Katso poliisin ohjeet turvalliseen ilotulitteiden käsittelyyn

2
Oulun poliisi on kirjannut ylös ohjeistuksen vuoden vaihtumista juhliville. Artikkelissa kerrotaan, miten ammut raketteja turvallisesti.

Uuden vuoden juhlinnassa poliisin näkökulmasta tärkeintä on ihmisten turvallisuus. Poliisi valvoo yleistä järjestystä ja turvallisuutta, jotta onnettomuuksilta ja haaverilta vältyttäisiin. Valvonnan kohteina on erityisesti ilotulitusvälineiden ja alkoholin käyttö. Vastuunsa kantavilla aikuisilla on tässä keskeinen rooli, jota ei voi liiaksi korostaa.

– Turvattomuutta ja vaaratilanteita voi jokainen välttää huolellisuudella ja oikealla asenteella. Ilotulitteita ei saa käsitellä päihtyneenä, eikä niitä saa luovuttaa alaikäisille. Vastuuntuntoinen porukka esimerkiksi estää juopunutta kaveria käsittelemästä ilotulitteita. Poliisi näkee valitettavan usein uutena vuotena liikkeellä alaikäisiä päihtyneitä. Toivomme, että vanhemmat kantavat vastuunsa tässä asiassa, eivätkä osta alaikäisille päihteitä ja ilotulitteita, kertoo ylikomisario Arto Autio.

Raketteja ja muita ilotulitteita saa käyttää uudenvuodenyönä kello 18 – 02. Poliisi toivoo, että kansalaiset ovat tämän luottamuksen arvoisia ja ottavat ympäristön huomioon ilotulitteita ampuessaan.

1.12.2009 voimaan tulleen lakimuutoksen myötä ilotulisvälineitä saa pitää hallussaan ja käyttää vain 18 vuotta täyttänyt henkilö. Ilotulitusvälineita ei saa luovuttaa alle 18-vuotiaille.

Tyypillisimmät poliisin tehtävät vuodenvaihteessa liittyvät huonokuntoisiin päihtyneisiin, ravintoloissa ja kaduilla tapahtuviin pahoinpitelyihin ja kotihälytyksiin. Myös erilaiset ilotulitteilla aiheutetut vahingot ja häiriöt työllistävät poliisia perinteisesti ympäri poliisilaitoksen aluetta.

– Hauskanpito on tietenkin sallittua, mutta toisia uudenvuodenjuhlijoita häiritsevään käyttäytymiseen poliisi puuttuu, sanoo ylikomisario Arto Autio.

Uusi vuosi ja uudet kujeet ovat varmasti näkemisen arvoisia myös vuonna 2018. Sen lisäksi, että ilotulitteiden vääränlainen käyttäminen on rangaistavaa, vääränlaisesta käyttämisestä aiheutuu helposti käyttäjille tai muille elinikäisiä vammoja. Sairaaloiden silmäpoliklinikat täyttyvät liian usein potilaista, joiden vammat ovat peräisin ilotulitteista.

Kymmenen ohjetta uudenvuoden juhlijoille

1) Ilotulitteita ei saa käsitellä juopuneena.

2) Älä luovuta ilotulitteita alaikäisten tai päihteiden vaikutuksen alaisten käytettäväksi.

3) Alaikäiset eivät saa pitää edes hallussaan ilotulitteita. Alaikäisiltä takavarikoidaan ilotulitteet poikkeuksetta, eikä näistä aiheutunutta rahallista menetystä korvata.
Aikuinen: älä hanki ja anna ilotulitteita alaikäiselle lapselle.

4) Ilotulitteiden paukuttelu on sallittua vain uuden vuoden aattona klo 18 – 02.

5) Muista hyvät käytöstavat ja ota muut huomioon. Valitse ilotulitteiden käyttöpaikka siten, ettei se aiheuta vaaraa ihmisille, rakennuksille, ajoneuvoille eikä muullekaan omaisuudelle, eikä kohtuutonta haittaa esim. metelistä kärsiville ihmisille tai koti- ja lemmikkieläimille.

6) Suojalasien käyttö on pakollista. Lue ilotulitteen käyttöohjeet ja noudata niitä. Poistu ohjeiden mukaisesti tuotteen luota turvalliselle etäisyydelle.

7) Älä sytytä sisätiloissa ulkokäyttöön tarkoitettuja ilotulitteita.

8) Älä laukaise ilotulitteita asuinrakennuksen parvekkeelta.

9) Älä muuntele tai yhdistele millään tavalla kaupasta ostettuja tuotteita. Jos tuote ei toimi, odota vähintään 10 minuuttia. Älä käytä viallisia tai toimimattomia tuotteita, vaan palauta ne ostopaikkaan.

10) Lapsien ei pidä kerätä räjähtäneitä tai räjähtämättömiä ilotulitteita vaan jättää se vanhempien tehtäväksi.

Lähde: Oulun poliisi

2 KOMMENTIT

  1. Kytät voi suksia vittuun neuvomaan. Menkää kyttäämään lisää tavallisia kansalaisia ja takavarikoimaan yksityisomaisuutta laittomasti mihin tahansa tekosyyhyn vedoten. Pelkkiä luonnehäiriöisiä kusipäitä kaikki kytät. Kytät on mielissään kun koko ajan saavat lisää valtuuksia rikkoa perustuslakia ja ihmisoikeuksia. Ja jos ei valtuuksia saada etsitään suurennuslasilla joku porsaanreikä lakiteksteistä jonka avulla sitten tehdään mitä huvittaa. Me emme tarvitse tuollaista paskasakkia mihinkään. Tuohon kun vielä lisää rakenteellisen korruption ansiosta korkean virkansa saaneen poliisiylijohtajan, niin keitos on valmis. Poliisiylijohtaja on pelkkä kokoomuksen lankkipoika ja tekee tietysti mitä vuorineuvokset, ynnä muut kokoomuksen rahapiirit, milloinkin suvaitsevat käskeä. Muualla maailmassa ei missään tapauksessa annettaisi poliittisten hämäräpiirien harrastaa moista korruptiota. Tuollaiselle yhteiskunnalle, jossa rehoittaa täydellinen korruptio, nauraa naurismaan aidatkin.

  2. Varmaan lähi-itäläiset noudattavat noita ohjeita, sehän nähtiin mm.helsingin ja ruotsin kaaoksessa. Nuo ohjeet on tarkoitettu valkoisille kantasuomalaisille heteromiehille olisi pitänyt vielä tarkentaa. Jos ohjeita ei noudata, häkki heilahtaa välittömästi. Musut saavat mellastaa ihan vapaasti.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.