Syyrian hallitus halukas rauhanneuvotteluihin – Molempien osapuolten reunaehto liittyy al-Assadin asemaan

Syyrian sodan rauhanneuvottelut alkoivat pitkän tauon jälkeen tänään, tiistaina kun kapinallisten pääneuvottelija Nasr al-Hariri saapui Geneveen. YK:n aloitteesta aloitettavat rauhanneuvottelut kokivat ensimmäisen takaiskunsa jo alkumetreillä, kun Syyrian hallituksen edustajat jättivät osallistumatta neuvotteluihin ensimmäisen päivän osalta. YK tiesi kuitenkin kertoa hallituksen neuvotelijoiden saapuvan keskiviikkona neuvottelupöytään.

Molempien osapuolten reunaehto liittyy Syyriaa johtavan Bashar al-Assadin asemaan. Kapinalliset vaativat tämän siirtämistä syrjään ja ilmoittavat rauhanneuvottelujen olevan turhia, mikäli hallitus ei tähän suostu. Syyrian edustajat pysyvät yhtälailla alkuperäisen kantansa takana ja ovat ilmoittaneet, ettei yksikään tarjous joka syrjäyttäisi al-Assadin, tule kysymykseenkään.

Vain tunteja ennen rauhanneuvottelujen aloittamista, Syyrian liittolainen Venäjä ilmoitti YK;n neuvottelijalle Staffan de Misturalle Syyrian joukkojen aloittaneen aselevon itä-Ghoutan alueella, jossa Syyria ja Venäjä ovat viime viikkoina pommittaneet kapinalliskohteita voimakkaasti. Itä-Ghouta on ollut hallituksen joukkojen jatkuvan hyökkäyksen kohteena jo vuodesta 2013 ja on kapinallisten viimeisiä linnoituksia Syyrian alueella.

Sota on raadellut aluetta jo vuosia, eivätkä sodan käytännössä hävinneet kapinalliset luovu vaatimuksistaan

De Mistura on optimistinen neuvottelujen lopputuloksesta ja toivoo vihdoin päätöstä kuusi vuotta kestäneelle sodalle, joka on Syyrian lähes totaalisen raunioittamisen lisäksi tappanut yli 343 000 ihmistä. Hän on jo syyskuussa huomauttanut kapinallisten realistisuuden tarpeesta ja todennut, ettei kova linja esimerkiksi al-Assadiin kohdistuvien vaatimuksien kohdalla enää ole järkevä.

-”Heidän olisi aika hyväksyä se tosiasia, etteivät he voittaneet sotaa.”

Venäjän tuella sotaa käyvä Syyria on palauttanut hallintaansa 55% maasta ja pakottanut ulkovaltojen avoimesti tukemat kapinalliset, terroristijärjestöjen ja kurdien ohella ahtaalle. AFP:n tietojen mukaan länsimaat pelkäävätkin tällä hetkellä Venäjän painoarvon mahdollistavan al-Assadille mielekkään lopputuleman sodalle.

Lähde: AFP

 

One thought on “Syyrian hallitus halukas rauhanneuvotteluihin – Molempien osapuolten reunaehto liittyy al-Assadin asemaan

  • 29.11.2017 at 00:24
    Permalink

    Olisin TODELLA yllättynyt jos al-Assad ja hänen hallitus sellaiseen suostuu (*sillä pienellä varauksella että al-Assad edelleen toimii taustalla ja lojaali nukke saa muodollisen vallan.). Melkein kaikki Syyrian lailliset kansalaiset ovat nimittäin al-Assadin puolella – laillisen kansalaisuuden omaavat kapinalliset jne. ovat pieni vähemmistö.

    Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.