Tulli varoittaa hengenvaarallisesta muuntohuumeesta lääkeväärennöksissä

2
Tulli on takavarikoinut Suomessa kolme lääkeväärennöserää, joista on löytynyt muuntohuume etitsolaamia.

Etitsolaami on lyhyaikutteinen bentsodiatsepiini, jolla on ahdistusta vähentävä ja hypnoottinen vaikutus. Etitsolaamia myydään lähinnä Intiassa ja Japanissa laillisissa lääkevalmisteissa, mutta pääasiassa etitsolaamia esiintyy kuitenkin muuntohuumeena.

Suomen tulli takavarikoi vuosina 2015 ja 2016 yhteensä yli 5 600 tablettia ja 850 lappua etitsolaamia sekä noin 10 grammaa lähes puhtaana jauheena. Tämän vuoden lokakuun puoliväliin mennessä Tullilaboratorion analysoimista näytteistä etitsolaamia sisältäviä tabletteja on löytynyt 1 089, lappuja 670 ja lähes puhdasta jauhetta 7,1 grammaa.

Muuntohuumeena käytettäviä bentsodiatsepiinijohdannaisia on takavarikoitu Euroopassa viime vuosina merkittävästi aiempaa enemmän. Monet näistä aiemmin luokittelemattomista bentsodiatsepiinijohdannaisista, etitsolaami mukaan lukien, luokiteltiin vuonna 2016 huumausaineeksi Suomessa. Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskuksen (EMCDDA) mukaan etitsolaamia on tähän mennessä takavarikoitu muuntohuumeena 12:ssa eri EU-maassa.

Lääkeväärennökset voivat viedä hengen tai aiheuttaa vakavia terveyshaittoja

Lääkeväärennökset ovat usein tehottomia, mutta ne saattavat myös sisältää aineita, jotka voivat olla jopa hengenvaarallisia. Terveydellisten riskien lisäksi laiton lääkekauppa ja väärennettyjen lääkkeiden tilaaminen saattavat aiheuttaa identiteettivarkauksia ja luottokorttipetoksia.

Lääkeväärennökset ovat miljardiluokan bisnestä. Ihmiset saattavat syyllistyä ajattelemattomuuttaan lääkerikoksen lisäksi myös huumausaine- tai dopingrikokseen. Laiton lääkekauppa on usein yhteydessä rikolliseen toimintaan, ja toimijat ovat samoja kuin huume- ja dopingkaupassa.

Netissä myydään runsaasti väärennettyjä lääkkeitä eikä tilatun lääkkeen aitoutta yleensä voida silmämääräisesti varmistaa. Etitsolaamia sisältäneistä takavarikoiduista eristä kahden tabletit näyttivät ulkoisesti samoilta kuin Pfizerin Xanax 2 mg  -tabletit ja kolmannen Rochen Valium-tableteilta. Väärennetyt Xanax-tabletit sisälsivät etitsolaamia noin 1,2 mg/tabletti ja väärennetyt Valium-tabletit noin 1,1 mg/tabletti.

Laittomia ja väärennettyjä lääkkeitä myydään ja markkinoidaan mm. roskapostien välityksellä.

Lähde: Tulli

2 KOMMENTIT

 1. Hmm… Miksi aina puhutaan ”väärennöksistä” kun puhutaan lääkeistä jonka joku taho on patentoinut ja toinen valmistaa sitä ilman lisenssiä? Ko. lääke saattaa olla aivan yhtä hyvä kuin alkuperäinenkin tai jopa parempi, mutta väärennös se ei ole koska se ei edes koitakkaan nimetä itseään samannmiseksi kuin alkuperäinen lääke. Eikä väitä tulevansa samasta tehtaasta.

  Näiden lääkkeiden kohdalla pitäisikin puhua lisensoimattomista lääkkeistä. Nämä radikaalit sanat ovat vain yleinen juutalainen tapa herättää mahdollisimman suurta inhoa. Ja niitä mietitään tarkoin ennenkuin otetaan käyttöön. Ja jos ollaan tarkkoja, niin Ratiofarm tekee ihan samanlaista businesta. Väärentää lääkkeitä samalla tavalla. Käyttää samaa pääainetta (jota aina mainostetaan ”samana vaikuttavana aineena”) mutta sen ympärille sidotut lisäaineet saattavat olla aivan eri aineita. Joka saattaa aiheuttaa hengenvaarallisia tiloja.

  Jos esim. lisäaine lääkkeessä on Ratiofarmin tuotteessa eri kuin alkupräisessä, ja se päästää lääkeaineen vereen liian nopasti, on kyse hengenvaarallisista ominaisuuksista. Varsinkin jos ollaan tekemisissä lääkityksen kanssa joka vaikuttaa avoihin, verenkiertoon tai hapensaantiin. Juuri tämän vuoksi en osta Ratiofarmin lääkeväärennöksiä. Kappas, tuli sama sana kuin yleisesti käytettiin, mutta väärään kohtaan.

  No, yhtä kaikki, pohjolassa asuvalle parhaat lääkkeet öytyvät suoraan luonnosta. Pohjolassa kasvavien kasvien pitää olla luontoa vastaan niin vastustuskykyisiä jotta pystyvät täälä kasvamaan, että niistä saadaan kaikki tarvittavat vasta- ja lääkeaineet. Jos jostain viidakon sademetsästä löydetään joku ihmeaine, se saattaa olla ihmeaine niille, mutta ei meille. Yksinkertaisesti siitä syystä että meillä on täysin erilainen elinympäristö. Todenäköisesti ihmeaine ei vaikuta meihin mitenkään.

  On myös toinen asia joka aina särähtää korvassa. Meille tuputetaan kasviksia jokaisesta tuutista. Aina pitäisi syödä lisää kasviksia. Ei tietenkään pidä. Ihmisen hampaat ovat lihansyöjän hampaat. Jo se kertoo jotain. Toiseksi, pohjolassa on kautta aikojen syöty ja pysytty hengissä syömällä juureksia. Ei kasviksia. Juurekset ovat meidän mineraalien ja hivenaineiden kannalta oleellinen osa ruokavaliota. Kasvikset ovat lämpimien maiden ihmisten ruokaa.

 2. Joo paitsi että Etitsolaami ei ole yhtään muita Bentsodiatsepiinejä vaarallisempi.
  Turhaa hysteriaa.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.