tampereelle. No, tällä Tarastejärven jätteenpolttolaitoksella ei ole yhtään ainoaa työntekijää palkkalistoillaan. Ainoastaan toimitusjohtaja nostaa palkkaa. Ja siksi koska työntekijät ovat Tampereen Sähkölaitoksen palkkalistoilla, voidaan laitoksen tuotto 100%:sti siirtää Tampereen kaupungin pohjattomaan kassaan.

    Sama toistuu Tampeeen jätevesipuhdistamon ja vesilaitoksen osalla. Ympäristökunnilta laskutetaan seä vedestä että jätevedestä huomattavasti yli omakustannushinnan. Sitäkautta kaikki jotka ovat pakotettuja olemaan Tampereen tappavan kuristavassa otteessa, joutuvat maksamaan piiloeroa Tampereen kaupungin kassaan. Ja nyt vielä Toijala ja Viiala haaveilevat osaksi Tamperetta. Voi miten tyhmiä ihmiset voivat olla. Kysykää teiskolaisilta mitä hyötyä on ollut siitä että littyivät Tampereeseen, konkurssikypsään kyläpahaseen kosken molemmin puolin. Suur-Messukylä on muisto vain.

    Reply
  • 17.11.2017 at 02:10
    Permalink

    Sannin ja kokoomuskoijjareiden kuplat poksahtelee… no ne velmuilee kyllä uusia ei pelkoa.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.