Näkökulma: Onko HS:n vaalikoneessa mahdotonta sijoittua oikealle?

4

Helsingin Sanomien verkkopalvelussa on totuttuun tapaan julkaistu vaalikone, tällä kertaa ensi vuoden presidentinvaaleja varten.

Kun vaalikoneen 30 kysymykseen vastaa, sijoittaa kone sinut taulukkoon, jossa sijainti näytetään sekä konservatiivi/liberaali-akselilla että vasemmisto/oikeisto-akselilla. Lisäksi kone antaa arvion vastaajan vihreydestä.

Silmiinpistävää taulukossa on se, että kaikki presidenttiehdokkaat, aina kokoomustaustaista Sauli Niinistöä myöten, ovat taulukossa vasemmiston puolella.

Internetin keskustelupalstoilla on ihmetelty tätä ehdokkaiden sijoittelua. Ehdokkaat ovat varmasti vastanneet omien näkemystensä mukaisesti, mutta ovatko heidän kaikkien näkemykset oikeasti noin vasemmistolaisia? Luulisi nyt ainakin Niinistön olevan enemmän oikealle kuin vasemmalle kallellaan.

Yleistä ihmetystä on herättänyt myös kyselyyn vastanneiden sijoittaminen taulukkoon. Monet itseään oikeistolaisena pitävät ovat kummastelleet sitä, miten vaalikone on arvioinut heidät vastaustensa perusteella vasemmistolaisiksi.

Minäkin olen pitänyt itseäni aina enemmän oikeistolaisena kuin vasemmistolaisena, mutta niin vain vaalikone laski minut suurin piirtein yhtä vasemmistolaiseksi kuin SDP:n Tuula Haataisen. Ehdokkaista vain vasemmiston Merja Kyllönen oli selvästi vasemmistolaisempi kuin minä.

Tämä artikkelikuvassa näkyvä tulos tuli vastauksilla, joissa otin äärikriittisen kannan maahanmuuttoon ja EU:hun, ja olin veronkorotusten kannalla. Olisi mielenkiintoista tietää, millaisilla vastauksilla kone sijoittaisi vastaajan oikealle, kun tuollaisillakin vastauksilla lopputulos on melkein äärivasemmalla.

Onko vaalikone tietoisesti rakennettu niin, että kansa saadaan äänestämään vasemmistoa? Että moni oikeasti oikeistolaisia arvoja kannattava huomaisi vaalikoneen perusteella olevansa sittenkin oikeasti vasemmistolainen?

Vai onko vaalikone vain huonosti ja huolimattomasti tehty, vai onko siinä joku merkittävä virhe? Kenties Helsingin Sanomat osaa vastata tähän.

Kommentoi jutun lopun kommenttikenttään, onnistuitko sinä sijoittumaan oikealle HS:n presidentinvaalikoneessa.

Lähde: HS

4 KOMMENTIT

  1. HS ja Sanoma on niin skeidaa, että en käytä niitä, mutta oletus voi hyvinkin pitää paikkaansa. Onhan sentään kyseessä Sanoma -punaviherkone.

  2. HS:n itsensä näköinen ”arvokartta”, mutta toisaalta kuitenkin hyödyllinen, koska tuossa realisoituu jokaiselle suomalaiselle se millainen ns. ”puoluekenttä” nykyään on Suomessa. Kaikki paitsi Laura Huhtasaari ovat vasemmistolaisia ja ns. ”oikeistokin” on itse asiassa äärimmäisessä markkina- ja arvoliberalismissaan samassa veneessä ns. kommunistien ja vihreiden kanssa suhteessa haittamaahanmuuttoon ja EU:n Liittovaltioon aina Natoon liittymiseen asti. Vasemmistolta ei muuta voi odottaakaan muuta kuin maanpetturuutta ja märän unensa toteutumista Suomen valtion ja sen järjestelmän tuhoamiseksi, mutta sen sijaan Kokoomus ja Jihad -Keskusta ovat myyneet sielunsa isänmaattomalle rahalle ja hillotolpille räikeän oman edun tavoittelun nimissä lahjusrahoineen kaikkineen välittämättä paskaakaan Suomen kansasta tai maasta, jonka falskia itsenäisyyspäivää kenties jo viimeisen kerran vietetään 6.12.2017. Jonka jälkeen tämä ikuinen pohjoinen periferia muutetaan EU:n Liittovaltiossa luonnonsuojelualueeksi ja koko maailman ihmisjätteiden kaatopaikaksi kuuntelematta pätkääkään ”alkuasukkaiden” mielipidettä asiasta. Ja kuinka kuuntelisivatkaan, sillä jo nyt munattomat suomalaiset johtajat vetävät vesiperän toisensa jälkeen ympäristön ja haittamaahanmuuton ”taakanjaossa” vain siksi, etteivät nämä hymypojat ja -tytöt eivät uskalla narahtaakaan sen eteen, ettei aina yksistään Suomen kontolle koidu Euroopan ja maailman pelastaminen milloin miltäkin vitsaukselta. Mutta mitäpä nuo puliveivarit ja rahalle sielunsa myyneet kiipijät paskaakaan nakkaisivat, sillä aina kun Suomen kinttuun raskaampi punnus kalahtaa sitä hilloisempi, mutta Ah, niin vähäpätöinen painoarvoltaan palkintovirka EU:n isojen poiken lafkassa odottaa pikku satraappina ja joo .-miehenä ja naisena.

  3. Kaikki hyvä ja kiva on vasemmistolaista. Jos jokin on sinusta kivaa tai hyvää on se siis silloin vasemmistolaista.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.