Työryhmä selvittämään alkoholijuomien rajat ylittävän etämyynnin rajoittamista

Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut työryhmän, jonka tehtävä on selvittää alkoholijuomien rajat ylittävän etämyynnin rajoittamista ja tehdä ehdotukset uusiksi säännöksiksi. Työssä on otettava huomioon eduskunnan esittämät reunaehdot. Työryhmän toimikausi on 21.12.2017–15.3.2018.

Eduskunta edellyttää selvennystä alkoholijuomien etämyyntiin

Nykyiset alkoholijuomien ulkomaiseen verkkokauppaan eli rajat ylittävään etämyyntiin liittyvät säännökset ovat epäselvät. Niitä on tulkittu EU-tuomioistuimessa olleen tapauksen (C-198/2014 Visnapuu) yhteydessä. EU-tuomioistuimen mukaan Suomen nykyisen alkoholilain mukainen kielto alkoholijuomien ulkomailta tapahtuvaan etämyyntiin on EU:n oikeuden mukainen tietyillä edellytyksillä. Helsingin hovioikeus käsitteli asiaa keväällä 2017 ja koska tuomiosta valitettiin, lainvoimainen ratkaisu riippuu nyt korkeimman oikeuden päätöksestä.

Äänestäessään alkoholilaista 19. joulukuuta eduskunta edellytti, että hallitus selvittää etämyyntiä koskevat säännökset. Selvityksessä on otettava huomioon EU-oikeuden vaatimukset sekä korkeimman oikeuden tuleva ratkaisu ns. Visnapuu-tapauksessa. Eduskunta edellyttää, että alkoholijuomien vähittäismyynnin yksinoikeus säilyy Alkolla ja että samalla turvataan suomalaisten elinkeinonharjoittajien yhdenvertaisuus suhteessa ulkomaalaisiin alkoholijuomien myyjiin. Myös nykyinen alkoholijuomien myynnin luvanvaraisuus pitää säilyttää ennallaan.

Valmistelussa on otettava huomioon myös valmisteverojen sujuvalle perinnälle asetettavat vaatimukset.

Työryhmän puheenjohtaja on johtaja Kari Paaso sosiaali- ja terveysministeriöstä ja jäsenet edustavat keskeisiä ministeriöitä, valvontaviranomaisia ja elinkeinoelämää. Työryhmä kuulee työnsä aikana eri asiantuntijoita.

Lähde: STM

 

2 thoughts on “Työryhmä selvittämään alkoholijuomien rajat ylittävän etämyynnin rajoittamista

  • 22.12.2017 at 10:51
    Permalink

    Mikäs se on se EU:n vapaa sisäinen kauppa? Miksi meille koko ajan valehdellaan? Alkoholia pitää saada ostaa siinä missä ajoneuvojakin ilman lisäveroja, koska oleme EU:ssa. Jos Suomi haluaa näitä säädellä, sitten pitää erota EU:sta.

    Pellejä koko porukka!!

    Reply
  • 22.12.2017 at 12:14
    Permalink

    Mitenkäs se tavaran vapaa liikkuvuus? Ei koske suomalaisia? Ilman papereita voit tulla ikuiseksi elätettäväksi mutta alkoholin rajanylitys laitonta ?

    Tätä on EUVOSTOLIITTO. Vastuuta ilman vapauksia. Pelkkää vittuilua päivästä toiseen.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.