Migrin tiedonhankintamatka Bagdadiin sujui onnistuneesti

Kaksi Maahanmuuttoviraston maatietopalvelun tutkijaa vieraili Irakissa Bagdadissa tiedonhankintamatkalla loka-marraskuun vaihteessa. Matkan tarkoitus oli luoda kontaktiverkosto kansainvälisten ja kansallisten toimijoiden kuten apuorganisaatioiden, viranomaisten, tutkijoiden ja paikallisten kansalaisjärjestöjen kanssa.

Kontaktiverkostolta voidaan hankkia vastaisuudessa tietoa Irakin ja Bagdadin turvallisuustilanteesta turvapaikkapäätöksenteon tueksi. Lisäksi matkalla kerättiin tietoa maan yleisistä olosuhteista ja eri kansanryhmien tilanteista.

Viraston edellinen tiedonhankintamatka Irakiin tehtiin vuonna 2011, silloin tutkijat vierailivat Irakin Kurdistanissa. Tänä vuonna tehty matka oli ensimmäinen vierailu Bagdadiin.

Vaikka Suomen viranomaisten omia tiedonhankintamatkoja ei ole tehty usein, maatietoa päivitetään koko ajan. Lähtömaatieto ei perustu vain tiedonhankintamatkoihin, vaan sitä kerätään useista eri lähteistä. Niitä ovat mm. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR, kansainväliset ja paikalliset ihmisoikeusjärjestöt, kansalaisjärjestöt, tutkimuslaitokset ja muiden maahanmuuttovirastojen tutkijat.

Tietoa hankittiin haastattelemalla Bagdadissa ja muualla Irakissa toimivia asiantuntijoita

Tiedonhankintamatkalla pyrittiin myös selvittämään mahdollisimman monipuolisesti, minkälainen nykytilanne Irakissa ja Bagdadissa on. Tietoa kerättiin haastattelemalla eri asiantuntijoita, kuten paikallisia viranomaisia, kansainvälisten järjestöjen edustajia, suurlähetystöjen henkilöstöä ja Irakissa aktiivisesti toimivien kansalaisjärjestöjen asiantuntijoita.

Raportti tiedonhankintamatkasta julkaistaan Maahanmuuttoviraston verkkosivuilla, kun se on valmistunut.

Tavoitteena luoda rutiini turvapaikanhakijoiden lähtömaissa käymiseen

Maatietopalvelun tutkijat tekevät ensi vuonna tiedonhankintamatkat Somaliaan, Afganistaniin ja Syyriaan.

Viraston tavoitteena on tehdä tiedonhankintamatkoista rutiini, jotta viraston asiantuntijat voisivat vierailla maissa useammin.

Tiedonhankintamatka Irakiin on osa FAKTA-hanketta, joka on saanut EU:n turvapaikka-, maahanmuutto-, ja kotouttamisrahaston (AMIF) tukea.

Maahanmuuttoviraston Maatietopalvelu tuottaa lähtömaita koskevaa maatietoa (Country of Origin Information/COI) erityisesti niistä maista, joista Suomeen tulee turvapaikanhakijoita, kiintiöpakolaisia ja muita maahanmuuttajia. Maatietopalvelun tutkijat eivät osallistu oleskelulupien päätöksentekoon tai maalinjausten tekemiseen.

Lähde: Migri

3 thoughts on “Migrin tiedonhankintamatka Bagdadiin sujui onnistuneesti

  • 15.12.2017 at 21:38
    Permalink

    Ymmärtämistä riittää…koko valtava tietoisuus ja tiedostaminen pelastaa koko maailman. Ei muuta kun lisää virkahenkilöiden matkailua – jokaikiseen kolmannen maailman maahan täältä suurvallasta. Lisää tiedonkeruuta, kiitos. Rajat voidaan poistaa kokonaan, koska avoimet rajat ovat yhtä tyhjän kanssa. Meillähän on rahaa ja rajaton piikki auki. Tänne vaan – meillä on varaa ja tilaa….Suomi voi pelastaa koko loppu maailman.

    Ihan oikeasti kyllästyttää tämä tärähtäneistön sekoilu. Ihan turhaa nyhräämistä tuokin migrin touhuilu. Nyt voidaan ehkä evätä parilta irakilaiselta oleskelulupa, mutta sitten he menevät paperittomina ”maan alle”, Helsinkiin siis ja kaikki järjestyy taas kivasti. Heidän lisäkseen tänne on valmiina tulemaan loputun määrä ns. pakolaisia. Viis sodista, kai nyt ilmainen ylöspito houkuttaa miljoonat liikkeelle. Ei siihen sotia tarvita. Ei muuta kun lisää torkkupeittoja eduskuntaan.

    Reply
  • 16.12.2017 at 13:31
    Permalink

    Kävivät varmaankin kehumassa, että kyllä Suomessa rahaa piisaa niin kuin tilaakin riittää.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.