Katsastusalan tilannekatsaus: Vikahavainnot lisääntyneet, katsastusväli harvenee

3

Trafin tuoreen katsastusalan tilannekatsauksen mukaan alan näkymät ja kehityssuunnat ovat säilyneet ennallaan. Katsastusten hinnat ovat jatkaneet laskusuunnassa, toimilupien määrät nousussa ja katsastustoimipaikkojen tasalaatuisuus on lisääntynyt viime vuosina.

Trafin julkaiseman Katsastusalan tilannekatsaus 1/2017 -raportin mukaan alan muutokset vuonna 2016 olivat maltillisia.

Katsastusalan tilannekatsaus -raportit luotaavat alan muutosta vuodesta 2012 lähtien. Erityisesti raportit keskittyvät vuoden 2014 katsastustoiminnan muutoksien jälkeiseen kehitykseen katsastusalalla.

Yli 14-vuotiaiden ajoneuvojen vikahavainnot edelleen lisääntyneet

Katsastuksen laatua ja laadunkehitystä arvioidaan analysoimalla katsastuksista vikatietoja ja katsastuspäätöksiä sekä arvioimalla katsastuksen laatua kuvaavien tunnuslukujen kehitystä. Vuonna 2016 vanhimpien eli yli 14-vuotiaiden ajoneuvojen vikahavainnot ovat edelleen lisääntyneet. Vikahavaintojen määrän lisäksi myös hylättyjen katsastusten suhteellinen osuus on kasvanut yli 14-vuotiaiden ajoneuvojen ryhmässä.

Tilannekatsauksen mukaan katsastustoimipaikkojen väliset laatuerot ovat kaventuneet ja katsastuksen tasalaatuisuus on lisääntynyt viime vuosina. Trafi on lisännyt riskiperusteisesti suoritettavaa valvontaa.

Katsastustoimilupien määrä jatkanut nousuaan, hinnat lievää laskuaan

Raportin mukaan katsastuspalveluiden saatavuus on säilynyt hyvänä myös alueellisesti. Katsastustoimipaikkojen määrä on kasvanut samaa tahtia kuin aiempina vuosina.

Määräaikaiskatsastuksen ja päästömittausten hintojen muutokset olivat vuonna 2016 maltillisia.

Katsastuslain toukokuussa 2018 voimaan tulevat muutokset tuovat muutoksia myös alalle. Raportin arvion mukaan suurimmat muutokset tulee aiheuttamaan alle 10-vuotaiden henkilö- ja pakettiautojen katsastusvälin harventaminen, joka vähentää vuosittain suoritettavien katsastusten määrää. Raportissa listataan myös katsastuksen arvosteluperusteihin katsastusdirektiivin toteuttamisen vuoksi tehdyt muutokset.

Katsastusalan tilannekatsaus 1/2017 -raportti löytyy kokonaisuudessaan Trafin julkaisut -sivulta.

Lähde: Trafi

3 KOMMENTIT

  1. Tästäkin touhusta katosi se kuuluisa maalaisjärki. Poliitikkojen järjenjuoksulla tässä kait oli se tarkoitus että autokanta uudistuisi, mutta milläs vitulla köyhä ostaa uudempaa ja parempaa.

  2. Ihmekkös tuo että viat ovat lisääntyneet. Ihmiset eivät enää huolla autojaan. Ensimmäisen virheet tekevät ne jotka ajavat uudella autolla ensimmäiseen öljynvaihtoon 30 000km. Se on heti 6000 euroa hinnasta pois koska moottori on pilattu. Toinen virhe on se että autoihin ei asenneta roiskeläppiä. Helmat ovat hiekkapuhalluksessa ja tuulilasit hajoilevat nastoista. Viisi sataa tuulilasista ja 2000 euroa ruosteisista ja/tai maaliviallisista helmoista. Ja jälleen ajoneuvon hinta laskee. Sitten jos iskareilla on ajettu yli 70 000km niin nivelet ja pallot pitää uusia. Iskareiden tehtävä on säästää auton akselistoa ja koria. Ja tätä listaa voisi jatkaa loputtomiin.

    Niin että kun suomalainen haluaa autostaan 24 000e ja siitä tarjotaan 8 000e niin ei pidä suuttua. Autoa on pidetty niin huonosti että kannattaa maksaa 12 000 + verot kun hakee Saksasta. Ja saa varmasti parempikuntoisen kuin Suomalainen ajoneuvo on.

  3. Kuten kaikki nykyisessä yhteiskunnassa on. On se, että aaten ja ns. ”usko” merkitsee kaikkea. Niin kaikkea, ettei piinkovilla tutkimustuloksilla, pitkäaikaisilla seurannoilla eikä tilastollisilla tuloksilla ei ole enään mitään merkitystä tehtävien päätösten pohjana ja perustana. Tietynlainen liberaalisuus ajaa kaiken ohi, sillä ns. ”sääntelytalous” tai ylipäätänsä tietyissä asioissa lakienkin purkaminen katsotaan itseisarvolliseksi päätavoitteeksi, jolla tarkoituksena on ”vapauttaa” ja ”antaa vastuuta” ihmisille asioissa, jotka ovat ennen kuuluneet tervejärkisen yhteiskunnan lakikokelmaan kuin nenä päähän ilman, että ainoakaan peruskansalainen on saanut asiasta minkäänlaista nokkosihottumaa poislukien vihreät ja muut yhteiskunnan harmaalla-alueella toimivat toimijat, joiden mielestä täydellinen anarkia on se ainut ja oikea hallintomuoto ja elämäntapa.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.