Hämeen huumetilanne hälyttävä

3
Kuvan henkilö ei liity tapaukseen.

Huumerikosten määrä on Päijät- ja Kanta-Hämeessä kovassa kasvussa. Poliisin tietoon oli jo lokakuun loppuun mennessä tullut yhtä paljon huumerikoksia kuin koko viime vuonna eli 1 424 kpl. Tällä kehityksellä kasvu on yli 260 rikoksen luokkaa edellisvuoteen nähden. Huumerikosten määrän kasvu on suurinta maakuntien keskuskaupungeissa eli Lahdessa ja Hämeenlinnassa.

Huumeiden käyttörikokset yleistyvät, ja niistä lähes puolet tulee nykyisin esiin liikennevalvonnassa. Käyttörikosten määrää on nostanut etenkin kannabiksen kasvatuksen suosio ja siitä seuraava marihuanan käytön voimakas lisääntyminen.

– Muutaman viime vuoden aikana kotimainen kannabiksen kasvatus on ammattimaistunut, ja suurimmissa ilmitulleissa kasvattamoissa on viljelty satoja kasveja kerrallaan, kertoo rikosylikomisario Martti Hirvonen Hämeen poliisista.

Lisääntyvä huumeiden käyttö näkyy myös jätevesistä tehtävästä seurannasta: Lahdessa käytetään sen mukaan amfetamiinia Suomen suurista kaupungeista eniten. Samoin kokaiinin käyttö on yleistynyt kuluneen vuoden aikana. Muista aineista Hämeen huumausainemarkkinoilla esiintyy kannabistuotteista etenkin kotiviljeltyä, mutta myös ulkomailta salakuljetettua marihuanaa, metamfetamiinia, ekstaasia ja muita synteettisiä huumausaineita, buprenorfiinivalmisteita sekä huumausaineeksi luokiteltuja lääkevalmisteita. Heroiinista ei ole havaintoja Hämeen poliisilaitoksen alueella.

Huumausainerikoksista epäiltyjä on eniten ikäryhmissä 21–30 ja 31–40 vuotta. Naisten osuus epäillyistä on nousussa: heitä on noin viidennes. Törkeissä huumerikoksissa epäillyistä joka kymmenes on muun maan kuin Suomen kansalainen. Nuorimmat Hämeen poliisin tiedossa olevat amfetamiinin kokeilijat ovat olleet 12-vuotiaita, ja jo 14-vuotiaissa on ollut vakituisia huumeenkäyttäjiä.

Aseita, omaisuusrikoksia ja pahoinpitelyitä

Hämeessä toimii useita merkittäviä vaikuttajia huumausainerikollisuudessa. Alueella tapahtuva laajamittainen huumausaineiden maahantuonti ja välitys on organisoitunutta toimintaa.

Kuten muuallakin maassa, vakavampaan huumausainerikollisuuteen liittyy Hämeessä pahoinpitelyrikoksia, omaisuusrikoksia ja ampuma-aserikoksia sekä uutena trendinä parilta viime vuodelta erityyppisiä tietoverkoissa tapahtuvia petosrikoksia. Huumausainerikoksiin liittyvissä kotietsinnöissä löydetään usein ampuma-aseita, patruunoita tai jopa räjähdysaineita.

Verkosta on tullut huumausainerikollisuuden keskeinen toimintaympäristö. Hämeen poliisin lokakuussa 2017 suorittama huumausaineiden välittämisen verkkovalvontaoperaatio osoitti, että poliisilaitoksen alueella tapahtuu laajamittaista ja ammattimaista erittäin vaarallisiksi luokiteltujen huumausaineiden kauppaa.

Aineet riesana liikenteessä

Liikenteessä tavatuista rattijuopoista yhä suurempi osa ajaa huumeiden vaikutuksen alaisena. Niin sanotuista huumerateista 36 prosenttia kuuluu ikäluokkaan 21–30 vuotta. 18–20-vuotiaiden osuus rattijuopumuksissa on 6 prosenttia, kun taas huumerateista ikäluokan edustus on 10 prosenttia. Tilastojen perusteella huumeratti on siis nuori tai nuori aikuinen, minkä voidaan olettaa tulevaisuudessa lisäävän huumerattien kasvua myös korkeimmissa ikäluokissa, kun aineiden käyttöön ja huumeiden vaikutuksen alaisena autoiluun on totuttu nuorella iällä.

Huumerattien määrä peilaa huumausaineiden saatavuutta, käytön yleisyyttä sekä osittain nuorten keskuudessa tapahtunutta muutosta suhtautumisessa mietoihin huumausaineisiin.

Tiedot perustuvat Hämeen poliisilaitoksen sisäiseen raporttiin, jossa selvitettiin alueen huumausainerikollisuutta poliisin oman toiminnan suunnittelua varten.

Lähde: Poliisi

3 KOMMENTIT

  • No olisiko vaikka se hälyttävää, että jo ala-asteikäiset käyttävät huumeita ja niitä heille myydään? Tai vaikka se että liikenteessä kulkee ja ajaa yhä suurempi osa huumaantuneina ottaen riskin TOISTEN elämän kannalta?

   Ja kyllä Kannabis ON huume, ja propagandasi ei poista näitä edellämainittuja faktoja vaikka se unelmissasi laillistettaisiin.

   Kaltaisesi narkin (kyllä, narkki on ihminen jonka mielestä on parempi olla huumaantuneena kuin selvänä) tulisi käydä opintomatkalla maissa joissa narkkaaminen on ongelma. Jopa vapaakupunki Christiania osoittaa porttiteorian pätevän:

   https://en.wikipedia.org/wiki/Freetown_Christiania

   Tai sitten käydä opintomatkalla vaikkapa Thaikuissa tai vielä parempaa, Indonesiassa. Voisi olla ”vapauttava” kokemus…

   Viina- ja tupakkakorttia on turhaa edes yrittää käyttää, molemmat huumeita. Kuten jeesuskin, älä edes vaivaudu…

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.