Romutuspalkkio sekä muunto- ja sähköautotuet edistämään autokannan uudistumista

Romutuspalkkio ja muut ajoneuvokannan uudistamiseen tähtäävät tukikokeilut eli muuntotuki ja sähköautojen hankintatuki käynnistyvät vuodenvaihteen jälkeen. Trafi vastaa tukien myöntämisestä.

”Asiakkaan näkökulmasta prosessista on tehty mahdollisimman selkeä eli käytännössä autokauppa tai autojen maahantuojat hoitavat romutuspalkkion ja hankintatuen hakemisen Trafilta. Lähetämme virallisen päätöksen tuen myöntämisestä asiakkaalle, mutta itse tuen haku ja hyödyntäminen hoituu uuden tai leasing-auton hankinnan yhteydessä”, kertoo projektia vetävä kehityspäällikkö Tuovi Tervasmäki.

”Bensa- ja dieselkäyttöisen auton muuntotuki kaasu tai etanolikäyttöiseksi haetaan sen sijaan suoraan Trafilta. Tukea voi hakea sen jälkeen, kun auto on muutoskatsastettu”, muistuttaa Tervasmäki.

Romutuspalkkiota voi saada 1500-2500 euroa, josta valtion osuus on 1000-2000 euroa ja autoalan 500 euroa. Sähköauton hankintatuki on 2000 euroa ja kaasu- tai etanolikonversion muuntotuki 200-1000 euroa. Romutuspalkkio on voimassa 1.1.-31.8.2018 ja hankinta- ja muuntotuki vuodet 2018-2021.

Romutuspalkkion edellytyksenä auton liikennekäytössä olo sekä vuoden omistajuus

Romutuspalkkion voi käyttää uuden, vähäpäästöisen henkilöauton hankkimiseen 1.1.-31.8.2018. Palkkion saamisen edellytyksenä on, että romutettavaksi tuotava auto on käyttöönotettu vuonna 2007 tai aikaisemmin ja se ollut liikennekäytössä vuoden 2017 aikana sekä romutushetkellä. Romutuspalkkion käyttäjän on pitänyt myös olla auton omistajana tai haltijana romutusta edeltävät 12 kuukautta.

Tarkemmat ohjeet www.trafi.fi/romutuspalkkio.

Sähköautotukea myös leasing-autoille, muuntotuki myönnetään muutoskatsastuksen jälkeen

Sähköautojen hankintatukea myönnetään sekä sähköautojen ostamiseen että leasing-käyttöön. Hankintatuki vähennetään heti ostotilanteessa auton myyntihinnasta ja auton maahantuoja hakee tuen takaisin Trafilta. Leasing-tapauksissa autoa välittävä yritys hakee tukea suoraan Trafilta.

Muuntotukea annetaan bensa- ja dieselkäyttöisen auton muuttamisesta kaasu- tai etanolikäyttöiseksi. Edellytyksenä tuen saamiselle on, että konversio on tehty määräysten mukaisesti ja käyttövoimaksi muutoskatsastuksessa merkitään joko kokonaan tai osittain kaasu tai soveltuvuus korkeaseosetanolille. Teknistä tukea saa katsastustoimipaikoilta.

Lisätietoja Trafin sivuilta sähköautojen hankintatuesta ja muuntotuesta.

Auton tiedot helppo tarkistaa Trafin sähköisistä palveluista

Oman auton tiedot, kuten käyttöönottovuoden tai tämänhetkisen tiedon siitä, onko auto ilmoitettu liikenteeseen, voi tarkistaa helpoiten Trafin oma asiointi -palvelusta. Auton liikennekäyttöön otto hoituu myös samassa palvelussa.

Trafin chat-palvelusta (arkisin klo 10-20) tai rekisteröinnin neuvonnasta, p. 029 534 5100 (arkisin klo 8–16.15) voi tarkistaa, milloin auto on ollut ilmoitettuna liikenteeseen tai poistettuna liikennekäytöstä.

Lähde: Trafi

3 thoughts on “Romutuspalkkio sekä muunto- ja sähköautotuet edistämään autokannan uudistumista

  • 20.12.2017 at 12:43
    Permalink

    Eli veronmaksajat maksavat jo valmiiksi varakkaille tukea kalliin sähkökinnerin hankintaan. Ei muuta kuin perään tarra; ”Hei köyhä, sinäkin maksoit tätä!” Jee jee…

    Reply
  • 20.12.2017 at 13:17
    Permalink

    Mitä uutta tuossa on? Olen romuttanut jo monta autoa aivan itse.

    Reply
  • 1.2.2018 at 14:05
    Permalink

    Olin tässä yhteydessä flexfuel turhakkeen valmistajaan. Kyselin heiltä, miten on testattu moottorin, ruiskun ja polttoainelinjojen kestoa. Kysyinpä myös sitä, mitenkä mekaaninen lisähärpäke suojaa millään tavoin mm. moottorin tiivisteitä, ruiskun osia, tai polttoaine järjestelmää, varsinkin vanhemmissa autoissa, joita ei ole ylipäätään tehty kestämään etanooli bensiiniä. Sattuipa niinkin, että heidän mukaansa tuo ”keksintö” soveltuu minunkin autooni, joka vuosimallia -98. Ovat kuulemma kaverien autoissa laitetta testanneet, tutkittu vain silmämääräisesti, ja mukana ovat tahot kuten vtt, trafi, jotka ovat hurahtaneet tähän ilmasto uskontoon. Eli pelkkiä teoreetikkoja on toteamassa asioita, jotka todellisuudessa autoista ei tiedä hittojakaan. Sattuupa olemaan niinkin, että autoni käsikirjassa yksiselitteisesti ja selkeästi lukee, että lisäaineiden käyttö polttoaineessa (Bensiini) on kielletty, ja lisäaineethan tarkoittavat juuri polttoaineen jäänestoa, eli alkoholia, eli etanooli pohjaista jäänestoa. Tämä kielto on jo annettu -98 vuosimallin autoon, niin mitenkä ihmeessä tämä mekaaninen laite nyt sitten mahdollistaa jopa 85% etanooli bensiinin käytön, kun jo pienikin määrä on kielletty. Aivan varmasti on niinkin, että laitteella on perävalo vastuut ja takuut, kun koneenne paukkuu, ette saa mistään korvausta. Koko touhu perustuukin musta tuntuu menetelmälle, jota on markkinoitu harhaanjohtavasti, ja jota ei todellisesti sekä perusteellisesti ole edes tutkittu, mutta silti kehdataan markkinoida jopa kotivähennys, että verohelpotuksin.

    Kannattaa ennen asentamista harkita tarkoin vastuu asiaa, jos jotakin sattuu, voisinpa sanoa niinkin, että kun sattuu, sillä monissa vanhoissa merkeissä on kielletty lisäämästä jo pieniäkin määriä etanolia, eli jäänestoa. Eipä unohdeta sitäkään tosiasiaa, että etanoolibensiiinillä kulutus kasvaa, ja tehot laskee, kun moottorin tehosta iso osa menee alkoholin polttamiseen. Voisi hirteisesti verrata jopa ihmiseen, jos ihminen nauttii alkoholia runsaasti, teht laskee, ja maksa joutuu koville. Kumma vimma vaan valtiolla ja lukuisilla yrityksillä on kova vimma tuhota ihmisten omaisuutta joutumatta siitä vastuuseen. Maantiesuola syövyttää autot ja autotallien lattiat piloille, näillä polttoaine ”ihmeillä” taas tuhotaan ihmisten moottorien tiivisteet ja lopulta koko kone, eikä taaskaan löydy vastuunkantajaa asiaan.

    Eiköhän se muutossarjojen tarkoitus jo ilmene jutun otsikosakin, ”muunto- ja sähköautotuet edistämään autokannan uudistumista”, eli moottoreiden rikkoutumista odotellessa.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.