Suomi 100 -juhlavuosi huipentuu valtakunnalliseen juhlaan – Seurattavissa suorana Ylen kanavilla

2

Suomen satavuotisjuhlavuoden huipentava valtakunnallinen juhla pidetään Oulussa lauantaina 2. joulukuuta. Juhla on ainutkertainen kokonaisuus, jossa musiikki, tanssi, sirkus ja uusi teknologia johdattavat katsojan suomalaiseen luontoon, sukupolvien kohtaamiseen ja yhdessä tekemiseen.

Juhla on seurattavissa suorana Ylen kanavilla lauantaina kello 19 alkaen. Kutsuvierastilaisuuteen osallistuu 1200 juhlavuoden rakentajaa eri puolilta Suomea.

Ohjelma alkaa maailmanlaajuisestikin ainutlaatuisella kantaesityksellä Yhdessä, joka on Jaakko Kuusiston säveltämä tilausteos kymmenelle suomalaiselle orkesterille. Mari Palo ja Johanna Iivanainen tulkitsevat suomalaisten rakastamia lauluja. Muun muassa Stratovariuksesta tunnettu sähköbasisti Lauri Porra esiintyy oman teoksensa solistina. Kansantanssin ja musiikin yhteisnumerosta vastaavat harmonikkasolisti Johanna Juhola ja koreografi Petri Kauppinen. Nuorimmat kansantanssijat ovat 4-vuotiaita ja vanhimmat seniori-ikäisiä.

Uutta teknologiaa edustaa Jukka Louhivuoren kehittämä soitettava musiikkikäsine, joka on keskeisessä roolissa Kalevi Louhivuoren säveltämässä uudessa teoksessa. Katutanssiryhmä Urban Movements Company esiintyy osana teosta Sanaz Hassanin koreografialla. Esiin nousevat myös Susanna Leinonen Companyn vahvat suomalaiset naiset.

Sirkustaiteilija Mika Formunen tuo oman visionsa säveltäjä Einojuhani Rautavaaran klassikkoteokseen Cantus Arcticus (konsertto linnuille ja orkesterille). Tanssija Ima Iduozee tulee lavalle jazzpianisti Iiro Rantalan kanssa, ja viulisti Tami Pohjola sekä jazztrumpetisti Verneri Pohjola tulkitsevat Pekka Pohjolan musiikkia.

Mittavan uran Suomen kansallisbaletin tähtitanssijana tehnyt Minna Tervamäki kokoaa koreografiallaan eri tanssilajit yhteen Kalevi Ahon teokseen Sinfoniset tanssit, joka kuvaa Sammon taontaa. Ohjelma huipentuu Jean Sibeliuksen Finlandiaan, jossa hymnin laulaa noin 300 oululaista musiikkiluokkalaista.

Lähes kaikki teokset on sovitettu juhlaa varten sinfoniaorkesterille.

Orkestereina ovat Oulu Sinfonia ja Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri yhdessä kapellimestari Jaakko Kuusiston johdolla.

Lähde: Valtioneuvosto

2 KOMMENTIT

  1. Oksettaa nyt jo. Ja jos se on edes puoliksi sellaista huume-höttöä kuin nämä tähän asti ovat olleet, niin ripulikin tulee.

  2. Valtioneuvosto ja käsikassaransa YLE saavat pitää irvokkaan tanssisirkuksensa tai tumputtaa sillä soitettavalla musiikkikäsineellään ihan keskenään. Itsenäisyyden muistopäivä ja uuden itsenäisyyden toivon päivä ei ole rienauksen juhla.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.