Näkökulma: Radiotoimittajat herättävät kuolleetkin eloon

4

Muutama vuosi sitten Radio Novalla soitettiin Roy Orbisonin kappale, ja biisin jälkeen naistoimittaja totesi: ”Siinä Roy Orbison ja hänen tähän asti suurin hittinsä You got it”.

Ensinnäkin, Roy Orbisonin suurin hitti ja tunnetuin kappale on jo vuonna 1964 julkaistu ”Oh, Pretty Woman”. Toisekseen, aika hankala uskoa, että mieheltä enää kovin paljoa tulee uusia hittejä näin 2000-luvulla, sillä Roy Orbison kuoli jo vuonna 1988 sydäninfarktiin.

Tuon mainitun ”You got it” -kappaleen sisältävä Mystery girl -levy julkaistiin vasta Orbisonin kuoleman jälkeen vuonna 1989. Toisin sanoen Orbison ehti kuolla, ennen kuin kappale edes julkaistiin. Mutta eihän radiossa työkseen musiikkia soittavien ja kappaleita juontavien sellaisia tarvitse tietää.

Muutama päivä sitten Radio Cityssä soitettiin ensin Ozzy Osbournen kappale, ja sen jälkeen Gary Mooren biisi. Mooren kappaleen jälkeen juontaja Petra Piipari otti esiin herrojen iät. Hän totesi, että Osbourne, joka on ilmoittanut lopettavansa uransa, on 69-vuotias. Ja siihen perään lisäsi, että Gary Moore on vasta 65-vuotias, joten häneltä voi odottaa vielä vaikka mitä.

Ihan kiva muuten, mutta Gary Moore kuoli 58-vuotiaana helmikuussa 2011, eli lähes seitsemän vuotta sitten. Joten todellinen ihmeteko sen täytyy olla, jos Moore vielä jostain nousisi takaisin keikkalavoille tai levyttäväksi artistiksi. Tai sitten Petra Piiparilla on jotain sellaista salaista sisäpiirin tietoa, jota meillä rahvailla ei ole.

Nämä pari tapausta ovat vain pieni esimerkki radiotoimittajien nykyisestä tietotasosta ja olemattomasta ammattiylpeydestä. Kuunteli mitä tahansa radiokanavaa, päivittäin nousee valtava myötähäpeä heidän puolestaan. Joidenkin toimittajien kohdalla korjattavaa löytyy melkein jokaisesta spiikistä.

En tiedä kumpi on pahempaa, törkeän asiavirheen möläyttäminen eetteriin koko kansan kuultavaksi, vai se, ettei virhettään korjaa. Petra Piipari esimerkiksi ei korjannut virhettään, vaan jätti kuulijansa siihen uskoon, että Gary Moore elää, voi hyvin ja että häneltä olisi vielä odotettavissa uusia juttuja. Hänen tietoonsa kyllä saatettiin, että nyt tuli päästettyä suusta melkoisen iso sammakko, suorastaan rupikonna. Ilmeisesti Piipari ajatteli säilyttävänsä kasvonsa, kun ei myönnä mokaansa koko kansan kuullen.

Mainittu Radio City on muutenkin kunnostautunut. Kanavalle tuntuu kerääntyneen kaikki huonon englannin kielen taidon omaavat toimittajat. Artistien ja kappaleiden nimien lausuminen tuntuu olevan erityisen vaikeaa muuten sujuvasanaiselle ”Jete” Olliselle. Hänen spiikkejään tulee aina odotettua pelonsekaisin tuntein, ja monesti spiikkien kuunteleminen päättyy huutonauruun, niin päin honkia yksinkertaisetkin nimet lausutaan.

Ollisen juontama klassikkobiisien listakin pitää sisällään melko räikeitä asiavirheitä. Miksi taustatyötä ei tehdä kunnolla, tai opetella edes lausumaan oikein artistien ja kappaleiden nimiä? Eihän tuo ole muuta kuin silkkaa huonoa ammattitaitoa, jos levitetään disinformaatiota tai jos Lynyrd Skynyrd on ”lainöörd skainöörd”, Leverage on ”levereits” tai ”leveraas”, tai jos Shapes of things on ”shipiis of things”. Erityismaininta myös Petra Piiparille, jonka mielestä Ian Gillan on ”aian tsillan”.

Luulisi, että musiikkitoimittajilla olisi jo valmiiksi jonkinlainen tietämys artisteista, joita kanavallaan spiikkaa. Huonon nimien lausumisen voi ehkä vielä katsoa sormien läpi, mutta jos jo vuosia tai vuosikymmeniä kuolleena olleita tunnettuja artisteja väitetään vielä eläviksi, ollaan väärällä alalla.

Loppuun vielä pieni kevennys. Kerran autolla ajaessani radiojuontaja sanoi: ”Kuuntelet Radio Novaa”. Mistä hemmetistä se sen tiesi?

 

 

4 KOMMENTIT

 1. Epäilen että nämä musiikin ”toimittajat” on varmasti valittu samalla tavalla kun lehdistön edustajat: pitää olla punavihreät lasit ja taistolais-passi. Itse kuuntelin vuosia Radio Classicia kunnes sielä alettii ääntämään tunnettujenkin henkilöide nimiä suomalaisittain. Sama oli teosten nimien kanssa.

  Viimeinen pisara oli se kun sielä ruvettiin lukemaan YLE:n punavihreitä uutisia jossa puhuttiin mm. ”natseista”. Natsejahan ei ole. Ei ainakaan Suomessa eikä enää Saksassakaan montaa hengissä. Joten, sen jälkeen meni sekin kanava kiinni. Muutamankymmentä vuotta kuuntelin autossa- ja kotona omaa musiikkia. Ja olen palannut oman musiikin pariin. Sieltä ei kuulu sellaista mitä ei halua. Ja ohjelmaankin voi vaikuttaa. Aina mielialan mukaan.

 2. 😀 Hauskaa että sekä Elvis että Gary elää. Maccalla taas kaksoisolento.
  Ozzy puolestaan kuoli jo 1979. Eräät muusiikkivelhot nimiltään Bob Daisley, Lee Kerslake, Randy Rhoads, seuraajanaan Jake E. Lee olivat 100%:sti se luova voima joka herätti eloon tuon ihmiskuoren takaisin buisneksen elävien joukkoon. Ardenit vain sattumoisin ovat olleet kusetuksen mestareita ja Ossipoika tykkäsi sellaisesta mafiabisnestyylistä joten ihmisille on onnistuneesti junailtu väärä kuva samalla kun tuohet eri vilpillisin keinoin tuotu omaan säkkiin.
  Kaikkien kannattaisikin käyttää ilmaisua
  henkilö XX.XX esittämä kappale xyz ,
  mikä siis auttaa välttämään virheellistä kuvaa että kappale olisi henkilö X:n tekemä jos se ei sitä ole. Tämä pätee erityisesti Ozzyyn (oikealta ja alkuperäiseltä brändi/bändinimeltään kuuluisi olla The Blizzard of Ozz band), vielä enemmän kuin esim. Justin Bieberiin tai johonkin One Directioniin.

 3. Yksinkertaisesti nykyään ei ole millään mitään väliä. Ennen wanhaan puhuttiin ammattiylpeydestä ja jo ennen kuin pääsi käyttämään tuota manan maille mennyttä käsitettä, työnantaja työhönottohaastattelussa tenttasi työnhakijan tietoja ja taitoja eli edellytystä hoitaa haettavaa pestiä tietopohjaisesti. Tänäpäivänä ns. yleistieto on kuollut kurjan kuolemansa johtuen yksinkertaisesti koulujen alakoulusta lukion viimeiseen vuoteen opetuksen tason laskuna, jossa historia, uskonto, peruslaskutoimitukset ym. reaaliaineiden tuntimääriä on vähennetty lukuisten kaiketi tärkeämpien asioiden tieltä kuten nyt ajan hermoilla oleva ”sukupuolettomuus” ja feminismi maassa, jossa se lähtökohtaisesti vain härmäläisyys on ollut esteenä sille, etteivät miehet kuse istualtaan. ”Kaunokirjoitus” on jätetty vuosia sitten pois, Äidinkieli eli kielioppi ja en edes ole päässyt näkemään mitä nykyinen ainekirjoitus on? Nuorten puhekieli on oma kielensä ja kirjoitettu ilmaisu on surkeaa.
  On ollut ikuinen ja ainainen tieto ja käsite se, että YLE:een mennään jäsenkirjalla, joka täytyi olla 1965-1980-luvulla SDP, Kommunisti tai taistolainen.
  Joten nykyinen toimittajakanta on punavihreää pehmytkudos -materiaalia kuten se poliittinen maailmankatsomus jota he edustavat. Se on varmaa, että miksi vielä 20-vuotta sitten tässä maassa oli edes jotensankin säällinen meno, johtui se vain siitä, ettei nykyisiä sukupolvia ollut olemassa tyhjine päineen ja täydellisesti kyvyttöminä ajattelemaan mitään pitkäjänteisesti syy- ja seurausuhteita siitä, mitä tapahtuu jos jatketaan ilman minkäänlaista riskikartoitusta valitulla linjalla. Maan asioiden ja vastaisen poliittisen suunnan kanssa on aivan sama kuin palokunnassa suhteessa palavaan taloon. Valkeaa ei saa päästää yli. Muutoin se palaa maan tasalle, jos on saavuttu ajoissa paikalle. Edes Suomen surkeat päättäjät eivät ajattele edes nenänsä mittaa aisoissa, jotka ovat peruuttamattomasti korjauskelvottomia kun asioita ei haluta tai edes yritetä ymmärtää.

 4. ”Radiotoimittajat” ovat tänä päivänä omaa kivaa hölöttävia idiootteja. Ylihyperaktiivisa josta voi vain arvailla ovatko ihan kartalla ja minkähän takia. Onko muitakin nautintoaineita otettu kuin kahvia. Eräs ”suosittu” kanava, kaksi hölöttää puuta heinää ja kolmas henkilö, nainen, kikattaa hölinän päälle mielenvikaisen oloisena.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.