Ammattiliitto Pro: Rahoitusalan lakossa on myös kyse naisen eurosta

5
Mitä suurempi osa palkankorotuspotista rahoitusalalla toteutetaan kaikille jaettavana yleiskorotuksena, sitä paremmin se turvaa erityisesti naisten ansiokehitystä, kertoo ammattiliitto Pro.

Pron yhtenä tärkeänä tavoitteena rahoitusalalla on palkkatasa-arvon edistäminen. Se edellyttää, että naisten euroa ei saa yhtään nykyisestä kutistaa.

– Jos rahoitusalalla suurin osa palkankorotuspotista toteutetaan työnantajan määräämänä henkilökohtaisissa kehityskeskusteluissa, silloin vain jotkut saavat palkankorotuksia. Tällainen menettely olisi ristiriidassa työelämässä yleisesti vaaditun palkkatasa-arvon kanssa. Palkkatasa-arvoon pyrkiminen edellyttää konkreettisia toimia. Mahdollisimman suuri yleiskorotus nostaa tehokkaimmin koko rahoitusalan naisten palkkoja, Pron finanssialan johtaja Antti Hakala sanoo.

Rahoitusalan työntekijöistä 68 prosenttia on naisia. Naisten osuus peruspankkityötä tekevissä on lähes 85 prosenttia, kun miehiä on puolet alan asiantuntija- ja esimiestehtävissä sekä johtotehtävissä. Peruspankkityössä työskentelee noin 10 000 naista ja heidän säännöllisen työajan keskiansionsa kuukaudessa on 2851 euroa. Kaikkien suomalaisten palkansaajien keskimääräinen ansio on lähes 3400 euroa kuukaudessa.

Ammattiliitto Pro on vaatinut alan työehtosopimusneuvotteluissa, että palkankorotuksen pitää noudattaa ns. yleistä linjaa eli 3,2 prosenttia ja siitä paikallisesti sovittavan erän tulee olla sama kuin muilla sopimusaloilla eli noin 30 prosenttia.

– Mitä suurempi osa palkankorotuksesta rahoitusalalla toteutetaan kaikille samanlaisena yleiskorotuksena, sitä paremmin se turvaa erityisesti naisten ansiokehitystä, Hakala toteaa.

Jäsenen lakkoterveiset

Pron keräämien tietojen perusteella rahoitusalan lakko on sulkenut pankkikonttorit hyvin koko maassa. Lähinnä vain Helsingissä osa konttoreista kyetään pitämään auki.

Lakossa olevat pankkilaiset ovat lähettäneet toisilleen kannustavia viestejä.

Tässä toivottelen neuvottelijoille tsemppiä ja pyydän pysymään lujana! Ennen on aina naisvaltaisia aloja sorsittu ja nyt on hyvä yritys jälleen meneillään. Näistä sopivat ja nämä sopivat aina niille, jotka voivat itse valita työaikansa, jotka eivät ikinä ole la-su tai iltoja töissä, mutta pikkumuurahaisten tulisi aina taipua kaikkeen. Ja ilman mitään korvausta. Älkää taipuko työantajien vaatimuksiin! Ei ainakaan ilman kunnon korvausta ja sittenkin harkiten. Kaiken ei tarvitse olla 24/7 tarjolla, kun kenenkään hengestä ei ole kysymys!

Lakko jatkuu 29. tammikuuta kello 23.59 asti. Sovittelua jatketaan 2.1.2018 kello 12. Jos sovintoon ei päästä, lakon toinen aalto toteutuu 4. – 5.1.2018.

Lähde: Proliitto.fi

5 KOMMENTIT

 1. meetoo porukka asialle. Mustamaalaatte muutaman pankkipampun maineen ja lyötte oikein olan takaa somessa niin eiköhän ala sopimukset parantua. Jos ei, kampanjan seuraava kohde työantajapuolen joitain isoja kihoja. Eihän niissä perää tarvitse olla muuta pelote on valtava.

 2. Miksi muuten naisvaltaisilla aloilla on poikkeusketta miehet johtotehtävissä? Miksi?

  Ja kun aina verrataan naista ja miestä palkoissa niin voisiko olla että mies on vaan pätevämpi hoitamaan tiettyjä asioita? Ja onko otettu huomioon sitä että lasten teon aikana naisten ikälisät jäävät tienaamatta?

  On paljon asioita jotka vaikuttavat palkaeroihin. Yksi on siinä että miehet varmaan vaativatkin enemmän palkkaa kuin naiset.

 3. Nyt jäitä hattuun kaikki feministit! Tuntuu, kuin kaikesta yhtäkkiä on alettu syyllistää miehiä. En puolustele sellaista, joka ahdistelee, mutta tuntuu kuin mikä vaan väittämä menee läpi, jopa vuosikymmenten takaa! Yhteiskunta oli silloin ihan toisenlainen, ei vanhoja asioita voi enää viedä oikeuteen.
  Naisen euro on oltava pienempi kuin miesten, koska työtehtävissäkin pitää kyetä samaan. Naiset ei siihen vaan kykene ja piste. Kuitenkin jatkuvasta tyytymättömyydestä huolimatta naiset elävät huomattavasti iäkkäämmäksi kuin miehet, eli nauttivat eläkettäkin paljon kauemmin! Ottakaa kokonaisuus huomioon!

  • Tuosta väittelin aikanaan naispuolisen työkaverin kanssa. On fyysisiä ammatteja ja työtehtäviä mihin naiset eivät kerta kaikkiaan pysty, fysiikka tulee vastaa. Mutta miehet pystyvät kyllä kaikkeen mitä naiset tekevät ja kyse on nimenomaan ammateista. Ei antanut periksi ja suuttui. Alkoi kertomaan esimerkkejä kuinka oli vaihtanut auton renkaat ilman miehensä apua, hieman nauratti naisen logiikka.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.