Tossavainen: Hallinnon kustannuslaskennassa ei osata edes Elon laskuopin alkeita

Hallinnon kykenemättömyys arvioida asioiden taloudellisia vaikutuksia on usein käsittämättömän heikkoa. Liian usein tehdään päätöksiä, joiden kokonaisvaikutus on joko kokonaan tai osittain jäänyt arvioimatta.

Kolme käytännön rautalankaesimerkkiä:

Eräässä kunnassa on valtion hallinnon virkamies, jonka palveluja tarvitaan harvakseltaan, mutta on silti välttämätön palvelu silloin kun sen tarve tulee.

Nyt hallintovirkahenkilö omassa kuplassaan laskee, että palkkakuluista säästetään noin 20.000 euroa vuodessa, kun virka siirretään 50 km päähän. Yksinkertaista ja selkeää matematiikkaa, joka ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

Virkamies palveli aiemmin kyseisellä maaseutupaikkakunnalla päivittäin keskimäärin kolmeakymmentä asiakasta, jotka palvelun lakkauttamisen jälkeen joutuvat matkustamaan kukin 100 kilometriä saadakseen kyseistä palvelua. Kolmenkymmenen henkilön osalta se tietää yhteensä 3000 ajokilometriä. Ei tarvitse hallita edes Elon laskuopin alkeita, kun ymmärtää, että matkakustannukset ovat moninkertaiset ”säästöön” verrattuna. Lisäksi matkustaminen on pois työajasta, jolle sillekin tulee melkoinen hinta.

Suomessa on lakkautettu tuhansia kyläkouluja. Useimmiten silloin lakkauttamiseen johtaneita laskelmia tehtäessä lasten lisääntyneet kuljetuskustannukset on laskettu väärin tai ovat unohtuneet jopa kokonaan. Moni koulu olisi jatkanut toimintaansa, jos kustannukset olisi huomioitu todellisina.

Tuore uutinen kertoo, että Enontekiön kunta suunnittelee sheriffin toimen perustamista, sillä kunnan poliisivirat loppuvat vuodenvaihteessa. Kunnanvaltuuston puheenjohtaja kertoo, että kunta käyttää kaikki keinot, jotta poliisi säilyy Enontekiöllä.

Sheriffin toimen perustamisen tavoitteena on taata turvallisuus kunnassa. Sheriffi olisi kunnan työntekijä, ja toimi olisi voimassa, kunnes kuntaan saadaan jälleen valtion palkkalistoilla oleva poliisi.

Enontekiöläisten halun ja tarpeen ymmärtää, sillä Kilpisjärveltä Rovaniemelle on 424 km. Suorinta tietä.

……………………………..

Klikkaa oheisia painikkeita, jotta tämä blogi ja media saavat uusia lukijoita. Anna sanan kiertää.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.