Helsingin Sanomat valehteli jälleen eli valikoi totuutta

6

Perinteinen media julistaa rinta rottingilla, että se ei ole valemedia. Siis toisin kuin some. Tosiasiassa perinteinen media on liian usein jopa pahempi valemedia kuin some.

Somessa lukijan on helppo havaita ylilyönnit ja vääristelyt. Sen sijaan perinteisessä mediassa sama tapahtuu ”ammattitaitoisemmin” eli keskivertolukija ei välttämättä huomaa vedätystä. Otettakoon tähän tällä kertaa esimerkki tasavallan suurimmasta lehdestä.

Tänään Helsingin Sanomat julistaa jo otsikossa lähes kritiikitöntä maahanmuuttajamyönteistä punavihreää agendaansa: ”Lähes puolet suomalaisista ottaisi Suomeen lisää maahanmuuttajia – ehkä ihmiset ovat ymmärtäneet, ettei se on maahanmuuttaja, joka tulee ja vie työt”

Otsikko siis haluaa luoda mahdollisimman myönteisen kuvan. Otsikko voisi ihan yhtä hyvin olla, että ”suurin osa suomalaisista ei halua lisää maahanmuuttajia – ehkä ihmiset ovat ymmärtäneet, että maahanmuuttajat harvoin sopeutuvat ja työllistyvät”.


Jutussa vertaillaan asenteiden muutoksia. Nykytilanteen vertailuvuotena on vuosi, jolloin asenteet olivat kaikkein kriittisimmät. Jos katsotaan kymmentä viime vuotta kokonaisuutena, niin nykytilanne on keskiverto tuolle ajanjaksolle.

Helsingin Sanomat kuitenkin haluaa rakentaa mielikuvaa, jonka mukaan asenteet ovat muuttuneet myönteisiksi. Kaikkea toimittaja ei tohdi itse sanoa, joten haastateltavaksi on haettu sopivaksi katsottu punavihreä ”asiantuntija”. Hän jopa valehtelee, että Ruotsin Suomea suurempi talouskasvu johtuu pitkälti maahanmuutosta, vaikka suurin vaikuttava tekijä on ollut Ruotsin oma valuutta.

Helsingin Sanomien jutussa oli jälleen kysymys siitä, että tosiasioita esitetään valikoidusti. Näin lukijalle luodaan vääristynyt, valheellinen kuva, joka tukee lehden punavihreää poliittista agendaa.

Julkisen sanan neuvosto JSN on toimittajien hyvävelikerho, joka korjaa joiltakin osin virheitä. JSN ei kuitenkaan puutu valikoivaan vääristelyyn. Siihen tarvittaisiin Julkisen sanan korjaamo JSK. Mistä löytyisi taho sen perustamiseen ja ylläpitoon?

Reijo Tossavainen

6 KOMMENTIT

 1. Nämä uutiset ovat täyttä skeidaa. Riittää kun kuuntelee kadulla ja kaupoissa mitä mieltä ihmiset ovat näistä parasiiteistä. Tulos on täysi 100% painukoot vittuun täältä.

  • Juuri näin! Mut ku joku saatanan maksettu järjestö on vallannut tämän maan,presidenttiä,pääministeriä ja eduskuntaa myöden,että ei Saatana uskalleta ilmaista
   sitä kantaansa tämän maan parhaaksi,vaan hyssytellään,rohkeimmat funtsii,et tarvis tehä
   jotain,pelossa et tulee seuraamuksia mun kannanotosta! Suomessa ei ole mielipiteenvapautta!
   Kyllä täällä saa puolustaa muslimeja jotka nyt jo valtaavat kaikki suuren yleisön paikat,torit ym
   tapahtumat! Tuntuu pahalta olla muukalainen omassa synnyinmaassaan! Helsinki ja läänien pääkaupungit on jo menetetty! Tajutakaan päättäjät nyt,että me olemme liian pieni kansa kestää…

 2. Nämä puheet on hallituksen uni kantta, kansa ei halua tänne mitään luusereita ja vero eurojen kuluttajia. Joita tarvittaisiin Suomalaisten tarpeisiin.

 3. Eivät uskalla kysyä OIKEITA kysymyksiä!
  Pitäisi kysyä:
  1) Täällä olevat pakolaiset maksavat meille ainakin 1000000000€ vuodessa, haluatko lisää pakolaisia?
  2) Haluatko että maassamme saa loisia laittomasti ja valtio (me) kustannamme oleilun?
  3) Pitäisikö suomalaisia vähäosaisia auttaa ensin?
  4) Oliko mielestäsi Sipilältä täysin typerää luvata pakolaisille talonsa minkä johdosta tänne saapui tuhansia onnenonkijoita?
  5) onko mielestäsi oikein että EU määrää kuinka paljon pakolaisia Suomi ottaa?

  Tässä muutama hyvä kysymys, mikähän olisi gallupin tulos?

  • Erkki Jussila,saxofonisti,muusikko,ym.pillit,putkimies 46v.soittokeikkaa 53vuosi menos,niin niin mut mitä sä. Teit ammatikses?

   Onhan dipl.insinööriltä niin tyhmää puhetta,että kyllä koulunkäynti on mennyt hukkaan täs tapauksessa! Jos mulle olis käyny samoin,niin ei olis eläkettä kertyny! Voi kyllä em.henkilö
   ottaa yhteyttä jos hänen mielestään Suomen nousu on hänen ansiotaan!

 4. 1. 85% ei halua lisää
  2.85% ei halua laittomia
  3. 85% pitäis auttaa kotimaisia eka
  4.80% oli typerää Sipilältä
  5.90% ei oo oikein eu:n määrätä

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.