Oikeusministeri Antti Häkkänen: Laadukas oikeusturva edellyttää uudistuksia

4
Oikeusministeri Antti Häkkänen
Tuomioistuinpalvelujen saavutettavuus tullaan jatkossakin turvaamaan huolehtimalla muun muassa sähköisen asioinnin toimivuudesta ja etäasiointipalveluiden saatavuudesta, oikeusministeri Antti Häkkänen painotti puhuessaan Joensuun oikeus- ja poliisitalon vihkiäisissä tänään.

– Oikeusministeriö on käynnistämässä selvitystä siitä, miten valtion yhteispalvelupisteitä voitaisiin hyödyntää sekä käräjäoikeuksissa että muissa tuomioistuimissa. Asiakaspalvelun lisäksi arvioidaan videokuulemispisteiden ja muiden sähköisten palveluiden hyödyntämistä, Häkkänen sanoi.

Ministeri muistutti, että oikeudenhoidon toimintaympäristö on suuressa muutoksessa.

– Digitalisaatio, kansainvälistyminen sekä oikeuden monikerrostuminen ja monimutkaistuminen asettavat entistä suurempia paineita tuomioistuinten toiminnalle ja henkilöstölle.

– Tuomioistuinten toimintakyvyn turvaaminen edellyttää tehokkaita keinoja järjestää tuomioistuinten toiminta ja johtaa niitä, Häkkänen painotti.

Muutokset ovat edellyttäneet tuomioistuinten rakenteiden tarkastelua. Käräjäoikeuksien määrää on viimeisten 30 vuoden aikana vähennetty asteittain. Vuoden 2019 alusta lukien maassamme on nykyisten 27 sijasta 20 käräjäoikeutta.

– Käräjäoikeuksien hallinnollisia rakenteita uudistamalla ja yksikkökokoa kasvattamalla tuomioistuinlaitoksen resurssit ja henkilöstön osaaminen saadaan aiempaa tehokkaammin käyttöön. Samalla parannetaan oikeusturvaa, Häkkänen totesi.

Ministeri totesi, että uusi Joensuun oikeus- ja poliisitalo on toteutettu oikeushallinnon toimitila- ja työympäristökonseptin sekä poliisitalokonseptin mukaisesti.

– Tämä tarkoittaa toimintaa tukevia, turvallisia ja tilatehokkuuden vaatimukset täyttäviä toimitiloja, taloudellisia reunaehtoja unohtamatta. Työympäristöllä voidaan edesauttaa toiminnalle asetettujen tavoitteiden ja uudistusten toteutumista. Toisaalta myös uudenlaiset työn tekemisen tavat, videoneuvottelut, mobiilityö ja muut moninaiset teknologian mahdollistamat uudet toimintatavat muuttavat myös työympäristölle ja tiloille asetettavia vaatimuksia, Häkkänen painotti.

Lähde: Oikeusministeriö

4 KOMMENTIT

  1. Taas yksi kukkopoika lausuu maailmoja syleileviä lauseita. Lienee vaalit tulossa. Totuus kuitenkin on että ennen asiat olivat paremmin. Tuo -80 luku jäi historiaan vähärikoksisena ja vuosikymmenenä jolloin kaikilla oli töitä ja kaikilla oli hauskaa. Ja rahaa.

    Palataan poiisienkin ja lakiturvan nimissä -80 luvulle. Rangaistuksen kuritushuonetta ja pakkotyötä valtion infraan. Lentokenttiä kuokkimaan ja tunneleita kaivamaan. Sinne ne sopii.

  2. Oikeusministeriön ensimmäinen videokuulemispiste Andorraan? 😉
    Kehäkolmosen ulkopuoliset veronmaksajat neuvotaan kyseiseen toimipisteeseen jos haluavat nopeaa palvelua?

  3. ”Oikeusministeri Antti Häkkänen: Laadukas oikeusturva edellyttää uudistuksia. ” Olen samaa mieltä. Itsekin haluan samanlaisen oikeusturvan kuin maahantunkeutujilla. Hallinto-sekä käräjäoikeudet ect. maksuttomia(veronmaksajat eli kantikset kustantavat) . Kannatatan uudistusta , eihän sitä tiedä milloin tosiasioista puhuminen on ”vihapuhetta” ja penaltia paukkuu.Haluan samanlaisen ”ihmisoikeuden”.Koska toteutuu. Aloitanko hengityksen pidättelyn???

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.