Poliisi opastaa talviliikenteeseen – Jos kuljettaja joutuu autolleen päästäkseen sipsuttelemaan, on todennäköistä, että samaa liukkautta on myös ajoväylillä

Poliisin järjestelmiin on kirjattu lähipäivinä kaksi tieltä suistumista. Molemmat tapaukset ovat sellaisia, joissa auto on kuljettajalle yllätyksenä alkanut sohjoisella tienpinnalla heittelehtiä ilman, että kuljettaja on enää saanut ajoneuvoaan hallintaan. Seurauksena kummassakin tapauksessa on ollut se tavallinen- suistuminen ulos tieltä, peltiä ruttuun ja toisessa tapauksessa autossa olleet lääkärin tarkastettaviksi.

Sanomattakin on selvää, että tilanteessa, jossa auto holtittomasti heittelehtiessään vaarantaa tuntuvasti kaikkien muidenkin tiellä liikkuvien turvallisuuden, joutuu poliisi ratkaisemaan asian antamalla kuljettajalle sakkorangaistuksen. Lieventäviä ja syyllisyyttä häivyttäviä asianhaaroja on vaikea löytää silloin, jos ajo-olosuhteet ovat jääneet kuljettajalta näin olennaisesti havaitsematta ja ajonopeus turvalliseksi sovittamatta.

Muutamista talviliikennettä koskevista perusasioista voi mainita esimerkkinä kelin oikean lukemisen. Jos kuljettaja joutuu autolleen päästäkseen sipsuttelemaan, on todennäköistä, että samaa liukkautta on myös ajoväylillä. Liukkaimmillaan tie on ilman lämpötilan ollessa lähellä nollaa.Syksyjen pitkittyessä ja talventulon viivästyessä seilaa lämpötila hyvin helposti pitkiäkin aikoja juuri tällä vaarallisella alueella.

Tilannenopeuden merkityksestä on valistettu jo niin pitkään, että sen autoilijoiden voisi kuvitella jo oppineen. Silti suurin osa esimerkiksi perään- ja ulosajoista tapahtuu juuri siiitä syystä, että tilanteessa on käytetty esimerkiksi olosuhteisiin, ajotaitoon tai kuljetetun ajoneuvon ominaisuuksiin nähden liiallista tilannenopeutta. Suurin sallittu ajonopeus ei monessakaan tapauksessa ole todellakaan suurin turvallinen ajonopeus

Lähde: Itä-Suomen Poliisi

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.