Apulaisoikeuskansleri: Turvapaikanhakijan tulisi saada tallentaa turvapaikkapuhuttelunsa

7

Apulaisoikeuskansleri saattoi sisäministeriön ja Maahanmuuttoviraston tietoon näkemyksensä, että turvapaikkapuhuttelun tallentaminen nauhalle kuuluu hakijan sananvapauteen eikä sitä voida tällä hetkellä voimassa olevan lain nojalla kieltää. Hän pyysi ministeriötä ilmoittamaan maaliskuun 2018 loppuun mennessä, ovatko ministeriö ja virasto arvioineet uudelleen turvapaikkapuhutteluiden tallentamiskäytäntöjä.

Maahanmuuttovirasto oli ilmoittanut kantelijalle, joka aikoi ryhtyä toimimaan turvapaikanhakijoiden avustajana, ettei turvapaikkapuhuttelun tallentaminen äänen tai kuvan muodossa ole sallittua. Maahanmuuttovirasto huolehtii itse puhuttelun tallentamisesta, ja hakija tai hänen avustajansa voi pyytää tallenteen itselleen. Sisäministeriö tuki lausunnossaan Maahanmuuttoviraston kantaa, ettei videotallentaminen ole perusteltua. Ministeriö katsoi muun ohessa, että videotallennus voi häiritä puhuttelua ja lisätä työvaiheita, ja että huomioon tulisi ottaa myös se, miten tallennetta käytettäisiin.

Apulaisoikeuskansleri oli eri mieltä Maahanmuuttoviraston tulkinnasta, jonka mukaan oikeus tallentaa turvapaikkapuhuttelu kuuluisi vain Maahanmuuttovirastolle. Menettelydirektiivissä ja ulkomaalaislaissa säädetään viranomaisen mahdollisuudesta tallentaa puhuttelu. Säännöksissä ei kuitenkaan kielletä hakijaa itse tallentamasta puhuttelua. Yleisen tulkintasäännön mukaisesti poikkeusta perusoikeudesta tulee tulkita supistavasti. Viranomainen ei voi yleisesti kieltää hakijaa tallentamasta puhuttelua, jossa tämä itse on läsnä asianosaisena, sillä tallentamiskielto loukkaisi hakijan sananvapauden suojaa. Apulaisoikeuskansleri totesi, että sananvapauden ja muiden perusoikeuksien rajoitusten tulee perustua eduskuntalakiin ja olla tarkkarajaisia ja riittävän täsmällisesti määriteltyjä ja että rajoitusperusteiden tulee olla perusoikeusjärjestelmän kannalta hyväksyttäviä ja painavan yhteiskunnallisen tarpeen vaatimia.

Apulaisoikeuskansleri totesi lisäksi, että pelkästään turvapaikkapuhuttelun tallentaminen ei merkitse yksittäisen viranhaltijan yksityisyydensuojan loukkaamista. Puhuttelun tallennus kohdistuu puhuttelutilaisuuden olosuhteisiin yleisesti eikä erityisesti viranhaltijan henkilöön, millä on merkitystä arvioinnissa. On oikeudellisesti eri asia, mikäli tallenne luovutetaan ulkopuoliselle luvattomasti. Tällöin hakija tai avustaja voi syyllistyä jopa rikokseen. Tämä arvioidaan kuitenkin jälkikäteen.

Lähde: OKV

7 KOMMENTIT

  • Kultamunilla ohituskaista kohta kuuustelujen tallentamisessakin.
   Uusaatelin uusoikeudet lisääntyvät kun kantasuomalaisille jää vain ne velvollisuudet.

 1. Saavatkos myös iranomaiset sen tallentaa myöhempää käännöstä/käsittelyä varten?

  Ja mitenkäs sitten kansasuomalaisten äänitysoikeus poliisin kuulustelussa?

  • Niin, tämähän on jo huomattu, on kaksoisstandardit tavalliselle taunolle ja monikultturisuuden kultamunalle ja nuo matut tietää tämän. Onhan noita neuvojia ainakin pääkaupunkiseudulla.

 2. Suomessa eivät kansallismieliset, saatika sitten vastarintaliikkeen edustajat eivät saa tallentaa poliisikuulusteluaan, vaikka se ei olisi ”keltään pois” niin kuin desanttien tapana on aina sanoa. Ja tämä ns. ”poliisikuulustelukin” pääsääntöisesti johtuu siitä, – että taas näin 100-vuotta ”viimeisestä” kuluneena -Helsingin punakaartin poliisi ei katso ihan ”kaikkien” syntyperäisten suomalaisten oikeudeksi käydä edes piipahtamassa maansa hallintopääkaupungissa muualta Suomesta. Eli sieltä, jossa pitävät majaa ”lahtarit” ja vielä pahempaa – isänmaalliset suomalaisuuttaan rakastavat sekä menneiden sukupolvien työtä kunnioittavat ihmiset, jotka ovat vielä säilyttäneet parhaimman ja läheisimmän suhteen ympäröivään luontoonkin ymmärtäen sen aidon kauneuden ja ymmärryksen sen todelliseksi suojelemiseksi niin, että se hyödyttää parhaiten ihmistä, metsää ja vieläpä metsän ”asukkaitakin”.
  P.S. Eli siten, että kun AamuTV:n takapihalla juoksee Kettu. Ei siitä mennä viikkokausiksi aivan sekaisin.

 3. Tyhmä ehdotus!!!
  Näin turvapaikahnakija voi muista kokonaisena keksitty tarinan ja niin jatkossa ostettu/keksitty tarinat toistuvat

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.