Ozan Yanar (vihr) haluaa Helsingin-mallin koko Suomeen: ”Ihmisoikeus, joka kuuluu jokaiselle”

4
Mainos
Vihreiden kansanedustaja Ozan Yanar haluaa Helsingissä käyttöön otetun mallin, jossa laittomasti maassa oleville ”paperittomille” tarjotaan vastikkeetta laajat terveys- ja sosiaalipalvelut, käyttöön koko Suomessa.

Yanar kirjoitti viime perjantaina Facebook-sivulleen seuraavasti:

”Olen tänään eduskunnassa jättänyt kirjallisen kysymyksen paperittomien terveydenhuollosta. Perustuslain ja Suomea sitovien kansainvälisten ihmisoikeussopimusten nojalla on kiistatonta, että oikeus terveyteen on perus- ja ihmisoikeus, joka kuuluu jakamattomasti jokaiselle.

Tällä viikolla Helsingin kaupunginvaltuusto teki päätöksen paperittomien terveydenhoidon laajentamisesta. Päätöksen myötä paperittomat saavat akuutin päivystyshoidon lisäksi esimerkiksi rokotteet ja kroonisten sairauksien hoidon. Kroonisia sairauksia on sekä inhimillisesti että taloudellisesti kannattavampaa hoitaa ennaltaehkäisevästi eikä vasta sitten, kun tilanne on akuutti. Rokotteiden teho puolestaan perustuu siihen, että niitä annetaan kaikille.

Mainos

Helsingin päätös on vastuullinen ja inhimillinen. Mutta on erityisen tärkeää, että me eduskunnassa turvaamme heikossa asemassa olevien ihmisten tilanteen maanlaajuisesti.

Paperittomuus on pysyvä osa yhteiskuntaamme, sillä sitä on luotu aktiivisesti poliittisilla linjauksilla. Hallitus on toimillaan lisännyt paperittomien määrää mm. tiukentamalla tilapäisen oleskeluluvan myöntämisen edellytyksiä sekä vaikeuttamalla oleskeluluvan saamista kansainvälisen suojelun perusteella. Paperittomuuden ennaltaehkäisy edellyttää puuttumista paperittomuuden syihin eikä pyrkimyksiä perusoikeuksien romuttamiseen.

Monet asiantuntijat ja terveydenhuollon ammattilaiset ovat kannattaneet sitä, että paperittomien ihmisten oikeudet terveyspalveluihin turvattaisiin nykyistä laajemmin. Kunnat ovat tehneet asiassa omia linjauksiaan, mutta yhtenäiset kansalliset linjaukset paperittomien palveluista ovat tarpeen. Nyt on aika pitää ihmisoikeuksista kiinni myös muualla Suomessa.”

Lähde: Facebook

4 KOMMENTIT

  1. Vihreiden ja vasemmiston mielestä siis on toisten ”ihmisoikeus” vaeltaa loisimassa toisten työnteon tuottamilla verovaroilla? Entäs tämän käytännössä orjaluokaksi jääneen ja työtä telemään joutuvan kustantajan ihmisoikeudet?

    Vai aletaanko kaikki loisimaan ja katsotaan kuinka kauan vihreiden ja vasenkätisten taikaseinässä riittää raha?

  2. Kuulehan Yanar, sinulla on oikeus palata kotimaahasi, käytä sitä!
    Sinua ei kaivata tässä maassa mädättämässä yhteiskuntaamme!

  3. Nyt on oikeus ottaa isänmaa takaisin ja potkia tänne kuulumattomat pysyvästi ulos maasta. Maanpetturit sotaoikeuteen ja karkoitukset vauhdilla käyntiin.

  4. No, totta Mooses se kuulluu ihan kaikille paitsi meille suomalaisille. Me pidämme kiinni omista oikeuksettomuuksistamme ja sitoudumme Arbeit Macht Frei -hengessä elättämään koko maailman pano -miehet ja heidän äpäränsä viimeiseen hengenvetoon asti (torakoiden).

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.