Nuorisojengi teki Helsingissä 13 ryöstöä – Hovioikeus säilytti tuomiot

4

Katuryöstöjä eri puolilla Helsinkiä ihmisiä tehtailleet nuoret tuomittiin pitkiin vankeusrangaistuksiin perjantaina Helsingin hovioikeudessa. 

Yhteensä 13 törkeää tai perusmuotoista ryöstöä sisältäneestä rikosvyyhdestä tuli aiemmin tuomiot käräjäoikeudessa seitsemälle nuorelle. Kaksi kovimmat rangaistukset saanutta poikaa valitti tuomioistaan hovioikeuteen.

15-vuotiaina ryöstelleet, edelleen alaikäiset pojat tuomittiin käräjäoikeudessa ehdottomiin vankeusrangaistuksiin. Toinen kolmeksi vuodeksi ja kahdeksaksi kuukaudeksi, toinen kahdeksi vuodeksi ja kahdeksaksi kuukaudeksi. Hovioikeus ei alentanut heidän tuomioitaan.

Muut käräjäoikeudessa ryöstösarjasta tuomitut, ehdollisella tai sakoilla selvinneet nuorukaiset eivät valittaneet hovioikeuteen. Heidän lisäkseen ryöstöihin osallistui useita tekijöitä, jotka olivat tapahtuma-aikaan alle 15-vuotiaita. He eivät täten olleet rikosoikeudellisessa vastuussa, eikä asia edennyt heidän osaltaan oikeuskäsittelyyn. Syytetyt myönsivät syytteet pääpiirteissään, mutta vaativat lievennyksiä joihinkin syytekohtiin.

Eritoten Kontulan aluetta piinannut ryöstösarja tapahtui viime vuonna heinäkuun ja lokakuun välisenä aikana. Vapunpäivänä 2015 ryöstäjät iskivät peräti kolme kertaa Kontulan ostoskeskuksen läheisyydessä. Samaan porukkaan kuuluneet tekijät ryöstivät eri kokoonpanoissa vastaantulijoita myös esimerkiksi Malmilla, Viikissä ja Munkkiniemessä.

Saaliikseen ryöstäjät saivat pääasiassa käteistä rahaa, pankkikortteja ja kännyköitä. Joissain ryöstöissä tekijät tehostivat vaatimuksiaan hakkaamalla uhria tai uhkaamalla tätä teräaseella. Yhdessä tapauksessa uhrin kaulalle painettiin tikari.

”Veitsi oli ollut isokokoinen ja pelottavan näköinen. Veitsi oli osunut – – kaulaan kaksi kertaa”, kerrotaan oikeudenkäyntiasiakirjoissa. Kyseisessä Malmilla heinäkuussa 2016 tehdyssä törkeässä ryöstössä oli osallisena viisi tekijää, jotka vaativat ravintolasta kotimatkalla ollutta miestä ”antamaan kaiken”. Ryöstäjät saivat kuitenkin saaliikseen vain kännykän. Uhri ei saanut fyysisiä vammoja, mutta kokemus oli hänelle henkisesti järkyttävä.

Yksi ryöstöistä eroaa muista tapauksista siinä mielessä, ettei sitä tehty kadulla. Huhtikuussa 2016 kolme ryöstöporukkaan kuulunutta nuorta, joista yksi oli kovimman vankeustuomion myöhemmin saanut poika, marssi kauppaan aikeinaan varastaa lonkeroa. Kassalla työskennellyt nainen havaitsi rikollisen toiminnan ja pyrki estämään nuoria poistumasta kaupasta. Myyjä esimerkiksi asettui ostoskärryjen kanssa oviaukon eteen.

Tilanne muuttui varkaudesta ryöstöksi siinä vaiheessa, kun pojat alkoivat hakata myyjää tölkkipakkauksilla käteen ja selkään. Nainen joutui lopulta luopumaan vastarinnastaan, minkä jälkeen ryöstäjät poistuivat kaupasta 30 anastettua lonkerotölkkiä hallussaan.

Pisimmän eli kolmen vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdottoman vankeustuomion saanut poika oli myös syytekohtien lukumäärän perusteella ryöstöjengin päätekijä. Oikeusistuimet katsoivat hänen syyllistyneen nuorena henkilönä tehtyihin yhdeksään ryöstöön, kahteen törkeään ryöstöön, törkeän ryöstön yritykseen, ryöstön yritykseen, varkauteen sekä pahoinpitelyyn.

Hovioikeus oli käräjäoikeuden kanssa samaa mieltä, ettei näe estettä tuomita kahta vakavimmat rikokset tehnyttä poikaa ehdottomiin vankeusrangaistuksiin. Kumpikaan heistä ei ole vieläkään täyttänyt 18 vuotta.

Katso myös:

Helsingin käräjäoikeus antoi isoja tuomioita maahanmuuttaja jengille

4 KOMMENTIT

  1. Sieltä niitä uusia nuoria nousee. Varmasti isä ja äiti tukemassa valitulla tiellä.

  2. Hyi helvetti että meni kylmät väreet tuosta kuvasta. Pääkaupunkiseudun tulevaisuus ja raaka nuorisorikollinen vapaavuori ymmärtää näitä hell singin tulevaisuuden huoltosuhde toivoja.

  3. Tämmösillä ei pitäis olla mitään oikeuksia valittaa mistään tekemistään rikoksista, maasta ulos heti.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.