Velkakierteeseen joutunut 19-vuotias Jenna: Näin aion selvitä velkahelvetistäni

6

19-vuotias Jenna (nimi muutettu) julkaisi suositussa Facebook-ryhmässä kuvan mittavasta lasku- ja perintäkirjevuorestaan, samalla kertoen muutamalla sanalla taloudellisesta ahdingostaan. Jennan tarina oli sen verran kiinnostava, että päätimme ottaa hänet tarkempaan haastatteluun. Artikkelikuva on Jennan luvalla julkaistu samainen kuva, jonka hän Facebookiin jakoi.

Jenna kertoo muuttaneensa kotoaan pois jo 15-vuotiaana, eivätkä hänen vanhempansa ole juurikaan auttaneet häntä sen jälkeen. Syyksi Jenna kertoo huonot välit. Pian Jenna tapasi nykyään jo ex-avopuolisonsa, jonka kanssa hän asui pari vuotta yhdessä. Jenna oli tuolloin vielä alaikäinen, mutta raha-asiat olivat silloin vielä reilassa.

Ongelmat alkoivat, kun samaan saumaan tuli sekä ero avopuolisosta, töiden loppuminen että henkisesti rankka keskenmeno. Jenna alkoi 18-vuotiaana shoppailemaan suruunsa ”vähän kaikenlaista”. Pikavippejä sai helposti, joten Jenna otti niitä päästäkseen bilettämään.

Jennan toimeentulotuki evättiin opintolainan takia, jonka Jenna oli jo käyttänyt.

– Siinä tuli sellainen tilanne, että rahaa ei ollut enää laskuihin, Jenna muistelee.

– Tällä hetkellä olen ns. täysin varaton. Velkaa on opintolaina mukaan luettuna tällä hetkellä 16 000 euroa.

Opintolainan lisäksi velka koostuu pikavipeistä, osamaksuista, sairaalamaksuista ja Kelan liikamaksujen takaisinperinnästä.

– Kun tajusin tilanteen, oli jo melkein liian myöhäistä, mutta ei ihan. Otin yhteyttä sosiaalitoimistoon, koska minulla on vielä luottotiedot. Yritän nyt saada sosiaaliluottoa. Mikäli sen saanti ei ole mahdollista, ilmoitan velkojille, että siirtävät saatavat suoraan ulosottoon ja solmin maksusuunnitelman sitten sen mukaan, suunnitteli Jenna ennen sosiaalitoimistokäyntiään.

Sosiaalinen luotto on sosiaalihuoltoon kuuluvaa luotonantoa. Se on tarkoitettu pienituloisille ja vähävaraisille kuntalaisille, joilla ei ole mahdollisuutta saada kohtuuehtoista lainaa pankista.

Takuusäätiön verkkosivuilla kerrotaan sosiaaliluotosta näin: ”Mikäli tarvitset edullista lainaa välttämättömiin menoihin tai laskujen ja velkojen maksuun, apu voi löytyä sosiaalisesta luotosta. Sitä tarjotaan noin kolmessakymmenessä kunnassa eri puolilla Suomea. Luottoa voidaan myöntää 200 – 10 000 euroa muun muassa kodin hankintoihin, vuokravakuuteen, terveydenhuoltomenoihin, velkojen vapaaehtoiseen järjestelyyn tai muuhun perusteltuun tarpeeseen. Luoton takaisinmaksusta sovitaan luoton saajan tilanteen mukaisesti, mutta laina-aika on enintään 8 vuotta. Luoton korko on Suomen Pankin noteeraama viitekorko.”

Jenna kävi tänään sosiaalitoimistossa, mutta koska hänellä ei ole tuloja, sosiaalista luottoa ei herunutkaan. Näin ollen velkojen pitää mennä ulosottoon, jossa hänet todetaan varattomaksi. Todennäköisesti tässä yhteydessä häneltä menee myös luottotiedot.

Tästä huolimatta Jenna ei lannistu.

– Asiat, jotka on itse hölmöillyt, pitää itse selvittää. Maksan omat virheeni.

Jenna kertoo, että hän on kärsinyt masennuksesta ja endometrioosista, joka on kohdun limakalvon sirottumatauti. Nämä ovat aiheuttaneet nyt perinnässä olevia sairaalakuluja ja omalta osaltaan vaikuttaneet myös jaksamiseen asioiden hoitamisessa.

Jenna on tällä hetkellä työtön, mutta hänellä on tarkoitus jatkaa sosiaali- ja terveysalan opintojaan tammikuussa, tällä kertaa loppuun asti. Valmistuttuaan hänellä on suunnitelmissa työllistyä, ja maksaa ulosottovelkansa pois töistä saamillaan rahoilla.

Holtiton shoppaileminen, pikavippien ottaminen ja bilettäminen ovat nyt Jennan osalta historiaa. Hän kertoo käyttävänsä alkoholia korkeintaan kerran-pari kuukaudessa.

Jennalla on omiin kokemuksiinsa perustuen arvokkaita neuvoja muille nuorille, jotka ovat luisumassa maksukyvyttömyyteen.

– Mikäli tuntuu vaikealta, pyri pyytämään rahaa vanhemmilta jos siihen mahdollisuus. Aina kun ostat esimerkiksi osamaksulla, ole varma että pystyt maksamaan! Ja jos olet jo velkaantumassa, ota yhteys sosiaalitoimistoon tai kunnan velkaneuvojiin, Jenna opastaa.

– Vanhemmille haluan sanoa, että opettakaa lapsianne varhaisessa vaiheessa rahankäytössä. Puhukaa pikavippien vaaroista ja antakaa hyvää esimerkkiä omalla toiminnallanne.

Lähteet: Jennan haastattelu, Takuusaatio.fi

Katso myös:

Viinapiru vaanii – Tällaista on alkoholistin arki Suomessa (video)

 

6 KOMMENTIT

 1. Entäs sitten kun omat perilliset ovat sen verran kovakalloisia ja ”tietävät kaiken” vitäkä kuuntele vaan paukuttelevat ovia ja tekevät mitä itse haluavat? Silloin ei auta kuin antaa niiden pudota itse kaivamaansa kuoppaan. Onhan se vähän surullista koska moni tuhoaa siinä oman elämänsä. Mutta elämä on valintoja täynnä. Joko kuunnella ja uskoa vanhempia. Tai sitten tuhota oma tulevaisuutensa jo parikymppisenä.

  • Kaikilla ei vaan mene perille kuin kokemalla itse. Nuorempana olin juuri tuollainen että vanhat kalkkikset ei tiennyt mitään mukamas. Näin jälkikäteen asioita katsoessa olisi aika paljon helpommalla päässyt jos olisi kuunnellut vanhempia silloin aikanaan. Minulla kyllä vanhemmat olisi auttaneetkin ,mutta kun ylpeys ei antanut periksi pyytää apua ,kun kerran tiesin kaikki asiat paremmin.

 2. ”Hurtalta” rehellinen tilitys sanoin, joka kertonee siitä, että jaloilleen on noustu.Joskus vielä ”1500-luvulla” yleisenä kasvatusmetodina oli niin kodin kuin jopa pankkienkin toimesta innostaminen säästäväisyyteen eli jo penskasta säästöpossun ”elättämiseen” jotain haavetta varten tai sitten muutoin vain ”pahan päivän varalle”. Silloin ei ollut tietoakaan mistään pikavippi -firmoista, jotka tyrkyttivät rahaa helppoakin helpommasti ja vaivattomasti aivan kuin se olisi ”omaa” rahaa eikä lainattua. Kivijalkapankeista oli turhaa mennä kinuamaan rahaa pankinjohtajalta kuin asuntolainaan ja senkin eteen piti kerätä rohkeutta ja pyöritellä lakkiaan. Tämä kaikki oli ennen 1980-luvun lopun kasinotaloutta, jolloin raha ”vapautettiin” sääntelystä ja pankit tyrkyttivät ulkomaista valuuttalainaa kuin väärää rahaa. Tuo kupla sitten puhkesikin vahvan markan politiikalla höystettynä ja loppu onkin hautausmaillakin näkyvää historiaa.

 3. Miksi noita pikavippejä ei kielletä lailla. Moni nuori on pilannut elämänsä niillä ja jopa itsemurhia on tehtyn noiden saatana koronkiskuri huijarien takia. Kokoomus ja muut porvaripuolueet eivät tietenkään halua puuttua ”yrittämiseen” mutta kun tässä on kyse ihan rikollisuudesta.Kyse on samasta asiasta kuin veroja välltelevät isorikkaat ja veroparatiisit, ongelma tiedetään mutta asialle ei tehdä mitään koska niistä hyötyvät pääasiassa isokenkäiset.

  • Mitäpä sitä hyviltä herroilta hyvää bisnestä kieltämään, ei korppi korpin silmää noki. Samoissa veroparatiiseissa nämä firmat ovat kuin monen poliitikkona tunnetun veroparasiitin firmat. Ja samoilla pikavippiyritysten omistajilla jotka antavat sikakorkoisia vippejä, on myös omat yksityiset perintäfirmat ja niilläkin huimat korot.

   Ennen vanhaan pimeät lainat ja koronkiskonta sekä yksityinen perintä olivat rikollista, nyt ne ovat bisnestä valtiovallan siunauksella.

 4. Tätä on haluttu. Ihmisen pitää saada olla oma itsensä ja tehdä niin kuin haluaa eikä kukaan auktoriteetti saa ”alistaa”. Ihmisen heikkouksia pitää saada käyttää hyväksi kun sehän on sitä vapautta jota paha kirkko on aikoinaan pyrkinyt estämään. Tervemenoa Suomi.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.