Monsanto sai jatkoa pidemmälle korrelleen – Glyfosaatti pysyy markkinoilla ainakin viisi vuotta

1

EU-maat hyväksyivät tänään jatkoluvan ristiriitaisia kantoja nostattaneelle glyfosaatille. Itse myyntiluvan jatkamista suurempi yllätys oli aiemmin vastahakoisesti suhtautuneen Saksan kääntyminen myrkyn jatkoluvan kannalle. 28 maata käsittävän unionin äänestyksessä merkitys oli itse jäsenmaiden lukumäärän lisäksi ehdotuksen puolesta ja vastaan äänestävien maiden väestömäärällä, joten Saksan merkitys korostui äänestyksessä.

Glyfosaattia sisältävistä tuotemerkeistä ehdottomasti tunnetuin on aineen ”keksineen” yhtiön, Monsanton ”Roundup”-niminen tuote, joka on käytännössä käyttöönotostaan lähtien herättänyt epäilyksiä aineen terveellisyydestä. Kriitikot, sisältäen useita tutkijoita ja kansanliikkeitä, ovat väittäneet glyfosaatin aiheuttavan syöpää. Sekä yhtiö, että nyttemmin EU kiistävät väitteet.

Päätöstä jatkoluvan antamisesta tai eväämisestä vitkuteltiin pitkän aikaa, aina viime metreille saakka glyfosaatin alkuperäisen myyntiluvan umpeutuessa alkuvuodesta 2018. Unionin komissio ehdotti aineelle alun perin kymmenen vuoden jatkolupaa, mutta sen kaaduttua vastatuuleen, lyheni ehdotus viiteen vuoteen. 28 jäsenmaasta 18 äänesti jatkoluvan puolesta.

Lähde: AFP

1 KOMMENTTI

  1. Eihän ihmisiä muuten riittäisi lääkäreille rahastettaviksi jos ei syöpää ja muista sairauksia keinotekoisesti aiheutettaisi. Suomessa käytetään eniten glyfosaattia hehtaarille viljelyalaa. Vaikka kaikki väittävät että esim. Saksassa tai Espanjassa käytettäisiin enemmän. Suomen tuloksia glyfosaatin määrästä virtsassa ei uskallettu edes julkistaa silloin kun ”Friend of earth” julkisi eurooppaa kattavan tutkimuksensa. Siinä todettiin että keskimäärin 70% eurooppalaisilla on virtsassa glyfosaattia. Vähiten entisillä itä-blockin alueilla ja eniten läntisissä teollisuusmaissa. Ja Suomen tilastoja ei uskallettu edes julkistaa.

    Merkittävää on myös se että Friend of Earth Suomen osasto ei vastannut sähköposteihin millään tavalla jotka koskivat tätä tutkimusta.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.