EU-komissio esittää entistä tiukempia päästörajoja autoille

EU:n komissio ehdottaa entistä tiukempien päästönormien asettamista uusille henkilö- ja pakettiautoille. Lisäksi komissio ehdottaa direktiiviä, jolla lisättäisiin vähäpäästöisten liikenneratkaisujen osuutta julkisissa hankinnoissa. Valtioneuvosto on antanut ehdotuksista kirjelmät eduskunnalle 14. ja 19. joulukuuta.

Henkilö- ja pakettiautoille tiukemmat päästörajat

Komissio esittää, että uusien henkilö- ja pakettiautojen hiilidioksidipäästöjen tulisi vuonna 2025 olla 15 prosenttia alempana vuoden 2020 tasosta, ja 30 prosenttia alempana vuonna 2030.

Henkilöautoille on aikaisemmassa asetuksessa asetettu vuodelle 2020 raja-arvoksi 95g CO2/km ja pakettiautoille 147g CO2/km. Uuteen asetusehdotukseen ei ole esitetty numeerisia raja-arvoja vuosille 2025 ja 2030, koska päästöjen mittaustapa on parhaillaan muuttumassa. Tästä syystä raja-arvot esitetään prosentuaalisesti.

Valtioneuvosto pitää EU:n tasolla tehtäviä toimia päästövähennysten saavuttamiseksi liikennesektorilla tärkeinä. Valtioneuvoston mukaan on kuitenkin huomioitava, että Suomessa autokannan tulisi uudistua huomattavasti nykyistä nopeammin, jotta päästövähennystavoite ja ajoneuvojen energiatehokkuuden parantaminen saavutettaisiin.

Julkisiin liikennehankintoihin ”puhtaita ajoneuvoja”

Komissio ehdottaa direktiiviä, jonka tavoitteena on lisätä puhtaiden eli vähäpäästöisten ja päästöttömien ajoneuvojen markkinaosuutta julkisissa hankinnoissa. Tämä koskee myös raskaita hyötyajoneuvoja, joille ei vielä ole olemassa EU-tasolla asetettuja lakisääteisiä CO2-raja-arvoja.

Tarkistuksella direktiivin soveltamisalaa laajennettaisiin koskemaan ajoneuvojen hankkimisen lisäksi bussiliikenteen julkisia palveluhankintasopimuksia sekä erilaisia tilaus-, vuokraus- ja leasingsopimuksia.

Direktiiviehdotuksessa määritellään ns. ”puhdas ajoneuvo”. Henkilöautot katsotaan puhtaiksi, jos niiden CO2-päästöt ovat pienemmät kuin 40 g/km vuonna 2025. Raskaat ajoneuvot katsotaan puhtaiksi, jos ne voivat hyödyntää liikenteessä joko sähköä, vetyä tai maa- tai biokaasua. Suomen tavoitteeksi ehdotetaan, että kaikista julkisen sektorin hankinnoista 35 % kohdistuisi puhtaisiin ajoneuvoihin vuonna 2025.

Valtioneuvosto katsoo nyt ehdotetun määritelmän rajaavan kestävästi tuotetuilla biopolttoaineilla kuten uusiutuvalla dieselillä tai biokaasulla toimivat ajoneuvot ”puhtaiden ajoneuvojen” ulkopuolelle. Valtioneuvoston kanta on, että tämä on ristiriidassa paitsi Suomen kansallisten, myös komission omien tavoitteiden kanssa, joiden mukaan biokaasun ja muiden biopolttoaineiden käyttöä liikenteessä tulisi lisätä.

Lähde: LVM

6 thoughts on “EU-komissio esittää entistä tiukempia päästörajoja autoille

  • 19.12.2017 at 17:24
    Permalink

    Niin EU:ta, niin EU:ta. Autoille tiukempia ”päästörajoja”, mutta EU:n ulkorajat vuotavat kuin seula.

    Reply
    • 19.12.2017 at 17:37
      Permalink

      EU nauttii ansaitusta maailmanlaajuisesta merkityksettömyydestään, samalla kun imee aallon toisensa jälkeen yhteiskuntaa tuhoavia pakolaisia jälleen kerran todistaen, että kun pää on hiekassa, on perse pystyssä.

      Reply
    • 19.12.2017 at 19:19
      Permalink

      Hyvin huomattu, joitakin rajoja senkun tiukennetaan kun muiden rajojen suhteen suljetaan silmät, katsotaan sormien läpi eikä olla edes huomaavinaan että jotain tarttis tehdä.
      ”Kiva” joululahja suomalaisille mutta saksalaiset ja ranskalaiset autotehtailijat nauravat koko matkan pankkiin.

      Reply
  • 19.12.2017 at 19:30
    Permalink

    Emme osallistu tähän vouhkoiluun -kysykää vaikkapa intiaa tai kiinaa. Suomi on osansa ilmastokusetuksesta jo hoitanut eikä meillä enää ole rahaa enää yhteenkään pelleilyyn.

    Reply
  • 19.12.2017 at 21:59
    Permalink

    Oma autoni tupsauttelee 335g ja kyllä kulkee kun poljnta painaa. Mutta silti keskikulutus on 9.3 litraa bensiiniä. Koskahan nuo grammat ja kulutus täsmäävät yhtä hyvin kuin minulla?

    Reply
  • 20.12.2017 at 18:16
    Permalink

    Haluavat köyhemmän kansanosan liikkumattomaksi. Seuraavaksi viedään puhelimet ja tietsikat koska yliäly softa ei toimi halvoissa romuissa.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.