Ministeri Kimmo Tiilikainen YK:n ympäristökokouksen (UNEA) johtokunnan varapuheenjohtajaksi

Ympäristökokouksen pääteemoiksi nousivat merten muoviroskat ja ilmanlaatu.

Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen on valittu varapuheenjohtajaksi YK:n ympäristökokouksen (UNEA) johtokuntaan. Kymmenhenkinen johtokunta vastaa erityisesti korkean tason poliittisista kysymyksistä, kuten ympäristökokouksen teemoista. Johtokunnan puheenjohtajaksi valittiin Viron ympäristöministeri Siim Kiisler.

”Johtokunta on avainasemassa, kun ympäristöasioita viedään kansainvälisen politiikan ytimeen. Aion toimia aktiivisesti UNEAn vahvistamiseksi”, Tiilikainen sanoo.

YK:n kolmas ympäristökokous UNEA päättyi keskiviikkoiltana Nairobissa Keniassa. Kokouksen teemana oli saastumisen ehkäiseminen. Nairobiin kokoontui yli 4000 valtionpäämiestä, ministeriä, yritysten ja kansalaisjärjestöjen edustajia sekä virkamiehiä.

Merten muoviroskille nollatoleranssi – työryhmä pohtimaan sääntelyä

Ympäristökokouksen keskeiset saavutukset liittyvät merten muoviroskien ja ilmansaasteiden vähentämiseen. Ministerit hyväksyivät kaikkiaan 13 päätöslauselmaa, jotka ohjaavat YK:n ympäristöohjelman (UN Environment) työtä ja jäsenmaiden ympäristön pilaantumista ehkäiseviä toimia.

Kokouksessa päätettiin perustaa työryhmä valmistelemaan muoviroskaongelman ratkaisua maailmanlaajuisesti. YK:n ympäristöohjelman mukaan merissä on vuonna 2050 enemmän muovia kuin kaloja, mikäli nykyinen saastumisen tahti jatkuu. Työryhmä selvittää erilaisia vaihtoehtoja globaalista sitovasta sopimuksesta vähemmän järeisiin toimiin ja antaa suosituksensa seuraavassa kokouksessa maaliskuussa 2019. Ilmansaasteiden todetaan olevan merkittävin yksittäinen ympäristöterveysriski, jolla on laaja-alaisia kielteisiä vaikutuksia. Jäsenmaita kehotetaan vähentämään ilmansaasteita lukuisilla erilaisilla toimilla ja asettamaan kunnianhimoisia tavoitteita ilmanlaadulle WHO:n ohjeiden mukaisesti. Päätöslauselma tunnistaa mustan hiilen roolin saastuttajana ja ilmastonmuutoksen kiihdyttäjänä. Kokouksen lopputuloksena julkaistiin ensimmäistä kertaa myös ministerien yhteinen julistus, jossa ministerit sitoutuvat ehkäisemään ympäristön pilaantumista ja edistämään ympäristöterveyttä.

Suomen virkamiesvaltuuskunnan panos neuvotteluissa oli merkittävä. Ympäristöministeriön Tita Korvenoja oli puheenjohtajana ilmanlaatua koskevan päätöslauselman neuvotteluissa. Suomen Nairobin pysyvän edustuston suurlähettiläs Tarja Fernandéz ja pysyvän edustajan sijainen Toni Sandell tekivät vaikuttavaa työtä diplomaattisesti vaativan ympäristö ja konfliktit -päätöslauselman neuvotteluissa konsultaatioissa sekä puheenjohtajan roolissa. Lisäksi ulkoministeriön Marjaana Kokkonen toimi EU:n neuvottelijana UNEAn ja kestävän kehityksen korkean tason poliittisen foorumin (HLPF) suhteita sekä YK:n ympäristöohjelman vahvistamista koskevien päätöslauselmien neuvotteluissa. Kaikista näistä asiakohdista saatiin Suomen näkökulmasta hyvät tulokset.

Suomi näkyi kiertotalousteemalla

Suomen valtuuskuntaa kokouksessa johti ministeri Tiilikainen.  Järjestöjen edustajina valtuuskunnassa olivat Suomen YK-liitto ja Suomen luonnonsuojeluliitto. Suomi esiintyi Nairobissa näkyvästi mm. kiertotaloutta ja yksityisen sektorin roolia koskevissa tapahtumissa. Ministeri Tiilikainen keskusteli kahdenvälisesti muun muassa Kenian, Japanin ja Kiinan ympäristöministerien kanssa. Ministeri tapasi myös suomalaisia ja kenialaisia yrityksiä ja vieraili Turkana-järvelle valmistuvassa tuulivoimapuistossa, jota Suomi on ollut mukana rahoittamassa.

Lähes 2,5 miljoonaa sitoumusta saastumisen ehkäisemiseksi

YK:n ympäristöohjelma keräsi kokouksen yhteydessä mailta, järjestöiltä, yrityksiltä ja muilta tahoilta sitoumuksia saastumisen ehkäisemiseksi. Sitoumuksia annettiin kokouksen päättymiseen mennessä lähes kaksi ja puoli miljoonaa kappaletta. Suomesta sitoumuksen ovat tehneet Kaupan liitto ja Sitra. Kaupan liiton ja ympäristöministeriön yhteinen Green Deal koskee muovikassien vähentämistä, ja Sitran sitoumus kiertotalouden tiekarttaa, jonka Sitra, ympäristöministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö ja maa- ja metsätalousministeriö ovat valmistelleet yhdessä.

Lähde: Ympäristöministeriö

3 thoughts on “Ministeri Kimmo Tiilikainen YK:n ympäristökokouksen (UNEA) johtokunnan varapuheenjohtajaksi

  • 7.12.2017 at 13:45
    Permalink

    Huraaaa! Kepu pelastaa maailmaa veronmaksajien rahoilla ja pyrkii olemaan vihreämpi kuin vihreet itse. En vastusta ympäristön suojelua ja roskaamisen estämistä, mutta, mutta…!
    Suomi on niin pieni kansantalous että sen toimet on kuin kärpäsen kakka suur-navetan seinällä, ei mitään käytännön merkitystä!
    Ei mulla muuta.

    Reply
  • 7.12.2017 at 15:15
    Permalink

    Siis taas on suomalainen bobrikovi päässyt tuon ylikansallisen parasiittijärjestön virkaan, joka kuppaa länsimaisilta veronmaksajilta rahaa 75% Maapalloa peittävien merien veden tislaamiseen kun sillä aikaa rosvovaltiot putsaavat pilssivesiään maailman meriin vailla omantunnon tuskia. Sen sijaan Suomi aikoo taas pelastaa maailman, koska sillä on pohjaton sammio käytettävissään eli suomalaiset veronmaksajat, jotka kartuttavat aivan jokaisen puolimielisen suomalaisen poliitikon vähämielisyydet joiden ”punaisenalankana” on Suomen köyhdyttäminen ja maineen metsästys kansainvälisillä teransseilla, joissa kukin kyseinen suomi-tollo pääse takarivin pojaksi ja tytöksi julkisuuden paisteeseen, jota ei edes seuraavana päivänä muista kukaan muu kuin tämä maineenkipeä suomalainen tsuhna -ministeri.

    Reply
  • 8.12.2017 at 08:46
    Permalink

    Tuossapa edellisessä tuli kaikki,ihmekkö tuo sitte että tiilikaiselle pelastusrengas heitettiin, siihenmalliin on suomilaivaa karikkoon ohjattui !!

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.