Poliisi ei puutu jatkossakaan yhden kilometrin ylinopeuksiin

3

Julkisuudessa on esitetty näkemyksiä, joiden mukaan eduskunnan käsittelyssä olevan tieliikennelain uudistuksen myötä poliisi alkaisi sakottaa ajoneuvon kuljettajaa, mikäli hän ylittää nopeusrajoituksen yhdellä kilometrillä tunnissa. Näin ei kuitenkaan Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Samppa Holopaisen mukaan ole tapahtumassa.

– Esitetty lainsäädäntö antaa edelleen poliisille mahdollisuuden käyttää harkintaa ylinopeuksiin puuttumisessa, hän korostaa.

Nykyisen voimassa olevan lainsäädännön mukaan nopeusrajoituksen ylittäminen jo yhdellä kilometrillä on lain vastaista ja tästä on mahdollista määrätä kuljettajalle huomautus tai rikesakko.

– Poliisi voi kuitenkin olla ryhtymättä toimenpiteisiin, mikäli rikkomus on vähäinen. Poliisin puuttuminen ylinopeuksiin on ohjeistettu porrastetusti, Holopainen sanoo.

Aivan vähäisimpiin nopeuden ylityksiin ei puututa, hieman suuremmista seuraa huomautus, tätä suuremmista ylityksistä rikesakko ja vielä korkeammista ylityksistä määrätään päiväsakkoja.

Nyt eduskunnan käsittelyssä olevassa tieliikennelakia koskevassa hallituksen esityksessä on edelleen kirjattuna vastaavaan tapaan poliisille mahdollisuus käyttää harkintaa ylinopeuksiin puuttumisessa.

– Hallituksen esityksessä todetaan, jos liikennerikkomus on vähäinen, siitä voidaan liikennevirhemaksun määräämisen sijaan antaa suullinen tai kirjallinen huomautus. Lisäksi seuraamus saadaan jättää määräämättä, jos liikennerikkomus on ilmeisesti johtunut anteeksi annettavasta huomaamattomuudesta tai ajattelemattomuudesta taikka jos seuraamuksen määrääminen muusta syystä olisi ilmeisen kohtuutonta, Holopainen kertoo.

Mikäli hallituksen esitys tieliikennelain uudistuksesta toteutuu esitetyn mukaisesti, se sisältää merkittäviä uudistuksia.

– Poliisin näkökulmasta on positiivista, mikäli liikennerikkomusten käsittelyä voitaisiin keventää nykyisestä. Tällöin työaikaa voidaan kohdentaa valvontatyöhön seuraamuskäsittelyn sijaan, Holopainen sanoo.

Lähde: Poliisi

3 KOMMENTIT

 1. ”Harkinta”. Koska Suomaliassa on vielä ”kehittämisen” varaa ”väestörakenteen” suhteen supernovan kumulatiivisesti. Tämä taas tarkoittaa, että suomalaisten petinlämmittäjä -väestön verotuksellista taakkaa tältäkin osalta tulee optimoida vastaamaan ex-suomalaisessa yhteiskunnassa tapahtuvaa ”rikastumista”. On tässä tapauksessa liikennettä valvovan poliisiviranomaisen tunnuslause: ”Ex.suomalainen voittaa aina.” Sillä kuten me alkuasukkaat sen niin hyvin tiedämme ei raha kasva puus.. – ei kun – Kelassa.

  • Tai matuloiset sen tietää etenkin, että raha kasvaa Kelassa vaikka se onkin periaatteessa suomalaisia alkuasukkaita varten – tai siis oli.

   Toiseksi toi sakko homma varmasti niistetään paljon tiukemmaksi, jotta saadaan lisää rahaa valtion kassaan. No meikä ainakin ja varmaan moni muu keventää kaasujalkaa entisestään. Lisäksi syytä huomata, että matuloisten ei tarvitse maksaa sakkojaan. Tätä maata muuten rupee vihaamaan oikeen tosissaan, ei sentään vielä kaikkia sen asukkaita.

 2. ”Tätä maata muuten rupee vihaamaan oikeen tosissaan, ei sentään vielä kaikkia sen asukkaita.”

  Tuohon ei kannata sortua sillä sitä ne yrittävätkin; kaiken oman maan käsitteen ja sen rakastamisen hävittämistä.

  Itse maahan on hieno mutta valtio paska ja se on se mikä kiikastaa. Nykyiset ”päättäjät” jostakin muualta tulevine käskyineen ja mokuideologioineen ovat vain maan syöpä joka on leikattava pois. Ihan demokraattisesti siis tietenkin, tokihan toki 😉

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.