Ääri-islamistiset terroristit suunnittelivat Britannian pääministerin surmaamista

0

Kakta miestä syytetään pääministeri Theresa Mayn murhayrityksestä.

Pohjoislontoolainen Naa’imur Zakariyah Rahman, 20, syytettään pommi-iskun suunnittelusta Downing Streetille ja veitsi-iskusta jonka kohteena olisi ollut pääministeri. Toinen mies, Mohammed Aqib Imran, 21, on Birminghamista, häntä syytettään terroristitoimien valmistelusta.

Molemmat pidätettiin 28. marraskuuta.

Tieto tuli esiin päivä sen jälkeen, kun turvallisuus katselmuksessa oli sanottu olevan ”mahdollista”, että toukokuussa Manchesterin areenan pommi-isku, joissa 22 ihmistä kuoli, olisi voitu estää.

Britannian tiedustelupalvelu MI5 on estänyt yhdeksän mahdollista terrori-iskua maaliskuun 2017 jälkeen, Pääministeri Theresa May´n tiedottaja kertoi asiasta tiistaina, sen jälkeen kun MI5:n johtaja Andrew Parker oli pitänyt sisäisenuhan turvallisuuskatselmuksen ministerikokouksessa.

”Parker kertoo, että yhdeksän terroristi-iskua on estetty kuluneen vuoden aikana” tiedottaja kertoo, että yksityiskohtaiset tiedot on annettu tietoturvakatselmuksessa hallituksen jäsenille Britannian nykyisestä uhasta. Hänen mukaan maan terrori-uhka on korkeimmalla tasolla vuosikymmeniin.

Downing Streetillä sijaitsee Britannian pääministerin virka-asunto. Vuonna 1991 Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA teki kadulle ammusiskun. Tuolloinen pääministeri, John Major, oli silloin virka-asunnossaan, mutta ei loukkaantunut iskussa.

Vuosi 2017 on ollut verisin sitten Pohjois-Irlannin kriisin. Tänä vuonna on viidessä iskussa kuollut 38 ihmistä ja yli 200 loukkaantunut.

  • 4 ihmistä kuoli ja 40 loukkaantui 22. maaliskuuta 2017, kun terroristi ajoi ensin ihmisten päälle Westminsterin sillalla, jonka jälkeen epäilty puukotti poliisia kuolettavasti Westminsterin palatsin edustalla Lontoossa, Isossa-Britanniassa. Toinen poliisi surmasi hyökkääjän ampumalla. Terroristijärjestö Isis otti vastuun iskusta.
  • 23 ihmistä kuoli ja yli 120 loukkaantui Manchester Arenan iskussa Britanniassa 22. toukokuuta 2017.
  • 11 ihmistä kuoli ja 48 loukkaantui Lontoon terrori-iskussa Britanniassa 3. kesäkuuta 2017.
  • 2 poliisia loukkaantui kun puukottaja hyökkäsi heidän kimppuunsa Buckinghamin palatsin ulkopuolella Lontoossa 25. elokuuta 2017
  • 29 ihmistä loukkaantui metroon asetetun räjähteen voimasta Lontoossa 15. syyskuuta 2017

Lähde: BBC

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.