EU hyökkää rajusti kahdella rintamalla Unkaria vastaan

0

EU aikoo ryhtyä oikeustoimiin Puolaa, Unkaria ja Tšekkejä vastaan. Virkamiehet sanovat, että näiden kolmen maan tulee ottaa osaa maahanmuuton taakanjakoon. Se on osa siirtymäsopimusta, joka on sovittu kaksi vuotta sitten pakolaiskriisin kynnyksellä.

Tällä oikeudellisella menettelyllä viittamme tänään Unkariin, Tšekin tasavaltaan ja Puolaan tuomioistuimelle, koska ne eivät ole ilmoittaneet edes viime kesänä annetun viimeisimmän lausunnon jälkeen, että kunnioittaisivat sopimusta, Euroopan tuomioistuimesta kerrotaan.

Tapaus syventää jännitteitä entisestään Euroopan tuomioistuimen (ECJ) ja kolmen maan, sekä Euroopan komission välillä.

Komissio on saman aikaan myös ryhtynyt toimiin Unkaria vastaan uudella lailla, jolla rajoitetaan yliopistojen ja kansalaisjärjestöjen toimintaa ja oikeudellista asemaa.

Orbanin Fidesz puolueesta on annettu lausunto, että ”Nyt Brysselistä pyritään vaikuttamaan Miljonääri hyväntekijä George Sorosin toimiin. Tämä on vapauttanut tulipalon Unkarissa, sillä nyt oikeudellisia menettelyjä käytetään avoimesti poliittisen kiristyksen välineenä ja painostuksena.”

Erikseen torstaina 7.12.2017 EU:n lainsäätäjät keskustelivat, ovatko Unkarin oikeusvaltioperiaatteet ja demokraattiset normit olisivat uhattuna ja siinä määrin, että ne ansaitsisivat Budapestissa ennen näkemättömän EU:n rangaistuksen.

He viittaavat artikla 7:ään, jonka käsittely olisi häpeäksi Orbanin johtamalle hallitukselle. Tuomitsemalla heidät epädemokraattiseksi joka voisi johtaa maksimirangaistuksiin poistamalla äänioikeuden EU:sta.

Varsova ja Budapest jakavat keskenään samankaltaiset arvot ja maailmankatsomuksen, jotka eivät ole yhtä liberaalit kuin läntisessä Euroopassa. Ovat keskenään sopineet auttavansa toisiaan taistelussa ja vannoneet suojelevansa toisiaan kaikilta rangaistuksilta.

Arvovalta peli maahanmuutosta ja itsemääräämisoikeudesta käy armottomana EU:n sekä Puolan, Unkarin ja Tšekin välillä. Puolan Laki ja oikeus -puolue ilmoitti pääministerin vaihtumisesta myöhään torstai-iltana.

Lähde: Reuters

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.