Näkökulma: Aktiivimalli – Kun työttömiltä viedään ihmisarvon rippeetkin

Vaikka talousnäkymät ovat vihdoin lähes kymmenen vuoden kurimuksen jälkeen hieman valoisammat, vaivaa Suomea edelleen kova työttömyys. Hallituksen hehkuttama digitalisaatio yhdessä teollisen tuotannon ulkomaille karkaamisen kanssa pitää huolen siitä, että työttömyyskorvauksia nostaa moni.

Sipilän hallitus on ottanut työttömyyden taltuttamisen yhdeksi kärkihankkeistaan. Valitettavasti se käy taistoon aivan väärin keinoin. Tehokkaampi ja miellyttävämpi ratkaisu olisi palkita työnhakijoita aktiivisuudesta. Sipilän hallitus ei etene positiivisuuden kautta, vaan käyttää keinoina pakottamista, rangaistuksia ja totaalista kyykyttämistä.

Syyllistämisen tielle lähtenyt hallitus edellyttää, että työnhakija tekee työttömyytensä lomassa pätkätöitä tai osallistuu ”työllistymistä edistäviin palveluihin” tietyssä määrin kolmen kuukauden tarkkailujakson aikana. Mikäli ehdot eivät täyty, rangaistaan työtöntä leikkaamalla yhden päivän työttömyyskorvaus pois kuukautta kohti.

Rangaistus langetetaan ja passiivisen ihmisen leima lyödään otsaan, vaikka työtön olisi aktiivisesti hakenut itselleen (pätkä)töitä tai hakenut tuloksetta TE-palveluiden piiriin.

Jossain suuremmissa kaupungeissa varmasti järjestetäänkin enemmän kaikkia TE-toimiston kursseja, mutta pienemmillä paikkakunnilla kaukana maakuntien keskuskaupungeista moinen toiminta on olematonta. Ja isompiin kaupunkeihin ei kannata useiden kymmenien tai jopa satojen kilometrien päästä hakeutua jo matkakustannustenkin takia. Ennemmin kannattaa ottaa vastaan se työttömyyyspäivärahan leikkaus.

Näin ollen Sipilän hallituksen aivopieru on vain omiaan lisäämään alueellista epätasa-arvoa, ja on vain sanktioksi verhoiltu työttömyysurvan 5 % leikkaus.

Vaikka niitä TE-toimiston työllistymiskursseja paikkakunnalla olisikin, ei niissä samoissa työnhakuryhmissä kenenkään kannata vähän väliä ravata. Varsinkin, kun ne eivät tarjoa koulutetulle ja työkokemusta omaavalle mitään uutta. Niissä kun opetetaan alkoholisteille ja muille elämäntapasyrjäytyneille, että ”Tämä tässä on niin sanottu tietokone, ja tästä se lähtee päälle”.

Minkäänlaista tarveharkintaa näille kursseille osallistumiselle ei käytetä, vaan niihin on laitettu ihmisiä jo parinkymmenen vuoden ajan karenssin uhalla, kun tietty määrä työttömyyttä tulee täyteen. Siellä sitten istut nistien seassa ainoana suhteellisen normaalina ihmisenä, kun on pakko, ja opit kahden viikon aikana käyttämään tietokoneen tekstinkäsittelyohjelmaa työhakemuksen kirjoittamiseksi.

Sipilän hallituksen aivopierun myötä näillä monelle täysin tarpeettomilla haistapaska-kursseilla ravaa yhä useampi. Ja niistä saatava hyöty on täysin olematon. Ei niidenkään järjestäminen ilmaista ole, joten olisiko niihin kulunut raha kannattanut sittenkin antaa työttömille, eli jättää työttömyysturvan leikkaus tekemättä? Työttömyyslukuja yritetään kaunistella vaikka väkisin pakottamalla ihmiset tyhjänpäiväisille kursseille.

Pekka ja pätkätyöt

TE-toimiston Vitutuksen multihuipennus -kursseille osallistumisen lisäksi Sipilän hallituksen mielestä työttömän tulisi tehdä silloin tällöin pätkätöitä välttääkseen työttömyysturvansa leikkauksen. Aina vaan paranee. Mistä kummasta löytyy työnantaja, joka palkkaa jonkun työttömän päiväksi silloin, toiseksi tällöin töihin?

Tuollainen pätkäpalkkaaminen aiheuttaa työnantajallekin turhaa paperisotaa, ja jos työtön tekee joskus työttömyytensä aikana töitä, hän se vasta kuseen joutuukin. Kun tulot muuttuvat, menevät työttömyyskorvaukset, asumistuet ja muut etuudet välittömästi uudelleenarvioitaviksi. Ja maksatus tietysti jäädytetään tutkinnan ajaksi. Kaikenmaailman lippusia ja lappusia pitää täytellä, ja pelätä, millaisen tappion yksi tehty työpäivä lopulta aiheuttaa. Samalla tietenkin ihmetellen, kuinka monen kuukauden päästä saat seuraavan kerran rahaa, ja paljonko saatuja tukia menee uudelleenperintään.

Olemme myös kuulleet paljon esimerkkejä siitä, miten moni on katsottu Kelan silmissä päätoimiseksi yrittäjäksi tehtyään yksittäisiä työkeikkoja. Byrokratia, vaatimukset ja rajoitukset ovat niin tiheä viidakko, että kuka uskaltaa lähteä tukien menettämisen pelossa töihin päiväksi-pariksi? Helpompi vaan ottaa vastaan se yhden päivän etuuden menetys kuussa, kuin lähteä taistelemaan tuulimyllyjä vastaan kuukausiksi.

Työministeriksi ammattikoulupohjalta ponnistanut Jari Lindström on alusta asti osoittanut olevansa toimessa, johon hänen resurssinsa eivät yksinkertaisesti riitä. Hänen kommenttinsa osoittavat suunnatonta näkemyksen ja hahmotuskyvyn puutetta ja jopa ylimielisyyttä. ”Katos herra kun tehdään rengistä, eipä piittaa se vanhasta jengistä”, lauloi Juice aikanaan. Se värssy käy Jarppaan paremmin kuin hyvin.

Pakkohaku tai leipä suusta

Ja aina vaan paranee. Kun tästä alkujärkytyksestä selvitään, tulee työttömille lisää keppiä. Myöhemmin ensi vuonna työttömät lyödään henkisesti kyykkyyn totaalisesti asettamalla vaatimus, että tietyn tarkastelujakson aikana on haettava töitä tarpeeksi monesta paikasta, tai tulee karenssi eli työttömyysturvan määräaikainen katkaiseminen kokonaan.

Kuinka ameeba pitää olla tällaista keksiäkseen? Tässäkin tapauksessa alueellinen epätasa-arvoisuus on vahva. Isoissa kaupungeissa riittää työpaikkoja ja työnantajia, joihin voi hakea. Pikkupaikkakunnilla tämä johtaa siihen, että töitä on haettava joko todella laajalta alueelta maantieteellisesti, tai myös sellaisia paikkoja, jotka eivät ole omalta alalta, tai joihin ei ole mitään realistisia mahdollisuuksia päästä.

Tämä lisää turhien hakemusten määrää dramaattisesti, mistä johtuen moni työnantaja ei laita enää jatkossa työpaikkojaan julkiseen hakuun, vaan paikat täytetään puskaradion perusteella ja ”keittiön oven kautta”. Onko avoimien toimien katoaminen maan alle hallituksen tavoitteena? Piilotyöpaikat tulevat varmasti lisääntymään tämän seurauksena.

Työnhakijoiden aktiivisuuden kyttääminen sekä päivien ja hakemusten lukumäärän laskeminen tulee työllistämään ainoastaan virkamiehiä ja etuuskäsittelijöitä. Ja siitäkin tulee valtiolle lisää kustannuksia. Työttömiä on pakko kiusata ja kyykyttää, maksoi mitä maksoi.

Työttömät tuskin töitä saavat, sillä ministereille ei mene se jakeluun, että jos avoimia työpaikkoja on vain murto-osa työttömien määrästä, ei edes niitä pätkätöitä tule riittämään kuin muutamalle. Tyhjästä on paha nyhjäistä niitä töitä, tai edes haettavia työpaikkoja.

Hallituksen leimakirves heiluu

Hallitus leimaa työttömät passivisiksi ja laiskoiksi ihmisiksi, joille työttömyys on oma valinta. ”Menkää laiskat töihin”, on hallituksen sanaton sanoma. Todellisuudesta vieraantuneen miljonääri-Sipilän tai yllättävän arvonnousun kokeneen amisministerin on mahdoton kuvitella, että joku voisi olla työttömänä tahtomattaan ja ilman omaa syytään, johtuen osaltaan hallituksen omista toimenpiteistä.

Hallitus tarjoaa työttömille pelkkää keppiä. Ennennäkemättömän henkisen nöyryytyksen lisäksi monet saavat kokea nahoissaan sanktiot, joiden seurauksena ajautuvat toimeentulotuen piiriin. Missä säästöt, kun asiakasta ajetaan tuelta toiselle? Eikö kaikille maksettava perustulo olisi yksinkertainen ratkaisu? Kaikki saavat saman verran, ja saadut työtulot eivät vähennä perustulon määrää, jolloin kaikki saatava työtulo siihen päälle on plussaa. Mitään ei tarvitsisi jälkikäteen laskea, tarkistaa, uudelleenarvioida tai periä takaisin. Samalla päästäisiin monimutkaisesta tukien viidakosta, kun nykyään esimerkiksi työttömän tulot voivat koostua monesta erilaisesta palasesta.

On sanoinkuvaamattoman vastenmielistä katsoa, miten hallitus potkii työttämiä päähän. Kun nyt esillä olevat tiukennukset otetaan täysimääräisinä käyttöön, ajetaan tällä politiikalla moni taloudelliseen ahdinkoon. Norminpurkutalkoita ajava hallitus päinvastoin lisää tällä tavalla turhaa byrokratiaa. Kannustavan ja palkitsevan mallin sijasta käyttöön otettu syyllistävä ja rankaiseva malli ennemminkin lannistaa ja passivoittaa ihmisiä entisestään, kun yrityksestä huolimatta ruoska heiluu.

Syrjäytyneiden ja lopullisesti uskonsa ja toivonsa menettäneiden lukumäärä tulee taatusti kasvamaan. Voisin veikata, että itsemurhiltakaan ei voi välttyä, kun hallitus oikein kunnolla potkii päähän, ja työttömiltä viedään ihmisarvon rippeetkin.

Maahanmuuttajilla ei huolta huomisesta

Tällaista se on, kun hallitus kostaa oman ala-arvoisen politiikkansa seuraukset syyttömille, tässä tapauksessa työttömille, jotka ovat ikänsä maksaneet veronsa Suomeen. Samaan aikaan toisaalla jopa useita kielteisiä turvapaikkapäätöksiä saaneet, maahan laittomasti jääneet paperittomat nauttivat mittavista ilmaisista eduista. Terveydenhuollot, lakipalvelut, ruoka, asuminen jne. ovat heille ilmaisia.

Myönteisen oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden työllistyminen tuntuu olevan hallitukselle sydämen asia, samalla kun suomalaisille työttömille ei tarjota töitä, vaan solkipääremmiä. Jos jo pitkään on tuntunut siltä, että tavallinen kantasuomalainen mies on hallitukselle toisen luokan kansalainen, niin työtön sellainen on Sipilän poppoon silmissä teurasjätettä.

Ei näy vasemmistolaisia marssilla suomalaisten työttömien puolesta. Paperittomien ja turvapaikanhakijoiden puolesta kyllä pidetään ääntä. Tämä osoittaa sen, miten kelvoton oppositiokin meillä on.

Edellä mainitut heikennykset tuskin jäävät tämän kelvottoman hallituksen viimeisiksi työttömiin kohdistuviksi negatiivisiksi toimiksi. Työttömän taivaanrannassa on sysimustia pilviä, joilla on verenpunainen reunus.

Katso myös:

15 thoughts on “Näkökulma: Aktiivimalli – Kun työttömiltä viedään ihmisarvon rippeetkin

 • 20.12.2017 at 18:04
  Permalink

  Kirjoitus joka kaikkien suomalaisten pitäisi saada luettavakseen. Viimeisen viikon aikana on tehty useita muitakin päätöksiä jotka voi tulkita suoraksi hyökkäykseksi suomalaisuutta vastaan. Itseään valtamediaksi kutsuvan lehdistön toimesta nämä erittäin haitalliset päätökset on kuitenkin JÄRJESTELMÄLLISESTI piilotettu tarkoituksella järjestettyjen ”skandaalien” taustalle -osa on jätetty kokonaan uutisoimatta vaikka kyseessä on yhteiskunnan kannalta todella merkittävistä asioista.

  -Mitä helvettiä tässä maassa on meneillään? Nykyinen kehitys tulee johtamaan erittäin suuriin ongelmiin jo aivan lähitulevaisuudessa eikä mitään merkkiä suunnan muuttumisesta ole näkyvissä. Onko tämä todellakin kansan enemmistön haluama suunta? Vai elämmekö vähemmistön diktatuurissa joka on suomen perustuslain vastainen järjestelmä?

  Reply
 • 20.12.2017 at 18:09
  Permalink

  Kuntouttavassa työtoiminnassa kun on niin tulee sellanen fiilis monissa paikoissa että nää ”pomot” katsoo sua alas ja aamulla ei edes huomenta sanota takas, onneks näitä mukaviakin on mutta se että tuntuu kuin olisi jotenkin orjana siellä kun hengitetää niskaa ja kyylätää minuutilleen tauot yms ja mitä sä siitä saat 9e päivä. Sitte ne ketkä ihan kunnon palkkaa saa istuu siellä taukohuoneessaan aina kymmeniä minuutteja yliaikaa nauraen räkättäen ja tulee ja menee miten huvittaa.. HIENOA.! olishan se kiva päästä sinne palkkatyöhön mutta koitappa löytää puolikuntosena kroppa rapakunnossa sellasta paikkaa jonne otettais töihin eläkettä et saa kun vielä jotenkin kasassa pysyy. Harmillista kun onnettomuudessa teloo itsensä ja loppuelämä ollaa kuntouttavissa ja työkokeiluissa 9e päivä.

  Reply
  • 11.2.2018 at 23:26
   Permalink

   Kuulostaa keskitysleiriltä.

   Reply
 • 20.12.2017 at 18:19
  Permalink

  Aion hakea itse pääpaskalta joka kuukausi duunia. Jari Lindström tulee saamaan minulta postia ja toivottavasti 300000 työtöntä tekee samoin. Orpo tulee saamaan myös työnhaku pyyntöni. Näinhän siinä käy kun haet olemattomia töitä, itse pääpaska sanoi että kun kyselee joka paikasta niin se työ voi löytyä. Sen takia kohdistan voimani eduskuntaan ja haen sieltä sitä duunia.

  Reply
 • 20.12.2017 at 18:37
  Permalink

  Tässähän täytyy olla kyse paljon puhutusta eurooppalaisista / länsimaisista arvoista joita päättäjämme sanovat usein puolustavansa, kukaan ei ole suostunut kertomaan mitä ne ovat ja miten ne ilmenevät, no näistä teoista ne löytyvät.

  Tämän kaltainen toiminta on ristiriidassa Yk:n ihmisoikeuksien yleismaailmallisten julistuksen kanssa.

  http://www.ohchr.org/EN/UDHR/Pages/Language.aspx?LangID=fin

  Päättäjämme unohtavat syövänsä samasta pussista työttömien kanssa heitä näin kohdellessaan.

  Todellinen sivistyksen taso on luettavissa siitä kuinka vähäosaisia ja vanhuksia kohdellaan.

  ”Äärimmäinen tragedia ei ole se sorto ja julmuus, jota pahat ihmiset harjoittavat, vaan hyvien ihmisten vaikeneminen siitä.”
  Martin Luther King Jr.

  Reply
 • 20.12.2017 at 19:13
  Permalink

  Olin 20-vuotta sitten työttömänä ja jo silloin ”systeemi” oli aivan tarpeeksi perseestä, vaikka se tämän päivän katsantokulmasta katsottuna olikin varsinaista ”hellimistä” ja tuokin oli liikaa. Monet kurssit on tullut käytyä ja hyväksikäyttö -harjoittelusuhteessa oltua, mutta sen järjellisyys oli edes jotesankin ymmärrettävissä sekä motivaatio löytää työtä oli parasta A-luokkaa. Kun tietää suomalaisen kansanluonteen ja Suomen työkulttuurin, jossa valkonahkaista ”makaajaa” ei hyvällä katsota, vaikka kuinka olisikin sen kuuluisan globalistisen taloustilanteen uhri ryyditettynä luonnollisesti Suomen taloustilanne ja iäset ”laatutakuu” hallitukset, joiden kuuluisat ”kannustusloukkujen purkajaiset” ovat saavuttaneet jo legendaarisen aseman suomalaisessa yhteiskuntapolitiikassa, jossa kyykytetään työttömiä ja samanaikaisesti ”ikuiset eläkeiäiset” eli yöntimot elelevät sangen leveästi ja peräti huoletonta elämää valtakunnan viranomaisten ja hallinnon ”erityisessä suojeluksessa”. Jos tuosta vittuunnut ja sanot punaniskan ”valitut sanat” tälle ”hallinnolle” tai peräti kirjoitat lehteen ihmetellen tätä maan makaamista saat niskaasi kaikki sosiaalidemokraattiset jakkukalkkunat cucmiehineen ”rasismista”, ”muukalaisvihasta” ja kaikesta muusta mitä vain suvakkien sairaissa mielissa kuuluu ”ihmisoikeuksiin”. Kukaan suomalainen ei voi olla ”kannustinloukussa”, koska häntä ei kohdella kuin somppua Hölmölässä. Kuvaavaa on valhettelevan nukkehallituksen äskeinen hätäpäätös tai sanoisinko hätäpaska siitä, että kuinka LAITTOMASTI maassa olevien RUSSAKOIDEN elättämiseen on hankittava rahoitusta, etteivät nuo ISIS:ksen muslimiterroristien molo läprpähdä huonosta energiatasosta. Suomalainen yhteiskunta ja sen harjoittama politiikka on sen laatuista Herran loppuvuonna 2017 sen laatuista, että sen kuvaamiseen kävisi ainoastaan kaikki rumat sanat mitä vain maailmasta löytyy. Mielestäni huonoa ei pidä lähteä korjaamaan, vaan homma on jo niin päin persettä, että ainoastaan atomipommi voi korjata pois ne hullut, jotka ovat tämän loppupäässä saaneet aikaan ja pitävät tätäkin riettautta hengissä ei otsansa hiessä vaan vain ja ainoastaan se yksi paikka märkänä. Aamen!

  Reply
 • 20.12.2017 at 23:39
  Permalink

  Eipä ole ollut minunkaan vaimolleni työtä tässä demarikunnassa. On kuitenkin 5 kieltä puhuva, kirjoittava, akateemisesti kouluttautunut ja suurperheen äitinä osaa ja todistetusti on aiemmissa työpaikoissaan osannut organisoida. On joustava ja oma autokin olisi käytettävissä.

  On julkaissut mm. kirjoja (kirjoittajana, kääntäjänä ja toimitussihteerinä) On vain liian pätevä useimpiin töihin alueella, ei nuoleskele eikä kaupunginjohtajaksikaan tosiaan halunnut. Kaikki muut työt kelpaisivat.

  Helmi sioille? Kiitos, ihan mielelläni elämme myös näin. Syömme omien kanojen munia ja lihaa, omia perunoitamme, juureksia ja vihanneksia. Niistä emme maksa verojja. Emme näin ruoki matuja, emme ylläpidä kartelleja ja suoraan sanoen: haistatamme jatkossakin vain watut tälle yhteiskunnalle.

  Repikää siitä!!! Emme enää ole sitoutuneet tähän paskapiiriin. Kun loputkin lapset vihdoin ovat omillaan, karistamme loputkin hajut tästä paskamaasta. Pitäkää tunkkinne!!

  Reply
 • 20.12.2017 at 23:41
  Permalink

  Allekirjoitan kaikki muut tässä kirjoituksessa esiintuodut asiat, paitsi ihmettelyn, miksei vasemmisto reagoi? Siellä oppositiossa kun on muitakin puolueita? SAK ja ammattiliitot nyt pitäisi herättää, koska heidän tehtävänsä on puolustaa duunaria, työtöntäkin jäsentä!

  Reply
  • 21.12.2017 at 08:24
   Permalink

   Ammattiliitot ovat täysin kädettömiä, korkeintaan vastustavat esityksiä, millä ei ole mitään merkitystä lopputulemaan.

   Kelan päivärahastakin täytyy maksaa ammattiliitolle jäsenmaksua, sen verran ammattiliitoa kiinnostaa työtön.

   Politiikan roolista jokaisella oma käsitys, meidän edustajista aina vallitsevan tilanteen oikeuttamiseen.

   Reply
 • 21.12.2017 at 09:01
  Permalink

  Gloobalisaatio, monikulttuurisuus, ihmisten ja rahan vapaa liikkuvuus.
  Toisinsanoen kaikki myydään ulkomaalaisille sijoittajille jotka eivät maksa tänne veroja.
  Työpaikat viedään muualle.
  Ja rajan ylu saapuvat meitä rikastuttamaan elintasopakolaiset, kerjäläiset, taskuvarkaat, huorat, huumediilerit, murtokoplat ja kaikki muukin PASKASAKKI.
  Kiitti vitusti!

  Reply
 • 21.12.2017 at 09:55
  Permalink

  Luettuani näitä kommentteja minun on pakko kysyä: Miksi te suomalaiset tyydytte vain kirjoittelemaan netissä, miksette te nouse barrikadeille? Teillä olisi ollut tilaisuus siihen viimeksi Suomen 100-vuotismuistopäivänä 6.12. pidetyssä Kattilavallankumouksessa, mutta siellä ei ollut suuria kansanjoukkoja. Ei, vaikka Panu Huuhtanen tarjosi siellä itse tekemäänsä erittäin maittavaa hernerokkaa, missä oli aitoa savupalvia.

  Nyrkin heristäminen täällä netissä ei auta mitään. TOIMIKAA! KAADETAAN TUO SAATANAN MAANPETTURIHALLITUS!

  Eero Tillanen

  Reply
 • 21.12.2017 at 13:17
  Permalink

  Ai suomalaiset tekis jotain muuta kuin itkeskelis ja kiristelis hampaitaan? Tämä lammaskansa on päättäjänsä ansainnut ja puheet ”vallankumouksista” on sinänsä tietenkin hauskoja, vaikkakin kovin lapsellisia: lampailla on lampaan luonne.

  Tulevaisuudessa lammasmaisuus voi vähentyä väestön etnisen taustan laajentuessa, ainakin yhteiskunta muuttuu sotatantereeksi nykyiseen verrattuna, se on varma.

  Reply
 • 21.12.2017 at 17:37
  Permalink

  Ttas se perutulo mainiittiin. Eikttekö te pölvästit tajua että se on joaiselle porvarillekin rahaa lissää. Ja se maksatetaan keskiluokalla. otetaan toisella kädellä tonni per työntekijä ja nnetaan toisella kädellä 500. Erotus mene eliitin elättämiseen. Eihnä Suomssa tarvita kuin rahaa duunarille, se luo kysyntää ja terveillä työnantajilla se luo työpaikkoja ja kansalaispalkkoja ei tarvita. Nykyinenporvaristohan hoitaa asioita suurelta osin kommunimin pohjalta. Valtio hoitaakaiken muun paitsi sen rikastumisen. Kansa maksaa ja tekee kaiken. MArkkinataloudesta ei ole tietoajkaan.
  eillä on jo kansalaistakaukset kun 200mrd yritystakauksia sipilän ansiosta. Eli Suomi on pantattu sinne, samat sijoittajat lainaavat trahat itselleen, mutta valtio on takaajana. Ja kun jätetään maksamatta itselleen, valtio maksaa. Saadaan valtion omaisuus. Näin se tehtiin Kreikassakin. Siellä on isänmaaton kansa vailla valtiota ja ainoa mikä merkitsee on raha.
  Kannatan kansannousua ja eroa EU:sta.
  JA uusi puolue – ’KAnsalaisten puolue’, johon porvarit eivät kuulu. Pääoma ei tunne isänmaata. Perustuslaki laitettava uusiki ja kokoomuksen kaltaiset puolueet kiellettävä äärijärjestöinä, samoin Sipilän rasismi. Kuin Natsismia köyhiä kohtaan.

  Reply
 • 22.12.2017 at 06:40
  Permalink

  En ole tänä vuonna hakenut yhtään työpaikkaa koska se on saatan turhaa 56 vuotiaalle. Annoin myös ukaasin TE-viranomaisille, että jos minut pakotetaan johonkin turhalle kurssille tai orjatyöhön alkaa tapahtua. Olen maksanut palkkaveroja 34 vuotta ja se riittää. Keplottelen itseni eläkkeelle koska muuta vaihtoehtoa ei ole. Polvet,selkä ja niska aika paskana. Kaikki on leikattu kertaalleen paitsi kulunut kaularanka. Ei minusta ole enää mihinkään linjalle konttamaan ja toimihenkilö töitä en enää saa. Itseään ei jaksa edes tappaa kuten pari vuotta sitten suunnittelin. Pitäähän sitä jotain kiusaa porvareille olla.

  Reply
 • 22.12.2017 at 12:30
  Permalink

  Tässä on kyllä tietoisesti tietyn ihmisryhmän (työttömät) ihmisarvo ja ihmisoikeudet paiskattu romukoppaan, seurauksista piittaamatta. On arvot kohillaan, totisesti.

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.