Suomi 100 -juhlavuosi huipentuu – Tässä itsenäisyyspäivän virallinen ohjelma

1

Huomenna, itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta 2017 itsenäinen Suomi täyttää sata vuotta. Suomen syntymäpäivän juhlinta alkaa jo tänään, itsenäisyyspäivän aattona 5.12. juhlavalaisuin, liputuksin ja lukemattomin tapahtumin kaikkialla Suomessa. Myös maailmalla muistetaan laajalti satavuotiasta Suomea ja eletään mukana maamme historiallisen hetken tunnelmissa.

”Suomen satavuotisjuhlavuosi on tuonut suomalaiset ja Suomen ystävät yhteen kaikkialla maailmassa. Käsillä on hartaasti odotettu, ainutkertainen hetki maamme historiassa ja kaikki juhlinta sen kunniaksi on tervetullutta!”, Suomi 100 -juhlavuoden pääsihteeri Pekka Timonenkannustaa.

Satavuotiaan Suomen syntymäpäivän juhlinta aloitetaan tänään, itsenäisyyspäivän aattona 5.12. nostamalla liput salkoon ja sytyttämällä sinivalkoiset valot kaikkialla Suomessa kello 18. Kaikkia kansalaisia kutsutaan myös viettämään yhteinen kahvihetki kello 14 satavuotiaan kunniaksi.

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlan virallinen avaus järjestetään Helsingin Kauppatorilla 5.12. kello 18. Paikalle rakentuu sadan Suomen lipun installaatio, kun siniristiliput nostetaan salkoihin lasten ja nuorten voimin. Lipunnostoon osallistuvat myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö, eduskunnan puhemies Maria Lohela sekä pääministeri Juha Sipilä.

Iloista aattoa seuraa arvokas itsenäisyyspäivä traditioineen ja juhlallisuuksineen. Historiallinen ilta tiivistyy tunnelmallisiin hetkiin kodeissa ja juhlasaleissa. Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhla huipentuu  juhlailotulitukseen, joka kohoaa Helsingin Eteläsataman ylle 6.12. noin kello 22. Juhlailotulitus samalla päättää Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden.

Myös maailmalla muistetaan satavuotiasta Suomea. Kymmenet tunnetut maamerkit ja ikoniset kohteet valaistaan Suomen kunniaksi sinivalkoisiksi eri puolilla maailmaa. Kaikki Suomen edustustot järjestävät itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavastaanoton ja lukuisat suomalaisyhteisöt viettävät omia juhlia kotimaan kunniaksi. Luvassa on myös tervehdyksiä ja muita huomionosoituksia satavuotiaalle Suomelle.

Television, radion ja sosiaalisen median välityksellä lukuisista elämyksistä ja tapahtumista voi nauttia myös kotisohvalta käsin.

Tervetuloa mukaan juhlimaan historiallista hetkeä yhdessä!

Ohjelmaa itsenäisyyspäivän aattona 5.12.

  • klo 12 Eduskuntatalossa eduskunnan juhlaistunto. Juhlaistunto on seurattavissa Ylen kanavilla.
  • Kirjastot ympäri Suomen kutsuvat koko kansan itsenäisyyspäivän etkoille. Yli 170 kirjastoa tarjoaa ohjelmaa koko perheelle.
  • klo 19 ja 6.12. klo 14.00 syntymäpäivä otetaan Kansallisoopperassa vastaan ilon kautta Suomi juhlii! 100 vuotta mollia ja duuria -juhlissa.
  • klo 18 Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlan virallinen avaustilaisuus Helsingin Kauppatorilla.
  • klo 21 Suomen karaokeravintolat haastavat suomalaiset laulamaan yhdessä samalla kellonlyömällä ikoniset kappaleet Sininen ja valkoinenOlen suomalainen sekä Maamme-laulun. Jo kymmenet karaokeravintolat eri puolilla Suomea ovat ottaneet haasteen vastaan.

Ohjelmaa itsenäisyyspäivänä 6.12.2017

Ohjelmatiedot ovat järjestävien tahojen ilmoittamia ja muutokset niihin ovat mahdollisia.

Lähde: Valtioneuvosto

1 KOMMENTTI

  1. Sellaista kansanedustajaa ei löydy Suomesta joka ansaitsisi saada kutsun Linnan juhliin 10, 15, 20 tai vielä useamman kerran.

    200 kansankusettajaa ei ansaitse tätä!

    Riittää että puoluejohtajat kutsutaan juhliin – jos edes niitä.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.