Maakunta vuokraa kaikki kuntien sote-tilat – Kuntien itsehallinto turvataan uudistuksessa

2

Valtiovarainministeriö on antanut tällä viikolla eduskunnalle vastineen koskien maakunta- ja sote-uudistusta. Ministeriö ehdottaa, että voimaanpanolakiin lisätään säädös kunnalle myönnettävästä avustuksesta. Avustusta voidaan myöntää uudistuksen omaisuusjärjestelyistä aiheutuvien kuntataloudellisten ongelmien hoitamiseen.

Kunnalla olisi oikeus saada valtiolta avustusta, jos kunnan taloudellinen asema ja mahdollisuus päättää itsenäisesti taloudestaan olennaisesti vaarantuu kunnan omaisuuteen kohdistuvista järjestelyistä. Järjestelyjen merkitystä arvioidaan suhteessa kunnan tuloveroprosentin tuottoon. Arviointi tehtäisiin kunnan ja valtiovarainministeriön yhteisissä neuvotteluissa.

Avustusmenettely olisi voimassa vuoden 2026 loppuun saakka tai vuoden 2027 loppuun, jos maakunta on käyttänyt optiotaan tilojen vuokraamiseen.

Avustuksen lisäksi kunnat tulevat saamaan asiantuntija-apua mahdollisesti tyhjilleen jäävien kiinteistöjensä jalostukseen ja myyntiin.

Aluksi maakunta vuokraa kaikki kuntien sote-tilat

Maakunta-sote-uudistuksen ensimmäisinä vuosina 2020-2022 (sekä yhden vuoden optiovuosi) maakunnilla on velvollisuus vuokrata kaikki kuntien omistamat sote-tilat.  Maakuntien Tilakeskuksen tekemän alustavan arvion mukaan maakunnat tulevat maksamaan tiloista vuokraa kunnille noin miljardin euroa.

Valtiovarainministeriön eduskunnalle tällä viikolla toimittama vastine vastaa perustuslakivaliokunnan viime kesäiseen lausuntoon, jossa edellytettiin voimaanpanolain tarkistamista omaisuusjärjestelyjen johdosta. Valiokunta katsoi tuolloin, että omaisuusjärjestelyt eivät yleisellä tasolla ole perustuslain vastaisia, mutta ne voivat joissain oloissa vaarantaa yksittäisen kunnan oikeuden päättää itsenäisesti taloudestaan.

Lähde: Valtiovarainministeriö

2 KOMMENTIT

  1. Kun Neuvostoliitto hajosi kahmi entinen eliitti kaiken rahanarvoisen omaisuuden itselleen suoraan tai bulvaanien kautta.
    Tapahtuuko sama SOTEssa kun rosvokapitalismi ja mädätys on päästetty tännekin jotta Suomen valtio ja kansa murskattaisiin helpommin ryöstettäväksi, alistettavaksi €U-orjamateriaaliksi?

  2. Sotesta tulee niin kallis ettei normaali ihminen pysty käymään lääkärissä, eikä menemään sairaalaan. Vuosi maksut nousee katoon, koska siihen härveliin tulee niin paljon välistä vetäjiä.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.