Dronella salakuljetettiin savukkeita Venäjän rajan yli Suomeen

5

Rajavartiolaitos sai heinäkuun puolivälissä Lappeenrannan Penttilän alueelta yksityishenkilöltä ilmoituksen, että miehittämätöntä ilma-alusta, dronea, lennätettäisiin Venäjältä Suomeen. Rajavartiolaitoksen partion mennessä paikalle selvisi, että havainnon tehneet henkilöt olivat kuvanneet dronen lentämisen noin 200 metrin korkeudella. Kaakkois-Suomen rajavartiosto ryhtyi tutkimaan dronen lennättämistä valtionrajarikoksena ja ilmailurikkomuksena.

Rajavartiolaitos sai heti esitutkinnan alkuvaiheessa tietoonsa samalta alueelta muitakin dronen lennättämiseen liittyviä havaintoja. Myöhemmin samalla viikolla Kaakkois-Suomen rajavartiosto löysi Penttilän alueelta metsään pudonneen dronen, johon oli kiinnitetty savukepaketti. Lisäksi samalta alueelta löytyi etsinnöissä kaksi muuta savukepakettia. Jokainen savukepaketti sisälsi 15 savukekartonkia. Rajavartiolaitos takavarikoi dronen ja yhteensä 45 kappaletta savukekartonkeja.

Tapausta on selvitetty yhteistyössä Tullin kanssa. Esitutkinnan perusteella voidaan epäillä, että dronea on käytetty savukkeiden salakuljettamiseen Venäjältä Suomeen, mutta esitutkinnassa ei ole vielä tässä vaiheessa saatu selvitettyä rikosepäilyyn liittyviä henkilöitä. Savukkeiden salakuljetuksen osalta rikosepäilyn tutkinnasta vastaa Tulli.

Kyseinen tapaus on viranomaisten tietojen mukaan ensimmäinen kerta, kun itärajan yli on lennätetty salakuljetustarkoituksessa miehittämätöntä ilma-alusta tai lennokkia. Muualla Euroopassa on paljastunut vastaavanlaisia tapauksia jo aikaisemmin.

Rajavartiolaitos kiinnittää huomiota siihen, että kaikki ilmailu itärajan läheisyydessä olevalla rajoitusalueella on luvanvaraista. Havaitun tapauksen osalta Rajavartiolaitos esittää suuret kiitokset droneen liittyviä havaintoja tehneille henkilöille. Lisäksi pyydämme ilmoittamaan Kaakkois-Suomen rajavartiostolle havainnoista, jotka voivat liittyä lennätystoimintaan raja-alueella, sähköpostitse crime.ksr@raja.fi tai puhelimitse K-SR:n johtokeskukseen p. 0295 422 010.

Miehittämätön ilmailu ja lennokkitoiminta turvallisuusviranomaisten huolena

Suomen turvallisuudesta vastaavilta viranomaisilta puuttuu yksilöity, kattava ja ajantasainen toimivaltuus miehittämättömien ilma-alusten ja lennokkien toimintaan puuttumiseen.

Erityisesti Rajavartiolaitoksella, poliisilla ja puolustusvoimilla on tarve puuttua toimialallaan turvallisuutta ja järjestystä vaarantavaan lennätystoimintaan.

Turvallisuusviranomaisten keskeisiä huolenaiheita lennätystoiminnassa ovat valtiolliset toimijat, terroristit sekä järjestäytynyt rikollisuus, jotka tällä toiminnalla voivat saavuttaa laittomia tavoitteitaan.

Myös yksittäiset siviilitoimijat saattavat lennätystoiminnallaan taitamattomuudesta ja tietämättömyydestä aiheuttaa vaaraa ja vahinkoa.

Rajavartiolakiin on valmisteltu säännöstä, jonka mukaan rajavartiomies voisi puuttua miehittämättömän ilma-aluksen ja lennokin kulkuun sekä kohdistaa teknisiä toimenpiteitä ja jopa voimakeinoja lennätyksen estämiseksi tai lopettamiseksi. Tässä tarkoituksessa rajavartiomies voisi käsitellä kauko-ohjaukseen liittyvää radioviestintää, välitystietoja ja sijaintitietoja.

Rajavartiomies voisi käyttää tätä toimivaltaa muun muassa rajaturvallisuuden ylläpitämisessä, meripelastustehtävässä tai turvaamistehtävässä.

Lähde: Tulli

5 KOMMENTIT

  1. Rajavyöhykkeen laajennus ja tiukempi kontrolli sekä liikkumisrajoituksia alueella syytä ottaa käyttöön.

  2. Taas poikien leikkeihin puututtiin ja pilattiin heidän luovuutensa ilo, jonka saa kukkaansa aina tuo ”kielletyn hedelmän” viehtymys.
    Itärajalla ollaan niin dronen tarkkaa, niin dronen tarkkaa, mutta länsiraja, jota ei edes ole – purkaa karvaranteita ja rullahuulia jatkuvana virtana ilmeisesti vielä kuitenkin sen määrän, jonka suomalaiset naiset pystyvät ”käsittelemään”. Siksipä onkin aloitettu tämä ”risuaita” metoo -kampanja valkoisten miesten jarruksi, sillä kaikki kapasiteetti meneekin ulkomaan herkkujen kotouttamiseen sekä haavaisten mielien eheyttämiseen kaikilla tunnetuilla ”asenteilla”.

  3. Pian nuo roikottaa luvattomia matuja rajojen yli kunhan kehittyvät että kantavat isompia lasteja, puhumattkaan isoita huumelasteista ym. Nuo kielletään muilta kuin viranomaisilta muutaman vuoden sisällä, merkkejä on jo nyt keskusteluissa. Ihmetellyt miksi terroristit eivät käytä noita. Kuvitelkaa joku iso yleisötilaisuus, dronella dynamiitti lataus rautaromulla käärittynä ihmismassan päälle ja pum.

  4. Hienoa että uutta teknologiaa käytetään luovasti. 🙂

    Mutta ainahan laitteet voidaan kieltää lailla jolloin rikolliset ja terroristit varmasti lakkaavat käyttämästä niitä. 😉

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.