Lakivaliokunta päätti luovuttaa tuomiovallan ulkomaille

13

Lakivaliokunta hyväksyi tänään neuvottelumandaatin antamisen EU:lle aloittaa neuvottelut yleissopimuksesta kansainvälisen investointituomioistuimen perustamiseksi.

Kyseessä on uudenlaisesta järjestelmästä, jossa ulkomainen yritys voi haastaa niin halutessaan Suomen oikeuteen kansainvälisessä investointituomioistuimessa. Suomalaisten tuomioistuimien käyttöä ei vaadita tässä oikeudellisessa prosessissa ei enää tarvita.

Kansanedustaja Ville Tavio kommentoi

”Tänään tehtiin lakivaliokunnassa valtavan mittaluokan päätös äänin 3-10, kun lakivaliokunta antoi EU:lle mandaatin luovuttaa Suomen tuomiovaltaa ulkomaille. Vain PS, KD ja VIHR vastustivat.”

ja hän jatkaa Facebook tilillään ”Olen huomannut, että näin suuret ja vaikeat asiat jäävät valitettavan usein politiikassa vähälle mediahuomiolle. Nyt on kyseessä kuitenkin sen kokoluokan asia, etten olisi ikinä uskonut miten kevyesti puolueet kansanedustajineen luovuttivat jälleen yhden palasen maamme suvereniteetistä.”

Komissio teki 13.9.2017 neuvostolle ehdotuksen luvan antamisesta aloittaa neuvottelut yleissopimuksesta investointiriitojen ratkaisemiseen tarkoitetun monenvälisen investointituomioistuimen perustamiseksi. Komissio esitteli mandaattiehdotuksen kauppapoliittisen komitean (palvelut ja investoinnit) jäsenille 27.9.2017 ja mandaattiehdotuksen käsittely aloitettiin saman ryhmänkokouksessa 11.10.2017.

Puolesta äänestivät:

Kari Tolvanen, EvaBiudet, Tiina Elovaara, Ari Jalonen, Pia Kauma, Mikko Kärnä, Sanna Marin, Johanna Ojala-Niemelä, Antti Rantakangas, Marja-Leena Talvitie.

Ehdotusta vastaan äänestivät:

Antero Laukkanen, Johanna Karimäki ja Ville Tavio

13 KOMMENTIT

 1. Tosi järkevää. Mitä enemmän ylikansallista hallintoa sitä huonommaksi elo näyttää menevän.

 2. Katos entiset persut nykyiset siniset äänesti puolesta. tais olla EU-kriittisyys vain tapa saada ääniä

 3. Eli, jos joku suomalainen haluaa estää pohjavesien varastamisen ja vastustaa sitä valitamalla hallinto-oikeuteen, niin sen jälkeen katsotaan että valitus estää kansainvälisten yritysten voittoa ja sen voiton (jonka määrittää ko. yritys) joutuu se suomalainen maksamaan.

  Tai jos esim. joku Suomen laki on jonkun yrityksen intressien (siis voitontavoittelun) tiellä niin sen jälkeen Suomen valtio joutuu korvaamaan menetetyt voitot ko. yritykselle.

  Tästä on puhuttu ja tätä on toitotettu, mutta siitä huolimatta suomalaiset äänestää aina eduskuntapuolueita koska ”muuten se ääni menee hukkaan”. No, nyt ei ole menny. Sillä saatiin valtaa tehdä tällainen asia.

  • Hallitus on jo niputtamassa ja yhtiöittämässä vesilaitokset, metsät, pohjavedet, yms. oikeastaan ihan kaiken ja seuraavaksi ne ovat jo myynnissä valtion syömävelkaa vastaan.

   Älkää ihmetelkö jos Nestlé käy jonakin päivänä asentamassa pihakaivoonne vesimittarin.

 4. Voi hyvä luoja noita maanpettureita ja idiootteja!Tämä tulee vielä ihan helvetin kalliiksi suomalaisille.Voi nyt somaliakan rituaaliteurastettu vittu!

 5. Ulkomaisille SOTE-yrityksille räätälöitiin ”takaportti” päästä tavalla tai toisella kuppaamaan Kantasuomalaisten Veronmaksajien Veroeurot!

  Sekä kaikelle muullekin vastenmieliselle Kantasuomalaisen Veronmaksajan Veroeurojen kuppaamiselle!

  Yksi ongelmallisin myyrä on Suomen Valtioneuvoston kansliassa työskentelevä Martti Hetemäki! Poliitikot, eturivissä nykyinen presidenttimme Sauli Niinistö (kok), valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok), pääministeri Juha Sipilä (kesk), ulkoministeri Timo Soini (sin), jne, jne.. – ja ennenkaikkea Martti Hetemäki pitävät huolen, että Kantasuomalaisen Veronmaksajan Veroeurot sosialisoidaan ja kupataan Suomesta ulos!

 6. Tässä nähtiin taas kuinka ohitetaan asia ja ryhdytään tuomaan esille jotain muuta kuin oleellista asiaa!! Me Too joka ohitti monta tärkeää asiaa joita pitää käsitellä???

 7. Suomen oikeuslaitos ei ole kykenevä tekemään päätöksiä kansainvälisissä prosesseissa.
  Täten tuomiovallan siirtäminen asioita ymmärtäville juristeille on hyvä ratkaisu.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.