Poliisi kampanjoi valepoliiseja vastaan: Muistutus jääkaapin ovessa kehottaa pitämään pankkitunnukset salassa

Älä kerro verkkopankin tai maksukortin tunnuksia kenellekään – ei vaikka kysyjä kertoisi olevansa poliisi. Näin poliisi muistuttaa kampanjassaan, jonka tavoitteena on ennalta estää valepoliisien tekemiä huijausrikoksia.

Poliisi on yhteistyössä finanssialan sekä vanhus- ja eläkeläisjärjestöjen kanssa tuottanut materiaalia huijausten ennalta estämisen tueksi. Poliisi on painattanut staattisia tarroja vaikkapa ikäihmisen jääkaapin oveen liimattavaksi sekä tehnyt tulostettavaa materiaalia verkkosivulleen sekä nostaa asiaa esille sosiaalisessa mediassa.

Verkkosivulla on myös tulostettavia ja leikattavia muistilappuja, joita voidaan kiinnittää magneetilla sopivaan paikkaan, jos staattista tarraa ei ole saatavilla. Muistilappujen sanoma on sama kuin tarroissa: Älä kerro verkkopankin tai maksukortin tunnuksia kenellekään – ei vaikka kysyjä kertoisi olevansa poliisi.

Laaja koko maata koskeva ongelma

Valepoliisirikoksista on syntynyt Suomeen vakava ongelma. Kuluvan vuoden aikana poliisina esiintymisestä eli virkavallan anastuksista, niihin liittyvistä petosrikoksista ja niiden yrityksistä on kirjattu jo 950 rikosilmoitusta.

Valepoliisi-ilmiössä poliisina esiintyvät rikolliset käyttävät hyväkseen suomalaisten luottamusta virkavaltaan. Valepoliisit kalastelevat erityisesti ikäihmisten pankkikortti- ja verkkopankkitunnuksia.

Valepoliisirikosten rikosvahingot ovat kuluvana vuonna yhteensä lähes miljoona euroa.

– Kaikenlainen huijaaminen poliisien, pankkien henkilökunnan ja muiden luottamusta herättävien tahojen nimissä on lisääntynyt. Soitettujen puheluiden lisäksi huijarit ovat pyrkineet pääsemään iäkkäiden henkilöiden asuntoihin ”tarkastamaan” näiden arvo-omaisuutta, käteistä rahaa ja aseita, poliisitarkastaja Jyrki Aho Poliisihallituksesta kertoo.

Poliisilaitokset, Poliisihallitus ja Keskusrikospoliisi tekevät ilmiön torjunnassa tiivistä yhteistyötä keskenään. Ilmiön torjunnan koordinoinnista vastaa Keskusrikospoliisi.

Tehokkainta on ennalta estäminen

Valepoliisirikoksissa tehokkainta rikostorjuntaa on estää niitä ennalta yhteistyössä eri tahojen kanssa. Viesti on yksinkertainen: Älä kerro verkkopankin tai maksukortin tunnuksia kenellekään – ei vaikka kysyjä kertoisi olevansa poliisi.

– Varallisuuteen sekä pankkikortti- ja pankkitileihin liittyvät tiedot on pidettävä salassa. Niitä eivät kysele poliisi, pankki tai muutkaan viranomaiset. Rikollista tietojen kalastelua tehdään niin puhelimitse, sähköpostitse kuin tekstiviestillä. Tietoja ei tule antaa, vaikka niitä tultaisiin ovelle vaatimaan, Aho korostaa.

Soita huijauksesta tai sen yrityksestä heti hätänumeroon

Huijauksista on aina välittömästi ilmoitettava hätänumeroon 112.

Hätäkeskuslaitoksen toimialapäällikkö Kimmo Kuusiston mukaan valepoliisitapaukset kuuluvat omaisuuden suojaan liittyviin tehtäviin, joten soitto 112:een on paikallaan.

– Hätäkeskuspäivystäjä tekee tapahtumasta riskinarvion, esittää ilmoittajalle tapahtumaan liittyviä kysymyksiä, määrittelee jatkotoimenpiteet sekä ohjeistaa ilmoittajaa, Kuusisto sanoo.

Poliisi korostaa, että myös huijausten yrityksistä on todella tärkeää ilmoittaa hätänumeroon.

Maksukorttien ja verkkopankin käytön rajoitukset käyttöön

Poliisin verkkosivulla osoitteessa http://www.poliisi.fi/rikokset/huijaukset#Valepoliisi-ilmiö on tietoa ilmiöstä sekä ohje, miten rahat voidaan suojata huijareilta. Ohje voidaan tulostaa ja sitä voidaan jakaa erilaisissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa. Myös omaiset voivat tulostaa ohjetta niin itselleen kuin läheisilleenkin muistutukseksi.

Vahingon torjunnasta ja turvallisuudesta vastaava johtaja Risto Karhunen pankkeja edustavasta Finanssiala ry:stä korostaa, että maksukortteihin ja verkkopankkiin kannattaa laittaa päivä-, nosto- tai muut käytettävissä oleva rajoitukset.

– Tällä tavoin väärinkäytöstapauksessa vahinkojen määrä voidaan rajoittaa pieneksi. Rajoitukset voi tehdä verkkopankissa ja rajoitusten laittamiseksi kannattaa pyytää apua läheisiltä tai myös pankista, Karhunen sanoo.

Huijauksista tiedotettava laajasti

Vanhustyön Keskusliiton Kotiturvahankkeen projektivastaavan Kaisa Eskelisen mukaan on erittäin tärkeää tiedottaa ilmiöstä laajalti sekä suoraan ikääntyneille ihmisille ja näiden omaisille että heidän parissaan työskenteleville ammattilaisille ja vapaaehtoisille.

– Vaikka tilastollisesti iäkkäillä on muuta väestöä pienempi riski joutua rikoksen uhriksi, valepoliisitapauksissa vaaravyöhykkeessä ovat erityisesti iäkkäät, hän sanoo.

Hän muistuttaa, että ikääntyneiden määrä kasvaa lähivuosina, joten siinäkin mielessä heidän huomioimisensa tässä asiassa on tärkeää.

Hän kehottaakin sekä omaisia että kaikkia muitakin vanhusten kanssa tekemisissä olevia ottamaan asian vanhusten kanssa jutellessaan esille: pankkiasiat on pidettävä salassa, verkkopankin tai maksukortin tunnuksia ei pidä kertoa kenellekään. Ja myös muistuttaa, että mahdollisissa huijauksissa ja niiden yrityksissä pitää soittaa hätänumeroon.

Lähde: Poliisi

 

3 thoughts on “Poliisi kampanjoi valepoliiseja vastaan: Muistutus jääkaapin ovessa kehottaa pitämään pankkitunnukset salassa

  • 20.12.2017 at 11:34
    Permalink

    Ovatko ihmiset niin saatanan tyhmiä että menevät tuollaiseen retkuun?

    Reply
    • 20.12.2017 at 13:13
      Permalink

      Kuule vanhukset ovat. He ovat tottuneet olemaan esivallalle kuuliaisia ja lapsesena saaneet sellaisen koivumäen herra -kasvatuksen, että on toteltava poliisia ja muutoinkin käyttäydyttävä kohteliaasti toisia ihmisiä kohtaan. Ja mikä pahinta. He ovat rehellisiä, olleet ja ovat yhä työteliäitä, jos kunto antaa vain myöten. Lisäksi nämä fossiilit liitukaudelta ovat auttavaisia ja hyväsydämisiä ihmisiä. Joka syksy nämä eläke mummot ja -vaarit tunkevat pienistä eläkkeistään seteleitä terroristijärjestö SPR:n punaiseen moolokinkita lippaaseen jota on tietenkin pitelemässä alakoululainen killisilmä niin hyväuskoisena kuin vain pieni lapsi voi olla. Uskoakseni työkykyisistä ihmisistä ei enää lankea tuohon jo 10 000 kertaan koeteltuun ansaan, joka saattoi harhauttaa muutamia ihmisiä, sillä suomalaiseen yhteiskuntaan on kuulunut jo ennen itsenäisyyttä ja vallankin silloin esivallan pelko ja kunnioitus, jota poliisi on edustanut aina Kauhavan rumasta vallesmannista alkaen, jolloin rahvas sai kirjaimellisesti keppiä ja jalkapuuta vähänkin pahennusta aiheuttaneestä käytöksestä. Oikein tosi rikolliset ja pohojalaaset puukkojunkkarit vietiin Vaasan vankilaan hilut kintuissa leivättömän pöydän ääreen, joissa palvelut olivat tuolloin hieman huonompaa sorttia kuin nykyisissä täyden palvelun residensseissä.

      Reply
  • 20.12.2017 at 13:15
    Permalink

    Odotan suurella mielenkiinnolla kampanjaa, jossa kansalaisia aktiivisesti varoitetaan nykyisestä valehallituksesta.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.